Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Karismaattinen teräsvaari ei rautoja pelkää - 70-vuotiaana maailmanmestaruus

Risto Tiainen on ikäisekseen hämmästyttävän rautaisessa kunnossa.

urheilu
Risto Tiainen
Risto TiainenRovaniemen Reipas

Rovaniemellä käydyissä painonnoston Masters MM-kilpailuissa Herakles-seuraa edustava voimapesä saavutti syyskuussa maailmanmestaruuden 70-vuotiaiden sarjassa 94 kiloa.

Risto Tiainen tempasi arvokisoissa 74 kiloa ja sai viimeisellä työnnöllä yleisön rajusti kannustaessa ylös 99 kiloa, mikä takasi 173 kilon yhteistuloksen ja samalla MM-kullan yhden kilon marginaalilla.

- Tämä on tässä ikävaiheessa taitolaji, siis miten pysyä ehjänä, kuusi kertaa viikossa harjoitteleva Tiainen sanoo.

Jos jotain paikkaa kolottaa, niin missään nimessä ei saa jäädä pois harjoituksista

Risto Tiainen

Pitkänlinjan veteraaninostaja oli saavuttanut Glasgow'ssa vain kaksi kuukautta aiemmin EM-hopeaa omilla ennätyspainoillaan.

- Ei kuntohuippua pysty millään pitämään kasassa, kun kisojen väliä oli vain kaksi kuukautta. En ollut täysin tyytyväinen MM-kisojen tuloksiini, vaikka mestaruus tietysti maittoi.

Kropan tuntemuksia pitää kuunnella

Mikä on pitkän ja ehjän painonnostouran salaisuus?

- Kroppaa pitää jatkuvasti kuunnella, mutta jos jotain paikkaa kolottaa, niin missään nimessä ei saa jäädä pois harjoituksista. Jos on jotain vammaa tai vaivaa, niin aina voi salilla tehdä sitten jotain muuta, Tiainen korostaa.

Painonnostoa kunnioitettavat 55 vuotta harjoitellut Tiainen on vanhankansan urheilija, joka luottaa täysin omiin visioihin ja kropan tuntemuksiin.

Verenkiertoa pitää auttaa ja treenata päivittäin

- 15-vuotiaasta ammattikoulupojasta lähtien olen säännönmukaisesti rautoja kolistellut, enkä koskaan ole tarvinnut leikkausta, vaikka tietysti joitain selkä- ja olkapäärevähdyksiä on mahtunut mukaan.

Kun Tiaisen olkapää aikoinaan revähti, niin hän kävi - harvinaista kyllä - lääkärissä.

- Halusin vain kuulla, ettei luita ole rikki. Sain haluamani vastauksen lääkäriltä ja sanoin sille, että tästä eteenpäin tiedän miten toimia. Sain kättä ylös aluksi viisi senttiä, mutta harjoitutin joka päivä sentti kerrallaan olkapäätä sen verran mitä kipu salli. Kesti tasan kuukauden, kun olkapää oli taas kunnossa.

- Verenkierto on salaisuus moneen asiaan. Kun on esimerkiksi olkapäävaivaa, niin verenkiertoa pitää auttaa ja treenata sitä päivittäin, Tiainen opastaa.

Hurjimpina 1970-luvun vuosina Tiaisen työkaverit kiirehtivät työpäivien jälkeen usein suoraa päätä oluelle, mutta Tiainen kulki omia polkujaan ja lähti mieluummin joko salille tai lenkille.

- Viime vuosina on ollut ikävä kuulla tuttujen "lähdöistä". Osa kuolleista on ollut minua huomattavasti nuorempia kavereita. Tänäkin vuonna kaksi tuttua työkaveriani on haudattu, hiljenee Tiainen ja vihjaa elintavoilla olevan iso merkitys moniin asioihin.

Lavastemestarista maailmanmestariksi

Kun käsistään taitava Tiainen jäi lavastemestarina eläkkeelle, haaveili hän vielä ME-raudoista.

- Poika (painonnostoliiton nykyinen päävalmentaja Mika Tiainen) rakensi silloin taloa ja pitihän häntä auttaa rakennuksella. Eihän siinä pystynyt harjoittelemaan sillä tavalla, että ME olisi ollut mahdollinen.

Päivittäinen kalanmaksaöljy - olen yrittänyt kertoa muillekin sen tärkeydestä

Risto Tiainen

Tiaisella on rekisterissä oma toiminimi, jolla hän tekee edelleen silloin tällöin remonttihommia. Kesken kiivaimman kilpailukauden on kuitenkin turha houkutella vasaranheiluttajaa hommiin.

Ravinnolla on väliä, korostaa Tiainen, jonka terveyttä on hämmästelty jo vuosikymmenien ajan. Niin ihmeelliseltä kuin se tuntuukin, nin flunssat ja muut pöpöt eivät ole Tiaista kiusanneet.

- Päivittäinen kalanmaksaöljy, siinä se on. Olen yrittänyt kertoa muillekin sen tärkeydestä, mutta aina kuulee, kuinka pahalta se maistuu. Mitään monivitamiinipillereitä tai vastaavia en ole koskaan syönyt. Proteiinia ja raejuustoa saa nykyään helposti kaupoista. Kananmunia voi popsia mutta ilman keltuaista, linjaa Tiainen.

Raidin gansterilta ehdoton ei salien hilavetkuttimille 

Leipä on kokeneen salikävijän mukaan pahasta, mutta hän myöntää sortuvansa silti joskus aamuisin siihen.

- Kastikkeita pitää välttää, mutta kotona on pakko syödä mitä tarjotaan tai muutoin vaimo vetää korville, Tiainen virnistää.

Tiaisen voi bongata Helsingin Ruskeasuon salilta tai Tuusulan keskustasta. Huumorintajuinen ja aloittelijoita aina auttava konkari luottaa edelleen raakaan rautaan (maastanosto, tempaus, rinnalleveto, penkkipunnerus) eikä hän koske kuntosalien uusimpiin "hilavitkuttimiin" - pois lukien ylätalja. Muiden kiusaksi Tiainen voi satunnaisesti vetäistä pari sarjaa hauiskääntöä.

Tiainen on kunnostautunut myös näyttelijänä ja esiintynyt mm. vuoden 2003 Raid-elokuvassa gansterin roolissa majakka-kohtauksessa.

Katso täältä (siirryt toiseen palveluun) Tiaisen tempausnäyte painonnostossa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat