Suora

 • Mäkihypyn MC: Zao, naisten kilpailu
 • Urheilustudio
 • Otepää, naiset
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun ensimmäinen lasku
 • Urheilustudio
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn mäkiosuus
 • Alppihiihdon MC: Cortina d'Ampezzo, naisten super-G
 • Urheilustudio
 • Ruhpolding, miesten yhteislähtö
 • Ampumahiihdon MC: miesten yhteislähtö, Ruhpolding
 • Otepää, miehet
 • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten pujottelun toinen lasku
 • Chaux-Neuve, yhdistetyn hiihto-osuus
 • Ruhpolding, naisten yhteislähtö
 • Wengen, miesten pujottelu
 • Zakopane, miesten kilpailu

Risku tähtää uusiin ennätyksiin: "Lähtökohdat kauteen ihan erilaiset kuin viime vuonna"

Pikaluistelumaajoukkueen ainoa naisluistelija Elina Risku tavoittelee maailmancupin avauskilpailussa paikkaa sprittereiden eliittiryhmään ja uusia Suomen ennätyksiä.

urheilu
Elina Risku
Elina RiskuEPA

Elina Riskulla ovat luistelijan geenit kohdallaan, sillä hänen äitinsä Anneli Repola on viimeisin suomalainen naispikaluistelija, joka on edustanut Suomea olympiakisoissa.

Pelkillä geeneillä ei huippuluistelijaksi tulla, mutta ei niistä haittaakaan ole. Avainasioita huipulle nousuun ovat halu kehittyä, hyvä valmennus ja tinkimätön työmoraali harjoittelussa.

Elina Riskun kohdalla nämä vaatimukset täyttyvät. Riskun odotettiin jo viime kaudella murtautuvan sprinttimatkoilla maailmancupissa A-ryhmään eli 20 joukkoon, mutta sairastelut ja loukkaantumiset sotkivat suunnitelmat. Nyt tilanne on toinen.

- Lähtökohdat alkavaan kauteen ovat ihan erilaiset kuin viime kaudella. Nyt olen saanut valmistautua kauteen suht terveenä ja ilman loukkaantumisia. Tämä on näkynyt parantuneina testituloksina niin jäällä kuin jään ulkopuolisissa testeissä, Risku kertoo Yle Urheilulle Calgaryssa.

Ruokavalion avulla parempiin tuloksiin

Oikeanlainen ruokavalio on huippu-urheilijalle tärkeä harjoittelua tukevana osa. Ravintoekspertti Veli-Pekka Valkonen on pistänyt Riskun ruokavalion uuteen kuosiin.

Ylimääräiset sentit on nipistetty kropasta pois ja tämä on heijastunut myös luisteluaikoihin alkukauden testikilpailuissa. Nopeusominaisuudet ovat parantuneet - varsinkin lähtö, lähtökiihdytys ja ensimmäisen 100 metrin vauhti, jotka ovat 500 metrin luistelussa hyvän loppuajan perusta.

Ennen maailmancupin osakilpailuja Risku luisteli Inzellissä ensimmäistä kertaa urallaan merenpinnan tasolla olevalla jäällä eli Euroopassa 500 metriä alle 39 sekunnin (38.96) ja 1000 metriä alle 1.20 (1.19.20). Siinä ohessa syntyi myös Euroopan ratojen sprinttimatkojen uusi yhteispiste-ennätys. Pohjois-Amerikan nopeilla jäillä on tarkoitus laittaa Suomen ennätykset uusiksi.

- Vaikea on mitään selkeää aikatavoitetta asettaa. Kun nyt saisin ehjät suoritukset sekä 500 metrillä että tonnilla, niin eiköhän sitä kautta myöskin ennätykset parane, Risku pohti tavoitteitaan perjantaina alkavan maailmancupkiertueen aattona.

Euroopan kisoihin jo A-ryhmässä?

Riskun Suomen ennätykset ovat 500 metrillä 38,83 ja tuhannella metrillä 1,18,46. Kumpikin aika on nykykuntoisen Riskun alitettavissa ehjällä luistelulla, sillä maailmancupin avauskisa luistellaan yhdellä maailman nopeimmalla ovaalilla Kanadan Calgaryssa.

Hyvät testitulokset ja lupaavasti sujuneet testikilpailut ovat nostaneet Riskun itseluottamusta ja tuoneet sitä tietä myös rentoutta luistelusuorituksiin.

Viime kauden tulosten perusteella Risku joutuu aloittamaan maailmancupin B-ryhmässä, josta on kivinen tie tv-kameroiden edessä luisteltavaan A-ryhmään.

Pohjois-Amerikan osakilpailuissa 500 metriä luistellaan neljä kertaa. B-ryhmän voittaja nousee seuraavassa osakilpailussa A-ryhmään, mutta B-ryhmän kärkisijoituksilla Risku pystyy kyllä kokoamaan niin paljon maailmancupin pisteitä, että kun MC-kiertue siirtyy Eurooppaan, paikka A-ryhmään 20 parhaan joukkoon on ihan realistinen tavoite.

YLE Areena näyttää kaikki Calgaryn maailmancupin osakilpailujen A-ryhmät suorina lähetyksinä päivittäin alkaen 21.25.

Pikaluistelun maailmancupin perjantain kilpailujen kooste TV2:ssa lauantaina 14.11. klo 13.00.
Lauantain kilpailujen kooste TV2:ssa sunnuntaina 15.11. klo 13.50.
Sunnuntain kilpailujen kooste TV2:ssa maanantaina 16.11. klo 16.00.

Suosittelemme

Tuoreimmat