Suora

  • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
  • Lentopallon Suomen cup, miesten loppuottelu VaLePa - Savo Volley
  • NHL-varauksesta mitättömäksi - Jonathan Iilahti pelasti uransa rikkomalla jääkiekon tabun
  • Urheiluruutu

Keihäsvalmentaja pani Ilveksen kuntoon - "Oli totuttu menemään verenmaku suussa"

Petteri Piironen tuli Tuomas Tuokkolan mukana Ilveksen fysiikkavalmentajaksi. Parissa vuodessa joukkueeseen on saatu lisää potkua.

urheilu
Ilveksen juhlat Hakametsässä
Tomi Hänninen

Petteri Piirosen nimi tuli suomalaiselle urheiluväelle tutuksi viimeistään Pekingin yleisurhelun MM-kisojen aikaan. Keihäsvalmentajan suojateista Julius Yego voitti maailmanmestaruuden ja Ihab Abdelrahman otti MM-hopeaa.

Kuortaneen urheiluopiston lajivalmentaja vastaa myös Ilveksen liigajoukkueen fysiikkaharjoittelusta. Piironen tuli mukaan tamperalaisjoukkueeseen Tuomas Tuokkolan valmennusryhmässä reilut kaksi vuotta sitten.

Piirosen mukaan ensimmäinen asia oli joukkueen aerobisen kuntopohjan kehittäminen vaaditulle tasolle.

- Luistelu ja liike ovat olleet alusta lähtien pääteema tuossa joukkueessa. Jos aerobinen pohja pettää, se on huono lähtökohta mihinkään muuhun. Ensimmäisen vuoden aikana saatiin aerobinen kunto silloisen joukkueen osalta hyvälle tasolle, Piironen kertaa.

- Osa siitä joukkueesta jatkoi seuraavalle kaudelle ja kun uusia hankittiin, oli vahva tieto siitä, millaisia pelaajia hankitaan, jotta pystytään ottamaan seuraava askel ja ruveta panostamaan liikkeeseen. Minusta Ilves on kohtuullisen liikkuva joukkue tällä hetkellä. Siinä ei varmasti hävitä.

Syy harjoittelun muokkaamiseen ei ollut suinkaan laiskuudessa, vaan vääränlaisessa harjoittelussa.

- Usein lenkit jäävät liian lyhyiksi, jotta aerobinen perusta paranisi. Sitä joutui alkuun valvomaan, että harjoitteet ovat riittävän pitkäkestoisia ja oikeilla sykealueilla tehtyjä, hän sanoo.

- Oli ehkä totuttu menemään aina kovaa, täysillä ja verenmaku suussa. Se on taas väärä tapa kehittää aerobista kestävyyttä.

Eivätkö nämä ole kuitenkin aika perusasioita?

- Niin voisi olettaa, mutta kysymys on usein siitä, että perusasiat ehkä tiedetään, mutta onko joukkueen pelaajien testaaminen ollut nykypäiväistä. Onko pelaajille annettu oikeat harjoitusohjeet? Sitä on vaikea sanoa, kun en tunne Ilveksen edellisiä valmentajia tai heidän osaamistaan.

Ilves on ollut Tuokkolan päävalmentajakaudella runkosarjan sijoilla 11 ja 10. Viime kaudella kausi päättyi pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Kahdella aiemmalla kaudella tamperelaisseura jäi liigan viimeiseksi.

Piironen on johtanut kesäharjoittelua ja kauden aikana lähinnä maaottelutauoilla tai otteluohjelman salliessa. Valmennettavien menestys on pitänyt miehen kiireisenä, kun keihään harjoittelukausi käynnistyi syksyllä.

Piirosen mielestä ryhmä on kehittynyt urheilullisesti.

- Tuomas Tuokkolan aikana Ilves on mennyt eteenpäin. En tietenkään omaa valmentamistani voi ruveta moittimaan, mutta mielestäni teemme hyvin töitä ja olemme urheilullisesti uskottava joukkue.

Yle Puheen Jääkiekkokierroksella käsitellään tänään fysiikkavalmennusta. Haastattelussa ovat muun muassa Ilveksen Petteri Piironen ja Kärppien nuorisotimanttia Jesse Puljujärveä koulinut Samppa Jaakola. Lähetys kello 18.03 alkaen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat