Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu
  • Sykähdyttävin urheiluhetki

Palkintokorokkeelle palannut Mika Poutala: 30-vuotiaana voi kehittyä

Suomenennätysvauhdilla kautensa pikaluistelun maailmancupissa avannut Mika Poutala on tehnyt harjoitusohjelmaansa muutoksia viimeisten kahden vuoden aikana. Muutokset näkyivät jo osittain viime kaudella pieninä välähdyksinä, mutta tältä kaudelta on lupa odottaa jo enemmän.

urheilu
Mika Poutala
Mika PoutalaTomi Hänninen

- Suurin muutos on tullut viimeisten kolmen kuukauden aikana Calgaryssa. Olen tehnyt kaksi tai joskus jopa kolme kovaa treeniä päivässä. Aivan hullua rääkkiä. Jossain vaiheessa tuli mieleen, ettei tässä ole mitään järkeä. Sitten alettiin keventää treeniä ja homma alkoi yhtäkkiä kulkea. Parissa viikossa tuli valtavia eroja luisteluun, Poutala kertaa harjoittelua uuden kanadalaisvalmentajansa Kevin Crockettin alaisuudessa.

Aiemmin uralla Poutalan treenirytmi on ollut luokkaa yksi kova treeni aamulla, ja palauttava harjoitus illalla. Poutala huomasi, että jos mitään ei muuta, ei myöskään mikään muutu.

- On ihan tyhmyyttä ajatella niin, että jos tekee asiat aina samalla tavalla, niin tulos olisi jotenkin parempi. Itsekin löin päätä seinään jo jonkun aikaa. Pari viime vuotta olen sitten tehnyt asioita vähän eri tavalla, ja viime talvi oli jo yllättävän hyvä, vaikka kesällä oli pieni treenikatkos. Kahden viime vuoden aikana on tullut myös uusi into ja rakkaus lajiin.

Poutala palasi Calgaryssa maailmancupin korokkeelle yli viiden vuoden tauon jälkeen. Vancouverin Olympiakisoissa Poutala johti 500 metrin kisaa ensimmäisen luistelun jälkeen, mutta horjahti viidenneksi ratkaisevalla toisella kierroksella.

- Nyt näytän kaikille niille, jotka sanovat, ettei 30-vuotiaana voi enää kehittyä. Kyllä ihminen pystyy koviin tekoihin, kun tekee vain kovasti töitä, 32-vuotias Poutala lupaa.

Calgaryssa syntynyt uusi 500 metrin Suomen ennätys (34,28) on varmasti hyvä todiste tästä. Tosin Venäjän Pavel Kulizhnikov täräytti siellä uudeksi ME:ksi 34 tasan. Pikaluistelun maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna Salt Lake Cityssa, jonka olympiarata on niin ikään kuuluisa nopeudestaan.

- On ihan realistista odottaa, että Pavel painelee siellä alle 34 sekuntia. Omia luisteluita lähden minäkin parantamaan, myös tuhannella metrillä A-ryhmään noussut Poutala lupaa.

Suosittelemme

Tuoreimmat