1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Seksuaalivähemmistöjen EuroGames ensi kertaa Suomessa – "Jotkut eivät voi olla omassa lajissaan avoimesti ulkona"

Jopa 3000 seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa urheilijaa kerääntyy ensi kesänä Helsinkiin EuroGames-tapahtuman merkeissä. Kisat ovat joillekin urheilijoille erityisen tärkeät siksi, etteivät he vieläkään voi olla avoimesti ulkona kaapista omassa lajissaaan, kertoo Juha Meronen, yksi tapahtuman järjestäjistä.

EuroGames ja Helsinki Pride järjestetään samaan aikaan ensi kesänä. Kuva: Mika Ruusunen / EuroGames Helsinki

Helsinki toimii isäntänä, kun arviolta 3 000 seksuaalivähemmistöihin kuuluvaa urheilijaa tulee kaupunkiin kesä-heinäkuun vaihteessa EuroGames-tapahtumaan. Se järjestetään nyt ensimmäisen kerran Suomessa.

Eurooppalaisten seksuaalivähemmistöjen omat urheilukilpailut on järjestetty vuodesta 1992, ja edellisen kerran kisattiin Tukholmassa. Helsinki ei joutunut taistelemaan saadakseen kisat järjestettäväkseen.

- Ei oikeastaan ollut kilpailua, koska hyvin aikaisessa vaiheessa ilmoitimme olevamme kiinnostuneita. Muut eivät sitten lähteneet kilpailemaan meitä vastaan, kertoi järjestäjien edustaja Juha Meronen Yle Urheilulle.

- Aika selkeä juttu se oli sitten, kun saatiin tehtyä hyvä tarjous. Prosessi alkoi jo vuonna 2011: ensin suunniteltiin pitkään, pystymmekö me yleensä järjestämään näitä kisoja. Kun huomattiin, että pystytään siihen, niin silloin tehtiin heti hakemus.

EuroGames on homoille, lesboille ja bi-seksuaaleille sekä trans- ja inter-henkilöille tarkoitettu kilpailutapahtuma, joka järjestetään samaan aikaan Helsinki Priden kanssa 29. kesäkuuta - 2. heinäkuuta vuonna 2016.

Kisojen Kansalaistorilla järjestettävät päättäjäiset ovat yhteydessä Helsinki Priden marssiin, jonne odotetaan jopa 50 000 osallistujaa.

Tarvitsevatko seksuaalivähemmistöt sitten omat urheilukilpailunsa alleviivaamaan erityisyyttä, he kuitenkin voivat tietenkin osallistua perinteisiinkin kilpailuihin?

- Olen aika useasti miettinyt tuota itsekin, sillä olen käynyt EuroGameseissa vuodesta 1998 lähtien. Näissä kilpailuissa ei kuitenkaan urheilu ole aina se pääasia, vaan enemmän kyse on hauskanpitosta ja kavereiden tapaamista, Juha Meronen selvittää.

Tasa-arvon edistäjänä kisoilla on kuitenkin tärkeä tehtävä.

- Valitettavasti joillekin urheilijoille on tilanne vielä se, etteivät he pysty olemaan omassa lajissaan avoimesti ulkona. Heille nämä ovat erittäin tärkeät kisat, Meronen painotti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut tapahtuman suojelijaksi. Yksi jääkiekkomaailman parhaista naismaalivahdeista, Noora Räty, toimii puolestaan Helsingin EuroGamesien urheilijalähettiläänä.