Suora

  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Kärppien fysiikkavalmentajan KHL-komennus kesti puoli vuotta - "Kysyttiin, miksei juosta niin paljon"

Samppa Jaakola teki puolen vuoden työpätkän Nizhnekamskissa. Työkeikka oli uudenlainen kokemus Kärppien A-junioreista lähteneelle fysiikkavalmentajalle.

urheilu
Suomi-juoksu on maailman toiseksi vanhin ultrajuoksutapahtuma. (Arkistokuva)EPA

Samppa Jaakolan ura Kärppien nuorten fysiikkavalmentajana sai uuden käänteen A-juniorien pudotuspelien jälkeen keväällä 2014. Entinen Kärppä-luotsi Kari Heikkilä kysyi Jaakolaa mukaan tiimiinsä KHL-seura Neftehimik Nizhnekamskin valmennukseen.

Matka 1 100 kilometriä Moskovasta itään koitti kesällä. Venäjän kielen Jaakola tunsi entuudestaan ja pyrki tuomaan oman mausteensa harjoituskulttuurin.

- Siellä vedetään määrää kovasti ja totta kai sitä pitääkin vetää. Oli totuttu tietynlaisiin, samantyyppisiin harjoituksiin. Pyrimme viemään omaa ajatusmalliamme ja aika nopeasti pääsimme pelaajien kanssa samalle linjalle, Jaakola kertaa.

- Kerran taidettiin ottaa pikku kokous, jossa kerrattiin, miten hommat menevät. Kyllä pelaajat siellä oppivat ja ovat kiinnostuneita asioista. Mutta läpi paistaa kulttuuri, jossa kaikki tekevät samaa ja kun menee huonosti, kiristetään oikein tiukalle. Pelaajiin ei oikein luoteta.

Pelaajistoon kuului niin amerikkalaisia, valkovenäläisiä, venäläisiä kuin suomalaisiakin urheilijoita. Jaakolan mukaan valmentajilta odotetaan tietynlaista auktoriteettiä, mutta pyrkimys oli kuulla myös pelaajia.

- Lähtökohta oli tiedossa, mennään maassa maan tavalla. Pyrin kuitenkin juttelemaan jätkien kanssa, Jaakola sanoo.

- Toki omaa persoonaa ja maustetta kannattaa viedä mukaan. Ei täysin kannata olla muuta kuin mitä on.

Puoli vuotta, neljä päävalmentajaa

Kokeneen Heikkilän pesti öljykaupungissa päättyi noin kuukauden jälkeen. Jaakolan työt Nizhnekamskissa kestivät noin puoli vuotta. Heikkilän aikana työrauha oli taattu, vaikka seurajohto hämmästelikin välillä uusia toimintatapoja.

- Venäläiset ovat tottuneet juoksemaan aika paljon, mikä sinänsä on ihan ok. Heillä on kuntopiirinsä ja tietyt harjoitteet. Pyrimme monipuolistamaan niitä ja saimme harjoittelusta lajinomaisempaa eli vähän vähemmän juostiin, Jaakola sanoo.

- Välillä joku seuran johdosta kysyikin, että miksei juosta niin paljon. Peruskunto pitää tietysti olla timanttia, mutta sitä voidaan harjoittaa monella muullakin tavalla.

Heikkilän lähdön jälkeen seurassa alkoi hurlumhei.

- Heikkilän pesti loppui liian lyhyeen, tuli maalin tappioita väärillä hetkillä. Harmi, että kävi niin, Jaakola muistelee.

- Sen jälkeen tuli päävalmentajaksi seuran general manager, joka ei koskaan ollut ollut päävalmentajana. Minun aikanani joukkueella oli neljä päävalmentajaa. Joulukuun taitteessa tuli Vladimir Krikunov ja olin siinä vielä kuukauden.

Jaakolan rooli valmennuksessa alkoi pienentyä, samoin vastuu.

- Kun Kari oli siellä, kuviot olivat aika selvillä. Tiesin aina, missä mennään ja oli tietynlainen työrauha. Kielimuuri oli myös yksi tekijä. Vaikka pystyn vetämään treenit venäjäksi, niin toki sillä oli merkitystä, Jaakola sanoo.

- Kun Krikunov tuli sinne, hän toi omia apureitaan ja roolini muuttui. Olin enemmän taustalla, vaikka vedinkin treenejä. Hän halusi tuoda omat systeeminsä sinne. Työni lähti muuttumaan melko oleellisesti.

Lopulta koittivat potkut. Mikään yllätys tämä ei Jaakolalle ollut. Oululaisen mukaan pelaajistolta saatu tuki kuitenkin lämmitti.

- Oli kiva, että pelaajien luottamus oli takana. He pitkittivät lähtöäni, mikä oli positiivinen juttu.

Yle Puheen Jääkiekkokierroksella käsitellään tänään fysiikkavalmennusta. Haastattelussa ovat muun muassa Ilveksen Petteri Piironen ja Kärppien nuorisotimanttia Jesse Puljujärveä koulinut Samppa Jaakola. Lähetys kello 18.03 alkaen.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat