1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Doping-vanne kiristyy – Bulgarian painonnostajat ulos Riosta

Lisäksi Romania menetti positiivisten dopingnäytteiden vuoksi maapaikan ensi kesän olympialaisiin.

Kuva: EPA

Bulgarialaisia painonnostajia ei nähdä Rion olympialaisissa ensi vuonna.

Bulgarian urheiluministeriö on päättänyt, että maan painonnostajat eivät osallistu ensi vuoden olympialaisiin, koska monet heistä ovat kärynneet dopingin käytöstä.

Maaliskuussa kahdeksan miestä - mukaan lukien kolme painonnoston Euroopan mestaria - ja kolme naista antoivat positiivisen dopingnäytteen. Urheilijat testattiin Tbilisin EM-kisoihin valmistavalla leirillä. Näytteistä löytyi merkkejä anabolisten steroidien käytöstä.

Lisäksi Euroopan mestarit Demir Demirev, Ivan Markov ja Ivailo Filev sekä naisten puolelta Milka Maneva on hyllytetty samoista syistä.

Bulgarian painonnostolla on jo entuudestaan synkkä dopingmenneisyys, sillä maan kansallinen liitto menetti kansainvälisen lisenssinsä väliaikaisesti vuonna 2009.

Vuotta aikaisemmin Bulgaria veti nostajansa pois Pekingin olympialaisista, kun peräti 11 urheilijaa antoi positiivisen A-näytteen ennen kisoja.

Kansainvälinen painonnostoliitto on myös ottanut Romanialta pois yhden maapaikan Rion olympialaisiin, koska romanialaiset urheilijat ovat antaneet olympiakarsintojen aikana useita positiivisia näytteitä.

Eri lajien kansainväliset liitot ovat ottaneet aikaisempaa ankaramman linjan dopingasioissa sen jälkeen, kun Kansainvälinen yleisurheiluliitto asetti Venäjän yleisurheilulle kansainvälisen kilpailukiellon.