Suora

  • Otepää, miehet
  • Ruhpolding, naisten yhteislähtö
  • Wengen, miesten pujottelu
  • Zakopane, miesten kilpailu
  • Katowice Minor CS:GO
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosi 2018
  • Urheiluruutu

Viron ADT:n asiantuntija: Venäjän dopingskandaalin päätekijän nimi ei ollut yllätys

Viron ADT:n asiantuntija Sergei Iljukov on tyytyväinen, että Suomessakin vaikuttanut Sergei Portugalov jäi kiinni Venäjän dopingskandaalissa.

urheilu
Sergei Iljukov
Sergei Iljukov.Yle

ROVANIEMI. Virolainen urheilulääkäri ja Viron ADT:n asiantuntija Sergei Iljukov on tyytyväinen, että yksi Venäjän yleisurheilun dopingohjelman pääsuunnittelijoista, Sergei Portugalov jäi lopultakin kiinni.

Maailman antidopingtoimisto WADA nimesi raportissaan Portugalovin Venäjän yleisurheilun dopingohjelman avaintekijäksi.

- Olemme tavanneet henkilökohtaisesti seminaareissa ja ”ottaneet yhteen”. Tunnemme toisemme, mutta emme ole ystävällisissä väleissä, toteaa Sergei Iljukov Yle Urheilulle.

Iljukov osasi odottaa, että Venäjän yleisurheilun dopingin pohjalle rakennettu korttitalo hajoaa ja julkinen salaisuus ponnahtaa esiin.

- Se oli sisäpiiritietoa, jotka eivät lähteneet pelkästään urheilijoiden käryistä. Esimerkiksi Venäjän Sergei Portugalovin toiminnasta ja kytköksistä on ollut tietoa pitkään. Nämä paljastukset olivat hänen kohdallaan vain ajan kysymys, samoin toiminta eronneen laboratorion johtajan Grigori Rodtsenkon kohdalla.

Lääkäri Sergei Portugalov työskenteli Venäjän yleisurheiluliitolle konsultin ominaisuudessa.

- Hän oli neuvonantaja ja tekemisissä huippu-urheilijoiden kanssa.

Millaista neuvonta on ollut?

- En tiedä tarkalleen, mutta se on liittynyt suorituskyvyn parantamiseen, kertoo Sergei Iljukov.

Sergei Portugalov vaikutti myös Suomessa 1990-luvun puolivälissä. Hän oli yksi niistä henkilöistä, jotka olivat luomassa immunologista projektia ja farmakologista ohjelmaa suomalaiseen maastohiihtoon. Se osoittautui myöhemmin käräjäoikeudessa dopingohjelmaksi.

Sai myös tappouhkauksia

Virolaislääkärin ilme ei värähdä, kun hän kertoo joutuneensa vuosien varrella myös tappouhkauksien kohteeksi sen jälkeen, kun hän arvosteli venäläisurheilijoiden dopingtapauksia.

Uhkauksia alkoi sadella, kun Iljukov arvosteli kolminkertaisen olympiavoittajan Julia Tsepalovan EPO-hormonikäryä.

- Venäjällä doping ei ole valtiojohtoista, mutta urheilun rakenteet ovat erilaisia. Jos muualla tulee käryjä, se on taloudellinen isku ja sponsorit vetäytyvät. Venäjällä rahoitus tulee valtionjohtoisilta yrityksiltä ja vaikka käry käy, niin rahoitus jatkuu. Rakenne luo olosuhteita ja mahdollisuuksia joillekin ihmisille, päättää Sergei Iljukov.

Sergei Iljukov on perehtynyt laajalti maailmanlaajuiseen antidopingtyöhön. Hän on kirjoittanut muun muassa kattavan artikkelin (siirryt toiseen palveluun) nykyisestä antidopingtyöstä ja sen kehityksestä Suomen ADT:n verkkosivustolle.

Suosittelemme

Tuoreimmat