Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheiluruutu

Erikoislääkäri kiusaantunut SM-liigan ylilyönneistä - "Pitääkö lääkärien paikkailla toisten tappeluja ja mailalla hakkaamisia?"

Liikunta- ja urheilulääketieteen erikoislääkäri Heikki Tikkanen on ihmeissään. Hän joutuu pohtimaan, pitääkö lääkärien olla jääkiekko-otteluissa paikkaamassa pelaajien toisilleen tahallisesti aiheuttamia vammoja.

urheilu

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jääkiekon SM-lliigakierrosten vime viikon turhan monet silmävammat, aivotärähdykset ja muut vakavat loukkaantumiset saavat lähes 30 vuotta urheilun parissa toimineen lääkärin ymmälleen.

- Vaikka voittaminen on urheilussa perimmäinen tavoite, joutuu nykyisin turhan usein pohtimaan, mikä oikein on pelin tarkoitus. Sanonnan ’kaikki keinot ovat sallittuja’ tulisi kaiketi olla linjassa pelin sääntöjen kanssa, puhumattakaan että urheilun herrasmiesmäisyys edellyttänee vastustajan kunnioittamista.

- Se tarkoittaa koskemattomuuden ehdotonta noudattamista, eikä kunnioitukseen kuulu tahallinen vahingoittaminen, Heikki Tikkanen toteaa.

Kun parhaita pelaajia vahingoitetaan, kärsii siitä monen muun lisäksi katsoja - asiakas joka haluaa nähdä suosikkitaituriensa viilettävän kentällä.

Yhdysvalloissa on selvää, että tähdet maksavat myös rivipelaajien palkan ja heitä ei kannata lanata pois pelistä. Myös vakuutusten ja julkisen sairaanhoidon näkökulmasta tilanne on mielenkiintoinen: kenen pitää olla talousvastuussa, jos pelaaja tahallisesti telotaan?

- Nuo asiat ovat relevantteja mutta ihan jo lääkärien kannalta tilanne on kiusallinen, koska ei oikeastaan ole mitään järkeä mennä sinne kaukalon reunalle paikkailemaan toisten tappelujen tai mailalla hakkaamisien jälkiä. On selvää, että vauhdikkaan perin äärellä pitää varautua tapaturmiin ja siitä näkökulmasta lääkärin paikallaolo on luonnollista, mutta toisten tahallaan aiheuttamien vaurioiden korjaamisessa ei kyllä ole mitään järkeä.

Junioripeleistä alkaen on lapsia koulutettava siihen, että vastustajaa ei vahingoiteta

Liikunta- ja urheilulääketieteen erikoislääkäri Heikki Tikkanen

Tässä tilanteessa jääkiekon perinteiset mies-miestä vastaan tappelutkin tuntuvat reilummilta, koska silloin katsotaan toista silmiin ja vastaanottava osapuoli tietää mitä on tulossa. Heikki Tikkanen ei suinkaan ole tällaistenkaan kahinoiden kannalla, vaikka joidenkin katsojien mielestä ne ovatkin osa kiekkokulttuuria, koska ”kun näitä kaikkia tapahtuu riittävästi, ovat ne kuin ylinopeus. Jos jatkuvasti ajat sääntöjen vastaisesti, alkaa se tuntua arjelta".

Kun kaukalossa toimitaan väärin, on jonkun siihen puututtava ja korostettava, että kanssapelaajan vahingoittaminen ei voi tulla kysymykseen ja siitä seuraa aina sanktio. Valmentajien tulee Heikki Tikkasen mukaan yhdellä suulla puhua siitä, että vastustajaa ei tahallisesti telota ja refleksinomaisista mailan nostoista tai kyynärpään käytöistä on kerta kaikkiaan päästävä eroon.

- Tämän tulisi olla liigatasolla täysin selvää ja rangaistukset tulisi nurkumatta ottaa vastaan jos sellaisia määrätään. Mutta kyllä jo junioripeleistä alkaen on lapsia koulutettava siihen, että vastustajaa ei vahingoiteta vaan peli voitetaan aivan muilla keinoilla!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat