Curt Lindström 75 vuotta: ”Jos kysyy, kuka voitti 1995, kaikki tietävät vastauksen”

Suomen ensimmäiseen jääkiekon MM-kultaan valmentanut Curt Lindström täyttää tänään 75 vuotta. Kulta-Curre kertoi ajatuksiaan Suomen ja Ruotsin erityisestä suhteesta Yle Urheilulle vuonna 2013.

urheilu
Curt Lindström
Tomi Hänninen

Vanhojen kilpakumppaneiden Suomen ja Ruotsin keskinäisissä kohtaamisissa on aina erityinen jännite lajista ja kohtaamisen merkityksestä riippumatta.

Suomen ja Ruotsin kohtaamisiin liittyy monia värikkäitä tapahtumia ja henkilöitä, joista kuitenkin erään Curt Lindströmin tarina on vertaansa vailla.

Ruotsalainen jääkiekkovalmentaja luotsasi Suomen kotimaansa maaperällä vuonna 1995 joukkueen historialliseen ensimmäiseen MM-kultaan ja lunasti paikkansa maamme modernissa kansantarustossa.

"Suomi haluaa voittaa Ruotsi ja Ruotsi haluaa voittaa Suomen"

Lindström kertoi tottuneensa Suomen ja Ruotsin erityiseen suhteeseen jo lapsesta saakka.

- Kun olin pieni, Suomi ja Ruotsi olivat kovia vihollisia. Mielestäni urheilussa Suomen ja Ruotsin välillä on aina ollut hieno suhde, Lindström kuvaili Yle Urheilulle.

- Suomi haluaa voittaa Ruotsin ja Ruotsi haluaa aina voittaa Suomen. Suomalaisten ja ruotsalaisten välillä on hyvä tunnelma,

Suomen ja Ruotsin niin sanottua viharakkaussuhdetta Lindström pitää pääasiassa molemminpuolisena vitsailuna. Suhtautuminen asiaan on ruotsalaisvalmentajan mukaan myös hieman muuttunut aikojen saatossa.

- Ensimmäisissä MM-kisoissani vuonna 1994 Milanossa pelasimme Leijonien kanssa Ruotsia vastaan. Hallin ulkopuolella nurmikolla istui yli 500 suomalaista ja ruotsalaista fania, jotka keskustelivat keskenään.

- Kukaan suomalainen ei halua hävitä Ruotsille ja kukaan ruotsalainen ei haluta häviä suomalaiselle. Mutta nykypäivänä näin on kaikkia vastustajia vastaan. Ennen suhteessa oli ehkä enemmän viharakkautta, mutta nyt maiden suhde on kiltimpi.

Ihmiset kiittävät edelleen Lindströmiä 1995 mestaruudesta

73-vuotias Lindström asuu nykyään puolet vuodesta Thaimaassa ja puolet vuodesta Ruotsissa.

- Tapaan Thaimaassa paljon suomalaisia. Ihan muutama päivä sitten kohtasin erään pariskunnan, joka kiitti vuoden 1995 mestaruudesta.

- Se on melkein kiusallista, mutta niin se on, ettei moni Suomessa muista, kuka voitti maailmamestaruuden -91,-99 tai 2004. Mutta jos kysyy, kuka voitti 1995, tietävät kaikki vastauksen.

Lindström seuraa edelleen tiiviisti jääkiekkoa. Aikaeron takia kiekkoturnaukset häiritsevät paikoitellen yöunia.

- Minulla on kaikki televisiokanavat ja katson paljon pelejä televisiosta. Eniten seuraan Ruotsin liigaa ja NHL:ää, mutta katson aina myös jääkiekkotulokset Suomesta.

Yksittäisiä suomalaisia onnistujia ei Lindström kuitenkaan tältä kaudelta nosta esiin.

- En seuraa jääkiekkoa niin tarkkaa, enkä tarkastele yksittäisiä pelaajia. Minulla ei ole sataprosenttista tietoa edes Ruotsin maajoukkueesta.

"Olen ruotsalainen ja olisi hullua, jos kannustaisin Suomea"

Vaikka Lindström onkin kokenut upeita hetkiä Suomen ja suomalaisten kanssa, sykkii hänen sydämensä ymmärrettävästi enemmän siniselle ja keltaiselle.

  • Olen ruotsalainen ja olisi hullua, jos kannustaisin Suomea. Silloin kaikki luulisivat, että olen vahingoniloinen. Kun Suomi ja Ruotsi kohtaavat, kannatan ruotsalaisena Ruotsia.

- En tunne Suomen nykyisiä pelaajia, eikä minulla ole suhdetta joukkueeseen. Mutta kun Suomi kohtaa Venäjän, kannustan Suomea.

Molemmissa maissa tehdään Lindströmin mukaan nykyisin paljon hyvää työtä jääkiekon kehittämisessä.

- Molemmat ovat hyviä jääkiekkomaita. Suomessa ollaan ehkä parempia ideoimaan asioita jääkiekon ympärillä ja Ruotsissa ollaan pidemmällä valmentajien koulutuksen suhteen.

Lindströmin mukaan huippujääkiekkoa uhkaa kuitenkin nykyisellään inflaatio, sillä samat joukkueet kohtaavat toisensa liian usein.

- Kannattajien vatsat tulevat täyteen. Suomen ja Ruotsin kohtaamisissa tulee aina olemaan ekstralatausta, jos pelejä ei ole liian usein. Mielestäni maat kohtaavat nykyisin aivan liian usein, vaikka se on monien mielestä kehittävää ja taloudellisesti hyvä asia.

- Kiinnostus kasvaisi jos maaotteluita ei olisi koko ajan. Esimerkiksi jalkapallon MM-turnaus, joka on joka neljäs vuosi, herättää valtavaa kiinnostusta.

Juttu on julkaistu aiemmin 22.12.2013.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat