Suora

  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

"Tässähän on uusi Golden Generation” - Yleisurheilupomokin hämmästyi nuorten yleisurheilijoiden suurta määrää Euroopan TOP-10:ssä

Yle Urheilu kaivoi Euroopan tilastoista esiin tiedon, että vuonna 1998-2000 syntyneitä suomalaisyleisurheilijoita on Euroopan TOP-10:ssä peräti 32 eri lajissa.

urheilu
Jarmo Mäkelä.
Yle

SUL:n toimitusjohtaja ja vt. valmennusjohtaja Jarmo Mäkelä tietää uuden lahjakkaan sukupolven esiinmarssista, mutta asiasta kerrottaessa, hän hämmästeli Euroopan kymppikärkeen mahtuvien urheilijoiden määrää.

- Kyllä 15-18-vuotisissa on yllättävän kova ja lahjakas kertymä tulossa ja vielä eri lajeissa. Tässähän on uusi ”Golden generation”, nimesi Mäkelä uuden sukupolven.

Kyseessä on lahjakkain yleisurheilun sukupolvi vuosikymmeniin.

-Vertaisin tätä vuonna 1974-1975 syntyneiden yleisurheilijoiden sukupolveen. Siinä oli myös paljon lahjakkuuksia. Muun muassa Heli Koivulaa, Arsi Harjua, Aki Parviaista, Vesa Rantasta ja Mikaela Ingbergiä. He olivat jo rippikoulun jälkeen framilla, kaivelee Mäkelä dataa muistipankistaan.

- Näitä sukupolvia tulee näköjään neljännesvuosisadan välein. Ei ihan jokapäiväistä, toteaa Mäkelä.

Onko kysymys sattumasta?

Löytyykö asiaan joku selitys? Onko nuorten lahjakkuuksien suuri määrä vain sattumaa?

- Uskon sattumaan ja seuratyöhön. Me olemme panostaneet seurojen kouluttamiseen jo vuodesta 2005 lähtien ja harrastajamäärä nousee koko ajan. Yleisurheiluharava on tiheämpi mitä se on ollut, taustottaa SUL-pomo Mäkelä.

Samoilla linjoilla on myös Urheiluliiton seurapalvelujohtaja Harri Aalto, joka on seurannut nuoria suomalaisia yleisurheilijoita aitiopaikalta jo pitkään.

- Ei se varmaan ole pelkkää sattumaa. Sen verran täytyy liiton omaa häntää nostaa, että seuratoiminta on ammattimaistunut ja seuroissa on päätoimisia henkilöitä yhä enemmän. Valitettavasti hyvin harva heistä pystyy keskittymään pelkästään valmennukseen, toteaa Aalto.

”Vaikea löytää yhtä yhteistä nimittäjää”

Yle Urheilun asiantuntija Mika Lehtimäki ei ole aivan samaa mieltä ja löytää ilmiölle muitakin syitä.

- Yhtä yhteistä nimittäjää tuolle on vaikea sanoa, mutta se ei ole ainakaan tilastoharhaa. Sieltä on hyvä ikäluokka tulossa, sanoo Lehtimäki.

Näitä nuoria on pompsahdellut esiin eri puolella Suomea eri lajeissa, eli kysymys ei ole keskitetystä toiminnasta.

-Urheilija-valmentaja parit ovat ne jotka siinä nousee esiin. Meillä on myös noussut esiin nuorempien osaavien valmentajien kaarti, jotka ovat ulospäin suuntautuneita ja osaavat hakea kansainvälistä tietoa. Kysymys on myös siitä ettei taso Euroopassa ole noussut, analysoi Lehtimäki.

SUL:n rahoitusta vähennetty

Rahan avulla tuo sukupolvi ei ainakaan ole kasvanut, sillä Urheiluliiton rahahanat on nuorten suhteen viime vuosina käännetty lähes kiinni ja tukiratkaisuja on haettu muilla keinoilla.

- Pitää paikkansa. Muutaman satasen antaminen ei ratkaise, vaan se mitä siellä tehdään.

Monet nuoret asuvat vielä kotona ja heillä on kaikki hyvin. Rahan tarve tulee vasta kun lähdetään opiskelemaan, tietää seurapalvelujohtaja Aalto.

Monien nuorten lahjakkuuksien rahoitus tuleekin vielä pitkälti omilta vanhemmilta.

- Järjestelmä ei vielä kykene tukemaan kaikkia. Pähkinät ei riitä eri puolille Suomea. Siksi kuljetaan kohti ”Ranskan mallia”, jossa parhaat nuoret kootaan yhteen paikkaan, kertoo Lehtimäki tulevasta suuntauksesta.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat