1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Erikoismiehet jyräävät Rukan mäessä - "Lyhimmän ja pisimmän hypyn ero voi olla 70 metriä"

Yle Urheilun mäkihyppyasiantuntijat Anssi Koivuranta ja Tommi Nikunen uskovat, että Rukan mäen profiili sekoittaa tuloslistaa.

Kuva: Tomi Hänninen

KUUSAMO. Rukan mäkiprofiili eroaa Keski­-Euroopan mäistä, mikä sekoittaa ennakkoasetelmia. Yle Urheilun mäkihyppyasiantuntijoiden mukaan mäen kumpu on kipupiste, joka vaikuttaa tuloslistaan.

- Varsinkin, jos on vastatuulta, mäki suosii hyppääjiä, jotka pystyvät säilyttämään vauhdin hyvin kummulla ja hyödyntämään sen lopussa. Yleensä erikoismiehet ovat pärjänneet täällä hyvin,Tommi Nikunen sanoo.

Anssi Koivuranta täsmentää, että Rukan mäki ei anna samalla tavalla anteeksi kuin keskieurooppalaiset mäet, joissa keula heittää hyppääjän korkealle. Rukalla profiili ei anna yhtään apuja.

- Jos hyppy on hyvin hallussa, hyppääjä voi mukauttaa pieniä nyansseja ja olla aggressiivinen.Jos kaikki toimii keulalla, hyppääjä pääsee silloin nopeasti kummun yli ja säilyttää vauhtinsa,Koivuranta sanoo.

Asiantuntijakaksikon papereissa Ruka sopii erityisesti Juri Tepesille sekä Klingenthalissa juhlineille norjalaisille Daniel Andre Tandelle ja Johan Andre Forfangille. Myös Slovenian Peter Prevc ja Saksan Richard Freitag hallitsevat mäen metkut.

- Suomalaisista Jarkko Määttä on parhaimmillaan sellainen hyppääjä, joka pystyy lentämään hyvin lopussa, jos ei hätäile kummulla, Nikunen sanoo.

Erikoinen profiili vaikuttaa myös siihen, että tasoerot kasvavat kilpailussa suuriksi.

- Jos on vastatuuli, ja vauhdit ovat alhaiset ja kriittiset, nähdään älyttömän pitkiä ja lyhyitä hyppyjä, Koivuranta sanoo.

­ - Lyhimmän ja pisimmän hypyn ero voi olla 70 metriä, ennustaa Nikunen.

Rukan kisa on myös ensimmäinen, mikä hypätään lumiladulla. Suomalaiset ehtivät tehdä mäestä yhden hyppyharjoituksen keskiviikkona, joten he ovat ainoat, jotka ovat tällä kaudella päässeet kokeilemaan lumiladulta hyppäämistä. Se voi Nikusen mukaan olla pieni etu.

Rukan maailmancupin mäkikisa HS142 kello 18. Lähetys Yle TV2:lla kello 17.50 alkaen ja Yle Puheella Jääkiekkokierroksen yhteydessä kello 18.03 alkaen.