Uransa päättävällä Kobe Bryantilla poikkeuksellinen tapa – "Hän nukkuu vain pari tuntia yössä"

Yle Urheilu nostaa uudelleen esiin vuonna 2015 tehdyn artikkelin NBA-liigan kaikkien aikojen parhaimpiin pelaajiin lukeutuneesta Kobe Bryantista. Sunnuntaina helikopterionnettomuudessa menehtyneen Bryantin henkilökohtainen medical trainer oli suomalainen Marko Yrjövuori.

Kobe Bryant
Ylen aamu-tv: Urheilutähtien fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori
Ylen aamu-tv: Urheilutähtien fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori

Uutinen on julkaistu alunperin 2015.

Marko Yrjövuori on vastannut jo vuosien ajan siitä, että nykyisin 37-vuotias Kobe Bryant on illasta toiseen valmiina pelaamaan kiihkeässä NBA-rytmissä. Kaksikon pitkä yhteistyö päättyy tämän kauden jälkeen. Bryant pysäytti koripallomaailman sunnuntaina lopettamisilmoituksellaan.

- Olimme aiheesta (lopettamisesta) keskustelleet Koben kanssa, mutta se, että hän kertoo sen koko maailmalle tällä tavalla, niin se tuli myös minulle yllätyksenä, kertoo Philadelphiasta vieraskiertueelta tavoitettu Yrjövuori.

- Saavuimme maanantaina Philadelphiaan, joka on Koben syntymä- ja kotikaupunki. Täällä on ollut melkoinen mediamyrsky käynnissä koko ajan ja kaikki haluaisivat kommentteja herralta vieläkin enemmän kuin normaalisti. Fanit ovat taas surullisia, kun yksi aikakausi NBA:ssä päättyy.

”Koben omistautuminen lajille on jotain uskomatonta”

Bryant on kaikilla mittareilla mitattuna yksi koripallon NBA-liigan legendoista. Hän on kaikkien aikojen korintekijätilastossa kolmantena yli 32 000 tehdyllä pisteellä – edellä ovat vain toinen Lakers-legenda Kareem Abdul-Jabbar sekä Utahissa parhaat vuotensa pelannut Karl Malone.

Bryant on voittanut urallaan viisi NBA-liigan mestaruutta, ja näistä kaksi on tullut Yrjövuoren vastatessa miehen fysiikasta.

- Tässä on saanut todistaa montaa historiallista tapahtumaa. Olemme voittaneet mestaruuksia, mutta ikimuistoinen oli myös Koben 81 pistettä yhdessä ottelussa, muistelee Yrjövuori.

Bryant pelasi ensimmäisen kautensa NBA:ssa kaudella 1996-1997. Supertähti on edustanut koko uransa ajan Los Angeles Lakersia.

Yrjövuoren mukaan Bryantin menestyksen on mahdollistanut sitoutuneisuus ja rakkaus koripalloon.

- Koben omistautuminen lajille on jotain uskomatonta. En ole koskaan tavannut ketään urheilijaa lajista riippumatta, joka opiskelisi lajia niin paljon. Kobe on jatkanut sitä myös viimeisinä vuosinaan. Omistautuneisuus on se asia, joka on vienyt miehen näin pitkälle, valottaa Yrjövuori.

”Herra numero 24 ei nuku ollenkaan”

Yrjövuori on ollut aina Bryantin käytettävissä. Välillä harjoituskeskukseen on pitänyt lähteä keskellä yötä, koska Bryant on halunnut harjoitella. Yrjövuori paljastaakin Bryantin unirytmistä poikkeuksellisen asian.

- Sitä ei moni tiedä, mutta herra numero 24 (Bryantin pelinumero) ei nuku ollenkaan. Hän nukkuu normaalisti vain kaksi tuntia yössä ja sen takia näitä aamuöisiä soittoja joskus tulee, että menneenkö heittelemään koripalloa. Eikä siinä silloin muu auta kuin lähteä mukaan.

- Yöunet ovat persoonallinen asia, mutta on se uskomatonta, että hän on jaksanut noin lyhyillä yöunilla mennä noinkin pitkään. Kobella on kuitenkin tapana ottaa torkkuja päivällä.

- Kobe saattaa sanoa ennen ottelua, että hän ottaa nyt pikkutirsat, herätä minut 30 minuutin päästä. Tällaisia erikoisia tapoja hänellä on, mitä en ole muiden lajien urheilijoissa tavannut. Suoraan torkkujen jälkeen hän tulee peliin ja saattaa tehdä 50 pistettä ottelussa. Kyllä hän on aika erikoinen urheilija, ei siitä mihinkään pääse.

Useat urheilun supertähdet Michael Jordan mukaan lukien ovat tehneet comebackin pelikentillä lopettamispäätöksen jälkeen. Yrjövuoren mukaan Bryantin kohdalla näin ei tapahdu.

- Kyllä se on hänen osaltaan tässä, päättää Yrjövuori.

”Friends for life”

Bryant ja Yrjövuori ovat työskennelleet yhdessä 12 vuoden ajan. Vuosien saatossa kaksikon välille onkin syntynyt tiivis ystävyyssuhde.

- Olemme ystävystyneet vuosien saatossa perheitä myöden ja minun tyttäret tuntevat Koben erittäin hyvin ja päinvastoin. Varmasti olemme Koben kanssa ”friends for life”, mutta toisaalta meillä on myös ammattisuhde.

- Se tarkoittaa sitä, että töitä tehdessä ei puhuta sen kummempia vaan hänelle annetaan täysi rauha keskittyä seuraavaan peliin. Muita juttuja puhutaan silloin, kun olemme vapaalla.

Bryantin lopettamispäätöksen myötä Yrjövuori on alkanut miettimään tulevaisuuttaan.

- Aika näyttää mitä tapahtuu. Tämä on erikoinen tilanne. Kaveri kenestä olen ollut päävastuussa pitkään, on lopettamassa uraansa. Katsotaan mitä vaihtoehtoja maailma tarjoaa. Olen ollut Lakersissa jo pitkään, joten ehkä olisi jo maiseman vaihdoksen paikka, mutta aika näyttää. Onneksi päätöksiä ei tarvitse vielä tehdä.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat