Suora

  • Urheiluruutu

Ristolainen jyrää hurjalla tasolla, mutta ei tyydy: "Uusi taso pitää löytää!"

Jatkuva kehittymisen nälkä ajaa suomalaispuolustaja Rasmus Ristolaista tasolle, jolle kenties yksikään suomalaispuolustaja ei ole koskaan yltänyt. Yle Urheilu istui alas Ristolaisen kanssa Detroitissa.

urheilu
rasmus ristolainen
AFP / Lehtikuva

DETROIT. Rasmus Ristolainen, 21, on kaikilla tavoin poikkeuksellinen suomalainen jääkiekkoilija. Poikkeuksellista on myös se hurja määrätietoisuuden aura, joka turkulaisen kehonkielestä huokuu. Terve itseluottamus ja tietoisuus omista vahvuuksista yhdistettynä hurjaan motivaatiotasoon, avaa suomalaiselle horisontin.

Fyysisesti ja teknisesti Ristolainen on jo huipputasolla. Mentaalipuolen kovuus kruunaa kokonaisuuden ja auttaa TPS-kasvattia ulosmittaamaan vuosien saatosta itsestään maksimin.

Ristolainen tietää olleensa alkukaudesta hyvä, mutta ei olisi oma itsensä, jos tyytyisi edes puheissaan nähtyyn.

- Viime kaudesta on menty paljon eteenpäin. Perustaso on aika korkealla tällä hetkellä, mutta uusi leveli pitää pian löytää, että saa nostettua taas omaa peliä paremmalle tasolle. Itseään pitää haastaa jatkuvasti lisää, Ristolainen sanoo Yle Urheilulle Detroitissa.

"Tykkään haasteista"

Ristolaisen peruspelaamisen taso on todellakin korkealla tasolla. Suomalainen ei ainoastaan pelaa illasta toiseen vastustajan ykkösketjua vastaan kaikissa tilanteissa, vaan tekee sen todella huolellisesti ja laadulla. Edellisessä kahdessatoista ottelussa Ristolainen on ollut tehotilastossa miinuksella kahdesti – tämä häviävässä joukkueessa.

Puolustuspelin osalta liigan parhaita vastaan pelaaminen vaihdosta toiseen on kehittänyt Ristolaista hurjasti.

- Toki se kehittää. Se on iso haaste, mutta mä tykkään haasteista. Eikä paljon suurempaa haastetta tässä liigassa voi saada. Joka tilanteessa pitää olla hereillä ja jokainen kamppailu merkitsee. Jos menetät kiekon, kaveri tekee tulosta aika nopeasti, Ristolainen avaa asetelmaa.

Toisin kuin monet suomalaisnuoret, Ristolainen tunsi vastustajansa jo ennen ensimmäistäkään NHL-ottelua. Tämän kaltaisen valmistautumisen merkitystä sopeutumisessa ei voi väheksyä.

- Helpottaa tosi paljon, kun tuntee vastustajat. Tiesin varmaan jokaisen pelaajan ennen kuin edes tulin NHL:ään. Olen pelannut pleikkaria ja seurannut muutenkin lätkää todella paljon. On tärkeää tiedostaa, ketä vastaan pelaa.

Selkärangan kaikelle pelaamiselle antaa Ristolaisen kova fysiikkataso. Jo aiemmin turkulainen on kuulunut fyysisiltä ominaisuuksiltaan liigan kärkiviidennekseen. Tavoitteet Ristolaisella on friikkien tasolla, siellä kovimmassa kahdessa prosentissa.

- On ollut tosi helppo pelata. Peräkkäisinä päivinä vaikka pelaa sen 25 minuuttia, niin ei väsytä yhtään. Olen palautunut niistä hyvin ja ollut tosi tuoreena koko ajan. Se on auttanut, kun ei ole minkäänlaista väsymystä, Ristolainen myöntää.

- Huomaa, että on treenattu hyvin.

Huima vauhti

On hurjaa edes ajatella Ristolaista, kun tämä löytää haluamansa seuraavan tason. Jo nyt nuori suomalainen muodostaa ison koon, hyvän liikkumisen, laadukkaan kiekollisen pelaamisen ja fyysisen kovuuden kautta paketin, jollaista ei suomalainen jääkiekkohistoria tunne.

Ristolaista ei tunnetta näyttävänä pelaajana hyökkäyssuuntaan, mutta silti puolustaja on vauhdissa 55 tehopisteeseen. Mainittakoon, että modernissa NHL-historiassa vastaaviin lukuihin ovat yltäneet kertaalleen ainoastaan Pekka Rautakallio, Kimmo Timonen ja Jyrki Lumme.

Ja nyt puhutaan 21-vuotiaasta pelaajasta, joka pelaa Buffalo Sabresissa.

- En mieti pisteitä yhtään. En ole ikinä miettinyt. Lasken vain voittoja. Haluan voittaa ja puolustaa hyvin. Pelaan koko ajan vastustajan ykköskenttää vastaan ja tärkeämpää on, että ne saavat vähän paikkoja. Hyvän kaksisuuntaisen pelin kautta mä menen, Ristolainen sanoo.

Sekin vielä.

Pelaaja, joka ei erityisesti elä kiekollisesta pelistä on iskemässä aikana, jolloin maalimäärät ovat olleet NHL:ssä jo tovin laskussa, tauluun lukemia, joihin on yltänyt Suomen jääkiekkohistoriassa neljä puolustajaa (Timonen, Lumme, Reijo Ruotsalainen, Risto Siltanen.

- Olen saanut nyt toimitettua enemmän kiekkoja maalille ja sitä kautta enemmän laukauksia. Se on tuonut maaleja ja irtokiekkoja. Joukkueenakin ollaan saatu enemmän hyökkäysalueaikaa ja tilanteita. Välillä riittää, kun heittää kiekon pojille, niin ne tekee pari hienoa juttua ja maalin, Ristolainen selittää tehojen kasvua.

Lisäys 3.12.2015 kello 18.12: Yhdellä kaudella 55 tehopistettä tehneiden suomalaisten NHL-puolustajien listaan lisätty Pekka Rautakallio.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat