Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Lentopallon EM, Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • Urheiluruutu

Pöytätennisammattilainen unohteli aikoinaan passeja lentokentälle – nyt matkalla Rioon

Benedek Olah on Suomen ykköspelaaja pöytätenniksessä. Unkarilaisten vanhempien poika ihastui lajiin Seinäjoella.

urheilu
Benedek Olah
Pekka Viinikka / Yle

Suomen pöytätenniksen ykköspelaaja Benedek Olah on muuta kuin perinteinen huippu-urheilija. Hänen juurensa ovat Seinäjoella ja Suomessa, vaikka vanhemmat ovat Unkarista.

Sain vinkin, että nykyisin Unkarissa asuva ja harjoitteleva Olah on luonteeltaan lähempänä ”luonnonlapsen” määritelmää kuin viimeisen päälle kireää ja säntillistä urheilijaa, oli ainakin ennen.

- Ennen saattoi sattua, että passi saattoi vaikka unohtua lentokentälle, mutta voin sanoa, että ne ajat ovat menneet jo. Nyt pitää olla paljon järjestelmällisesti, se on vähän pakko, naureskelee ainoa pöytätennisammattilaisemme.

Mutta kuka on Benedek Olah?

Benedek oli 6-vuotias, kun hän tutustui ensimmäisen kerran pöytätenniksen saloihin. Hänen kotiinsa hankittiin pingispöytä ja aikaa vierähti yhä enemmän ja enemmän kotitalon hämärävaloisessa autotallissa. Vastustaja oli useimmiten oma äiti Aniko.

Koripalloharjoitukset jäivät taustalle 191 senttimetriä pitkän Benedeken elämästä, ja pingis vei hänen huomionsa 9-vuotiaana lopullisesti. Paikka oli Seinäjoki, Lintuviidan koulu. 16 vuotta myöhemmin Benedek Olah tahkoaa ammattilaisena eri puolilla Eurooppaa.

- Olin puolitoista vuotta sitten maailmantilastoissa jotain sijalla 350, mutta se on noussut nyt jotain 200 sijaa. Tällä hetkellä sijoitus 151 ja olen ihan tyytyväinen siihen, voittojen kautta maailmanlistan sijoitus on parantunut hyvin, Olah toteaa Yle Urheilun haastattelussa.

Olah hieraisee viiksiään Kisakallion hallissa, ja pyytelee anteeksi, että movember-viikset ovat jääneet ylähuuleen joulukuun puolelle. Hän sai vuosien varrella suomalaisen lempinimen, ”Pentti”. Se on nimi, jolla hänet tunnetaan Suomessa kaveri- ja urheilupiireissä.

Pentti on pelannut nuoresta iästään huolimatta ammattilaisena Hollannissa. Nyt asuinpaikka on vaihtunut ammattilaiseksi Unkariin ja Budapestiin.

Se oli luonnollinen valinta, sillä vanhemmat ovat kotoisin Unkarista. Sisko Zsofia ja isovanhemmat asuvat Budapestissa, se lievittää elämää Budapestissä. Unkarin kieli on niin ikään hyvin hallussa.

- Onhan Unkari pingismaana paljon parempi kuin Suomi, sillä Unkarin listalla olisin vasta kolmas tai neljäs, kun täällä Suomessa olen ykkönen. Siellä on minua parempia pelaajia ja valmentajani tuntee minut hyvin, se on täysin ammattiurheilua ja kaikki haluaa Rioon. Saan harjoitella hyvässä porukassa.

Matka Rioon

24-vuotiaan, Seinäjoella kasvaneen pelaajan ilme ei värähdä, kun puhe kääntyy Rioon. Matkalla olympialaisiin täytyy ylittää useita askelmia, mutta mahdollisuudet ovat huomattavasti paremmat kuin vuosi sitten.

- Se on fifty-fifty, oikeastaan nyt on neljä kuukautta aikaa nostaa maailmanlistan sijoitus 108 joukkoon tai sitten huhtikuussa on olympiakarsinnat Turkissa. Siellä pitäisi voittaa ja sijoittua 4-5 parhaan joukkoon.

- Jos saisin kuitenkin hyviä turnausvoittoja ja rankingsijoituksen alle 100, niin jo sekin todennäköisesti riittäisi Rion paikkaan, Olah laskeskelee.

Pentti osaa suhtautua asioihin ammattimaisella rauhallisuudella. Hän kertoo avoimesti missä asioissa on parannettava, jotta maailman huippupelaajat olisivat voitettavissa.

- Fysiikkaa pitäisi parantaa, jalkoihin saada paljon enemmän voimaa. Kämmenpuolen pitäisi peleissä olla paljon varmempi ja rohkeampi. Pöydän päältä en uskalla lyödä tarpeeksi kovaa.

- Rystylyönnit toimivat. Minulle on sanottu, että se on yksi maailman parhaita, varma ja kova. Se on hyvä puoli, mutta kämmenlyöntiä täytyy treenata vielä paljon.

Olah käyttää hetken aikaa miettimiseen ja punnitsee sanojaan. Vastaus pulpahtaa lopulta pienen aprikoinnin jälkeen.

- Olen yhtä hyvin suomalainen kuin unkaril... tai no enemmän suomalainen. Olen kasvanut täällä ja on minulla välillä ikäväkin Unkarista Suomeen, Pentti myhäilee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat