Suora

  • Wengen, miesten pujottelu
  • Zakopane, miesten kilpailu
  • Katowice Minor CS:GO
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosi 2018
  • Urheiluruutu

Formulatähdestä vuoden esikuva?

Suomen Urheilugaalan eri kategorioiden ehdokkaat on valittu. Vuoden esikuvaksi on ehdolla neljä menestynyttä urheilijaa.

urheilu
Valtteri Bottas lehdistötilaisuudessa.
Williamsin F1-kuljettaja Valtteri Bottas on ehdolla vuoden suomalaiseksi urheilijaesikuvaksi (arkistokuva).EPA

Vuoden suomalainen urheiluesikuva valitaan neljästä menestyneestä huippu-urheilijasta. Ehdolla ovat F1-kuljettaja Valtteri Bottas, MM-hopeaa syksyllä napannut painija Petra Olli, pikaluistelija Mika Poutala sekä HIFK:ssa jääkiekon SM-liigaa pelaava Teemu Ramstedt.

Kriteerit valinnalle ovat, että tittelin saaja sopii urheilulliseksi esikuvaksi koko Suomen kansalle ja erityisesti urheileville nuorille. Voittaja palkitaan tittelin ja Uuno-pokaalin lisäksi erikoisstipendillä.

Suomen Urheilugaala järjestetään 12.1.2016 Helsingin Areenalla.

Ehdokkaiden esittelyt:

Valtteri Bottas s. 28.8.1989

Kuusivuotiaana kilpa-autoilun aloittanut Valtteri Bottas siirtyi 17-vuotiaana karting-sarjojen Italian ja Suomen mestarina pienempiin Formula-sarjoihin edeten menestyksen siivittämänä 20-vuotiaana Williamsin F1-tallin testikuljettajaksi. Kolme vuotta myöhemmin hän aloitti kauden historian kahdeksantena suomalaiskuljettajana F1:n MM-sarjassa nousten seuraavana vuonna ensimmäisen kerran palkintopallille.

Kaudella 2014 neljänneksi ja 2015 viidenneksi MM-sarjassa ajanut Bottas on toiminut kilparatojen ulkopuolella muun muassa pyörätuolirugbyn EM-kilpailujen lähettiläänä, lasten ja nuorten liikenneturvallisuuskampanjoiden keulakuvana sekä useiden hyväntekeväisyyshankkeiden tukijana.

Petra Olli s. 5.6.1994

Nuorten EM-kilpailuissa peräti neljä painikultaa peräkkäin vuosina 2011–2014 voittanut Petra Olli saavutti samana ajanjaksona myös kolme nuorten MM-pronssia. Siirtyminen aikuisten sarjoihin ei ole vähentänyt mitalinkiiltoa. Komeita pohjalaisia painiperinteitä edustava Olli taisteli itsensä MM-finaaliin Las Vegasin molskilla syyskuussa 2015. Sitä ennen hän väänsi Vantaan EM-kilpailuissa pronssia.

Vuoden Nuoreksi Urheilijaksi 2011 valittu Olli on edennyt urallaan mitaliodotusten paineissa esimerkillisesti antaen painiurheilulle uudet sisukkaan pirteät kasvot. Nuoren olympiatoivon MM-hopean jälkeiset persoonalliset lausunnot edustavat uuden sukupolven ennakkoluulotonta maailmankatsomusta ja vahvaa naisnäkökulmaa miesvaltaisessa kamppailu-urheilussa.

Mika Poutala s. 20.6.1983

Mika Poutala oli Vancouverin olympialaisissa 2010 kiinni 500 metrin kultamitalissa aina toisen osaluistelun viimeisen kaarteeseen saakka johdettuaan kisaa ensimmäisen luistelun jälkeen, mutta horjahdus pudotti hänet niukasti mitaleilta. Vuotta aiemmin Poutala voitti 500 metriä maailmancupin osakilpailussa SE-ajalla. Viime marraskuussa Poutala nousi pitkän tauon jälkeen uudestaan maailmancupin palkintokorokkeelle parantaen samalla kuuden vuoden takaista 500 metrin Suomen ennätystään.

Huippu-urheilupiirien positiivisena väriläiskänä tunnettu Poutala esiintyy myös rap-artistina taiteilijanimellä Plastic. Hän teki 22-vuotiaana Torinon olympialaisiin 2006 Suomen joukkueen virallisen kisakappaleen ja esiintyi Suomen Urheilugaalassa 2010. Viime keväänä Poutalan luovan työn tuloksena syntyi ensimmäinen kirja Mitä menestyminen vaatii, jonka tuotosta osa ohjautuu junioriurheilulle.

Teemu Ramstedt s. 9.12.1987

Tikkurilan Jää-Veikoissa jääkiekkoilun aloittanut ja HIFK:n junioreissa kaksi Suomen mestaruutta voittanut Teemu Ramstedt teki läpimurtonsa SM-liigassa HIFK:n paidassa kaudella 2009-2010 ja voitti seuraavana vuonna Suomen mestaruuden. Hän on pelannut SM-liigassa myös TPS:n ja Bluesin riveissä, sekä KHL:ssä.

Maajoukkue-edustuksia on kertynyt 14. Ramstedtilla todettiin keväällä 2014 vaikea IBD-suolistosairaus, jonka jälkeen hän on ryhtynyt vähän tunnetusta taudista kärsivien tukihenkilöksi. Hän on helpottanut kanssaihmisten elämää kertomalla aiheesta mediassa ja perustamalla hankkeen edistämiseksi IBD-pyöräilytallin.

Suosittelemme

Tuoreimmat