Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Ruhpolding, miesten pikakilpailu

Kovia nimiä ehdolla vuoden urheilujournalistiksi ja -vaikuttajaksi

Suomen Urheilugaalan eri kategorioiden ehdokkaat on valittu. Vuoden urheilujournalistiksi on ehdolla neljä kokenutta toimittajaa, urheiluvaikuttajaksi puolestaan kolme kovaa tekijää.

urheilu
Jarmo Lehtinen ja Reijo Jylhä selostuskopissa Sotshissa.
Vuoden urheilujournalistiksi ehdolla oleva Yle Urheilun Jarmo Lehtinen (vas.) selosti Sotshin olympialaisia yhdessä Reijo Jylhän kanssa.Anu Karttunen

Vuoden urheilujournalisti valitaan jälleen Suomen Urheilugaalassa tammikuussa. Ehdolla ovat urheilublogien pioneerina tunnettu Lauri Hollo, kokenut toimittaja Leena Jokinen, massiivisen uran tehnyt lehtikuvaaja Martti Kainulainen sekä Yle Urheilun selostajalegenda Jarmo Lehtinen.

Vuoden urheiluvaikuttajaksi ovat ehdolla vammaispurjehduksen "grand old man" Raimo Aromaa, kansainvälisen koripalloliiton erotuomarijohtaja Carl Jungebrand sekä pitkäaikainen taitoluisteluvaikuttaja ja -selostaja Anuliisa Uotila.

Urheiluvaikuttajaksi valitaan henkilö, joka on esiintymisellään, päätöksillään, johtamisellaan ja/tai mielipiteillään vaikuttanut suomalaiseen urheiluun sitä kehittävästi.

Suomen Urheilugaala järjestetään 12.1.2016 Helsingin Areenalla.

Ehdokkaiden esittelyt, urheilujournalismi:

Lauri Hollo, blogitoimittaja, MTV, s. 9.3.1970

Urheilublogien pioneerina tunnettu Lauri Hollo on esittänyt intohimoisia spekulaatioita ja perusteltuja mielipiteitä urheilusta jo internet-maailman alkutaipaleelta vuodesta 1998 alkaen. Hollo on juoksuvalmentajana ja juniori-ikäisenä 800 metrin Suomen mestarina yleisurheilun vankkumaton asiantuntija, mutta hän reagoi herkästi ja mielenkiintoisista vinkkeleistä minkä tahansa muunkin urheilulajin ilmiöihin.

Leena Jokinen, toimittaja, Ilta-Sanomat, s. 3.5.1956

Alppihiihdon, hiihdon, taitoluistelun ja yleisurheilun asiantuntijana kunnostautunut toimittaja Leena Jokinen on erikoistunut vuosien saatossa myös dopinguutisointiin. Yksi suomalaisen urheilujournalismin naispioneereista on omalla esimerkillään ollut murtamassa ennakkoasenteita, kun vahvasti miesvaltaisen alan sukupuolijakauma on muuttunut noudattelemaan hänen lähes 35-vuotisella urheilutoimittajaurallaan muun median latuja.

Martti Kainulainen, valokuvaaja, STT-Lehtikuva, s. 4.12.1954

Suomen johtavan kuvatoimiston kokenut valokuvaaja Martti Kainulainen on ikuistanut urheilua viidellä vuosikymmenellä mukaan lukien 14 olympialaiset. Useita Vuoden lehtikuva -palkintoja pokannut kamerataituri seurasi kameransa linssin läpi uransa alkutaipaleella muun muassa Keke Rosbergin nousua formula 1 -luokan maailmanmestariksi. Sittemmin hän on dokumentoinut kuvina kaikki Janne Ahosen viisi voittoa Keski-Euroopan mäkiviikoilla.

Jarmo Lehtinen, toimittaja/selostaja, Yle, s. 1.9.1957

Hiihdon, jalkapallon ja yleisurheilun ystäville aina innostuneena radioäänenä tutuksi tullut Jarmo Lehtinen on välittänyt suomalaistunnelmia kuuntelijoille Ylen kanavilla jo yli 35 vuoden ajan. Hän on raportoinut ainoana suomalaistoimittajana kaikista yleisurheiluhistorian MM-kilpailuista. Konkarilla on takanaan niin ikään kahdeksat kesä- ja kahdeksat talviolympialaiset, joista Lehtisen uran huippuhetkeksi nousee Suomen tuoreimman olympiakullan selostaminen (Iivo Niskanen & Sami Jauhojärvi 2014). Urheilutoimittajain Liitto valitsi Lehtisen Vuoden urheilutoimittajaksi 2013.

Ehdokkaiden esittelyt, urheiluvaikuttaja:

Raimo Aromaa s. 4.10.1930

Vammaispurjehduksen kaksinkertainen MM-pronssimitalisti Raimo Aromaa oli keskeisesti vaikuttamassa vammaispurjehduksen pääsyyn Kansainvälisen Purjehtijaliiton ohjelmaan. Aromaa toimi yli 20 vuotta Suomen Purjehtijaliiton palveluksessa toiminnanjohtajana, koulutus- ja tiedotuspäällikkönä sekä Purjehtija-lehden päätoimittajana. Useilla kilpailu- ja järjestöansioista saaduilla kunniamitaleilla palkittu Aromaa toimii yhä 85-vuotiaana suomalaisen olympiapurjehduksen tukemiseen perustetun L-Säätiön asiamiehenä.

Carl Jungebrand s. 1.10.1964

Kansainvälinen Koripalloliitto FIBA perusti 2013 maailmanlaajuisen erotuomarijohtajan viran, johon valittiin yli 1500 kansainvälistä ottelua 26 vuoden aikana viheltänyt Carl Jungebrand Suomesta. Hän on ainoa koripalloerotuomari maailmassa, joka on tuominnut viisissä olympialaisissa neljällä eri vuosikymmenellä mukaan lukien Pekingin kisojen finaali vuonna 2008.

Anuliisa Uotila s. 11.3.1950

Anuliisa Uotila on kulkenut monimuotoisen matkan junioreiden ja aikuisten Suomen mestarista seura- ja maajoukkuevalmennustehtävien kautta kokouskabinetteihin ja suomalaisten olohuoneisiin kaikkien tuntemana lajin televisioasiantuntijana. Jo 23-vuotiaana lajiliiton päävalmentajana toiminut Uotila palasi 30 vuoden tauon jälkeen liiton palvelukseen maajoukkuevalmentajaksi toimien samaan aikaan myös Suomen Ammattivalmentajien yhdistyksen puheenjohtajana aina vuoteen 2014 saakka.

Suosittelemme

Tuoreimmat