Niemisen Final Nightille lisää kunniaa? – Ehdolla vuoden urheilukulttuuriteoksi

Suomen Urheilugaalan eri kategorioiden ehdokkaat on valittu. Vuoden urheilukulttuuriteko valitaan hyvin erilaisten ehdokkaiden joukosta.

urheilu
Jarkko Nieminen tervehtii yleisöä.
Jarkko Nieminen tervehti yleisöä Final Night -tapahtumassa.Tomi Hänninen

Urheilua voi jalostaa tai laajentaa myös laajemmasta näkökulmasta palkinnon arvoisesti. Vuoden urheilukulttuuriteko valitaan jälleen Suomen Urheilugaalassa tammikuussa.

Ehdolla on neljä erityyppistä tapausta: Eero Ettalan lumilautailuelokuva, Jarkko Niemisen uran päättänyt Final Night -tapahtuma, miekkailija Niko Vuorisen Kalpa ja mieli -kirja sekä yli 100 urheilukirjaa kirjoittaneen Markku Siukosen elämäntyö.

Suomen Urheilugaala järjestetään 12.1.2016 Helsingin Areenalla.

Ehdokkaiden esittelyt:

Ender-lumilautailuelokuva / Eero Ettala s. 17.10.1984

Suomalaisen lumilautapioneerin Eero Ettalan lähes kaksi vuosikymmentä kestänyt kansainvälinen huippu-urheilijaura on onnistuneesti tiivistetty Ender-dokumenttiin, joka pitää otteessaan jokaisen urheilusta ja henkilökuvista kiinnostuneen katsojan. Ender on kokonaisvaltainen ja mukaansa tempaava kuvaus urheilijan päättäväisyydestä, intohimosta, kovasta työstä ja uhrauksista yksilötasolla huippu-urheilijana.

Final Night -tapahtuma / Team Jarkko Nieminen (s. 23.7.1981)

Jarkko Niemisen päätös ”lopettaa ura isosti” sai ennalta arvaamattomat puitteet. Nieminen houkutteli maailman kaikkien aikojen parhaan tennisammattilaisen Roger Federerin mukaan näytökseen, jota täydensivät nelinpeliin osallistuneet jääkiekkolegendat Peter Forsberg ja Teemu Selänne. The Final Night -nimellä markkinoitu tapahtuma myi Hartwall Arenan täyteen muutamassa tunnissa. Tapahtumassa löivät onnistuneesti kättä huippu-urheilu, respect-kulttuuri sekä viihde. Ja mikä parasta, tapahtuman tuotto ohjattiin lyhentymättömänä Jarkko Niemisen Tennisakatemian kautta suomalaiselle junioriurheilulle.

Kalpa ja mieli -kirja / Niko Vuorinen s. 8.6.1989

Niko Vuorisen kymmenvuotinen ura henkisesti vaativassa lajissa on saanut huippu-urheilijan pohtimaan mielen hallintaa teoreettisen filosofian ja estetiikan opintojen kautta. Vuodesta 2011 alkaen MM-tasolla kalpamiekkailussa kilpaillut Vuorinen teki läpimurtonsa Azerbaidžanin pääkaupungissa Bakussa kesäkuussa 2015 järjestetyissä ensimmäisissä Euroopan kisoissa sijoittumalla kovassa seurassa mitalien tuntumaan viidenneksi. Kirjailijana Vuorinen teki läpimurtonsa niin ikään kesäkuussa, kun hänen esikoisteoksensa Kalpa ja mieli julkaistiin. Huippu-urheilijan näkökulmasta kirjoitettu pohdinta elämän arvoista ja niihin vaikuttamisesta sopii kaikille oman elämänlaatunsa parantamisesta kiinnostuneille.

100 urheilukirjaa / Markku Siukonen s. 2.2.1948

Urheilukirjailija Markku Siukonen on ainoa suomalainen, joka on tehnyt elämäntyönsä päätoimisena urheilukirjailijana. Siukonen on vuonna 1972 alkaneella kirjailijaurallaan osallistunut yli 140 teoksen kirjoittamiseen ja toimittamiseen. Päävastuussa Siukonen on ollut yli 80 kirjan sisällöstä. Hänen huomattavimpia teoksiaan ovat Urheilun vuosikirjat 1–35, 13-osainen Suuri Olympiateos (1978–2012) sekä tiivis tietoteos Kaikki urheilusta (2006). Useat Siukosen teoksista ovat jatkuvasti keskeisiä tietolähteitä urheilusta kirjottaville.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat