Hyppää sisältöön

Haukkaliiga tarjoaa vaihtoehdon liian korkeisiin liikuntaharrastuskustannuksiin

Suomessa on viime aikoina pohdittu paljon lasten liikkumattomuutta sekä lasten liikuntaharrastuksien korkeita kustannuksia.

Varsinkin monilapsisten vähävaraisten perheiden kukkarot, etenkin Etelä-Suomessa, voivat olla kovilla lasten liikuntaharrastusten takia. Riippuen tietysti lajeista sekä siitä kuinka tosissaan lapset lajia harrastavat.

Jos lapsen tähtäin on päästä menestyväksi kilpaurheilijaksi, ovat kustannukset paljon korkeammat. Harrasteliikunnassa kustannukset ovat huomattavasti matalammat.

Työryhmä pohtii keinoja matalampiin hintoihin

Ovatko suomalaisten liikuntaharrastusten hinnat sitten liian korkeita?

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on vastannut tähän kysymykseen perustamalla työryhmän, joka miettii miten lasten korkeita liikuntakustannuksia saataisiin pienennettyä.

- Täytyy todeta, että suomalaisissa urheiluseuroissa on sekä edullisia vaihtoehtoja että kalliita vaihtoehtoja, sanoo ryhmässä mukana oleva VALO:n järjestöpäällikkö Rainer Anttila, joka ei vielä pystynyt sen tarkemmin kommentoimaan työryhmän tuloksia.

- Työ on vasta alkuvaiheessaan. Toivottavasti löydämme erilaisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat lasten monipuolisen liikuntaharrastamisen, toteaa Anttila.

Haukkaliiga tarjoaa matalampaa kokeilukynnystä

Helsingissä on jo vastattu huutoon ja perustettu Haukkaliiga, joka antaa lapsille mahdollisuuden kokeilla salibandyä, jalkapalloa sekä erilaisia liikuntatehtäviä edulliseen hintaan.

- Me lähdimme miettimään näitä paljon julkisuudessa olleita päivänpolttavia kysymyksiä lasten liikkumattomuudesta, lasten harrastustoiminnan kalleudesta ja ylipäätänsä siitä, miten lajivalintoja tehdään, kertoo SC Hawksin puheenjohtaja Petteri Bergman.

- Valitsimme kaksi suosittua pallopeliä Haukkaliigan pohjaksi ja höystimme sitä liikuntatehtävillä. Pyrimme rakentamaan mahdollisimman helpon ja edullisen kokonaisuuden niin, että jokainen helsinkiläinen 5–10-vuotias lapsi pystyisi osallistumaan siihen.

Kun Etelä-Suomessa 10-vuotiaiden poikien jalkapalloharrastus maksaa kalleimmillaan peräti 3 600 euroa kaudessa ja samanikäisten poikien salibandyharrastus 1 200 euroa kaudessa, pääsee Haukkaliigassa kokeilemaan molempia lajeja 30 euron hintaan viiden kuukauden ajan. Harjoitukset ovat kerran kahdessa viikossa.

"Tärkeintä on lasten monipuolinen likunta"

Lasten liikuntaharrastusten hinnat vaihtelevat paljon myös maantieteellisesti. Etelä-Suomen hinnat ovat kalliimpia.

- Onhan siellä monin paikoin kalliita hintoja. Mutta pitää aina myös muistaa, että yhteiskuntakin tukee monella tavalla seuratoimintaa sekä järjestötoimintaa, tietää SC Hawksin puheenjohtaja Petteri Bergman.

- Tietysti kysymys on siitä, miten sen tuotteen ja liikuntapalvelut rakentaa, mutta toivoisin, että muutkin seurat ottaisivat tästä mallia ja lähtisivät rakentamaan tämän tyyppisiä, helposti saavutettavia, matalan kynnyksen vaihtoehtoja, sanoo Bergman tarkoittaen Haukkaliigaa.

- Totta kai ne, jotka haluaa tähdätä huipulle ja heidän ympärilleen halutaan rakentaa vahvat valmennustiimit, tukiverkostot ja muut, niin totta kai heillä on sitten omat hintansa. Mutta kun puhutaan vain lasten liikunnasta, niin tärkeintä on, että lapset saadaan monipuolisesti liikkumaan, kiteyttää Bergman.

.
.