Huippuvalmentaja Ahto Raska: Petralla neljä vuotta aikaa voittaa olympia- ja MM-kultaa

Painija Petra Ollia on valmentanut vuodesta 2009 saakka Virosta kotoisin oleva Ahto Raska. Kotimaansa värejä painissa MM-tasolla edustanut valmentaja on nostanut Ollin kadeteista maailman huipulle.

urheilu
Painivalmentajat Ahto Raska ja Juha Virtanen.
Painivalmentajat Ahto Raska ja Juha Virtanen. Tuulia Kössö/Yle

Ahto Raskan ja Petra Ollin kuuden vuoden yhteistyö palkittiin jälleen kerran syyskuussa 2015. Ensin varmistui olympiapaikka ensi vuoden Rion olympialaisiin, sitten matka vei taisteluun mitaleista aina finaaliin saakka. Tuloksena MM-hopeaa ja näköalapaikka siihen, mikä erottaa Petra Ollin ja painin ykkösmaa Japanin ylivertaisen 31-vuotiaan Kaori Ichon.

- Jos katsotaan tätä Kaoria, niin on se kyllä erikoinen nainen. Häneltä ei löydy yhtään virhettä. Petralla on puolestaan paljon osa-alueita joita pitää kehittää. On virheitä, joita pitää kehittää vaikka tulikin MM-hopeaa. Petran pitää kehittää painitaktiikkaa. Japanilainen käytti kaikki pienetkin virheet hyväkseen, hänellä oli osataktiikoita ja hän lukee vastustajia erittäin hyvin. Pitää häntäkin paljon enemmän scoutata ennen Rioa, valmentaja Ahto Raska tuumasi.

Petra Olli on ollut jo vuosikaudet lamasta kärsivän kotimaisen naisten vapaapainin yksinäinen tähti. Ahto Raskan ja Ollin tiet kohtasivat vuonna 2009, kun virolainen ryhtyi auttamaan suomalaista naispainia valmentajan roolissa.

- Ensinnäkin urheilijan pitää pysyä terveenä. Mielenkiinnon pitää pysyä, pitää elää urheilua ja tykätä siitä. Jos urheilija haluaa tehdä pitkän uran, niin se on vaativaa myös valmentajalle, ei vain urheilijalle. Harjoitusolosuhteet pitää luoda siten, että urheilijan mielenkiinto säilyy treenata kaksi kertaa päivässä. Rutiinia ja tylsää jauhamista pitää välttää. Porkkanaa ja uusia haasteita pitää olla jokaisessa harjoituksessa. Ja kun ikää tulee niin harjoitukset muuttuu sen mukana.

Ex-huippupainija laajoilla verkostoilla

Entisenä huippupainijana Raska on hyödyntänyt laajoja verkostojaan ja vienyt suojattiaan leireille kovimpiin painimaihin. Viime vuonna kaksikko vietti ulkomailla kisoissa ja leireillä peräti 130 vuorokautta.

- Harjoitteluun tullaan tekemään pieniä muutoksia Rioa kohti. Suurin piirtein samoja harjoitteita käytetään, lisätään vain uusia ideoita. Leirivuorokausia tulee paljon tammikuusta lähtien. Nyt meillä on onneksi ollut kovia vastustajia täällä Kuortaneella. Petra painii kisoissa seuraavan kerran tammikuun lopussa ja helmikuussa. EM-kisat on maaliskuussa, huhtikuussa on yksi turnaus. Jos on tarvetta niin kesäkuussa on myös yksi turnaus, Raska arvioi.

Vuosien yhteistyön tuloksena Raska tuntee valmennettavansa erinomaisesti. Salaisuus sille, kuinka hän on pystynyt hiomaan Ollista timantin, löytyy sekä valmentajan jatkuvasta tiedonjanosta että omistautumisesta lajille ja valmennettavilleen.

- Kyse on naisesta, niin siinä on omat haasteensa. Kiukuttelua ja tällaista, aurinko ei paista joka päivä. Laji on fyysinen ja kaikki haluaa voittaa, epäonnistumisia tulee joka päivä. Sitten pitää päästä niistä yli. Ylipäätään Petra ei ole vaikea valmennettava, tunnen hänet niin tiedän milloin pitää antaa rauhaa ja milloin kiristää ruuvia. Kun on esimerkiksi tärkeät kisat edessä ja on kiukuttelua, niin silloin pitää vaan sanoa urheilijalle, että hän ymmärtää mistä on kyse. Että se on vaikeaa ja me ei haluta menestystä helpoimman kautta. Se tulee vaikeimman kautta ja siitä kiukuttelusta pitää päästä yli.

Riosta mitali - se on selvä

Onnistuneen nousun kadeteista ja juniori-ikäisistä aikuisiin tehnyt Olli on myös muuttunut valmentajan silmissä vuosien aikana. Kehitys on ollut suurta sekä henkisen että fyysisen suorituskyvyn suhteen.

- Petra on hyvä kilpailusuorittaja, joka tykkää kisata ja menestyä. Se on pääasia. Hän antaa itsestään maksimirajoilla kaiken kilpaillessa. Hän ei ole ikinä lähtenyt huonossa kunnossa kisoihin ja ottaa aina tosissaan kisan kuin kisan. Ei ole väliä onko kyseessä MM-kisat Las Vegasissa vai muulla. Hän keskittyy täysillä. Se on lisääntynyt vuosien varrella. Hänen pääkoppansa vahva ja hän ei murru kovalla hetkellä. Suorittaa vain omaa parasta.

Riosta tavoitteena on vain ja ainoastaan mitali.

- Kyllä sitä joka päivä miettii, että tehdäänkö oikeita asioita. Jos päivästä toiseen pystytään tekemään parhaalla tavalla, niin tulos on myös sen mukainen. Jos unelmoisi, niin toivoisin samalaista finaalia kuin Vegasissa, sitten nähdään mitä tapahtuu. En halua luvata mitä sieltä voisi tuliaisiksi voisi tulla, mutta mitalia lähdetään kaivamaan. Väri riippuu miten lohkot tulee ja millä puolella ollaan japanilaisen kanssa. Ei voi sanoa, että muut painijat olisivat vastaantulijoita, he ovat tosi kovia. Mutta niin on Petrakin. Siinä kaikki kilpailee japanilaista vastaan ja mitalit jaetaan sen mukaan sitten.

Mutta entä se tulevaisuus Rion jälkeen?

- Katsotaan ensin se Rio. Tuohon 2020 saakka olisi ehkä sitä huippuaikaa hänelle. Kyllä tavoitteena on maailmanmestaruus, olympiavoitto. Varmasti ei pienempiä haaveita olekaan. Pitää vaan oppia paljon lisää ja ymmärtää lajin pienetkin nyanssit. Aina pitää tuoda jotain uutta omaan painiin. Pitää ottaa huonot jutut ja virheet pois, ja se vie myös oman aikansa, Raska päättää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat