1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Asenne auttoi Pasi Nurmisen NHL:ään - "Osa omistakaan ei tykännyt"

Henkiset ominaisuudet ovat huippumaalivahdin uran kannalta keskeiset, eikä Pasi Nurminen ollut poikkeus.

Urheilu
Pasi Nurminen
Tomi Hänninen

Pasi Nurminen nousi aikanaan Suomen ykkösdivisioonasta NHL:ään noin kolmessa vuodessa. Menneitä muistellessaan Nurminen ei pidä 25-vuotiasta itseään teknisesti valmiina NHL-vahtina.

- Kyllä unelma, tahto ja usko nähtävästi vievät loppupeleissä kuitenkin aika pitkälle. Keskenkasvuinen pojannulikka, silloinkin, Nurminen sanoo.

- Jos mietitään vaikka Miikka Kiprusoffia, niin kyllähän hän lähtiessään oli paljon parempi maalivahti kuin minä. Olin vasta tulossa sinne päin teknisesti, mutta Kipper oli ihan käsittämättömän hyvä.

Nurmista pidetään suomalaismaalivahtien pioneerina, ensimmäisenä sinivalkoisena ykkösmaalivahtina NHL:ssä. Vaikka lahtelainen astui pohjoisamerikkalaiseen kulttuuriin ulkopuolelta, ei muiden pelaajien keskuuteen jäänyt sijaa ennakkoluuloille.

- Kyllä mä aina olen oman tilani osannut ottaa. Osa tykkää ja osa ei. Niin se oli silloin maalillakin seistessä - voin kertoa, että osa omistakaan ei todellakaan tykännyt. Osa taas arvosti periksiantamattomuutta ja taistelua.

Temperamenttinen ja kiivas kilpailijaluonne on Nurmisen tavaramerkkejä. Pelicansin vaihtoaitiossa 39-vuotias valmentaja-Nurminen huutaa ja heiluu minkä ehtii, pelaajana taas hän piiskasi itsensä väkisin pelivalmiuteen.

- Olin luonteeltani ja päältäni sellainen, että ennen pelin alkua piti tehdä töitä aika pitkään, jotta tiesin olevani valmis ja henkisesti oikeassa tilassa - ja se oli helvetin raskasta, Nurminen huokaisee.

- Ainakin se tapa, millä mä valmistauduin peliin ja millaiseen mielentilaan piti päästä pärjätäkseni kentällä. Nykyjätkät ovat jo avoimempia kuin omana aikanani. Arvostan niitä, jotka jaksavat tehdä sitä vuodesta ja ihan pelistäkin toiseen, mutta toivoisin että ne tavat ovat muilla vähän kevyempiä. Pitää tuntea itsensä ja oppia löytämään ne asiat, mitkä toimivat.