Suora

  • Närbild
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Voimalla kahden Nylanderin - Ruotsi jätti kovia nimiä pois MM-ryhmästään

Toisen polven NHL-lupaukset tähdittävät Ruotsin pikkukruunuja.

urheilu
William Nylander
William NylanderAFP / Lehtikuva

On hankalaa kuvitella Ruotsin nuorten maajoukkuetta, jota ei pidettäisi vahvana kandidaattina maailmanmestariksi. Viimeisten vuosien tulokset puhuvat puolestaan: neljäs sija, hopea, hopea, kulta, neljäs sija, pronssi, hopea, hopea, neljäs sija. Mikään ei ole muuttunut tälle vuodelle, ja Tre Kronor lähtee vain parantamaan viime talven tuloksestaan.

Ruotsin joukkueessa on hyvä jatkuvuus, sillä moni runkopelaaja on jo kokenut arvokisakävijä ja maailman jokaisessa kolkassa ihaillun pelaajapolun kasvatti. Esimerkiksi rymistelijä Anton Karlsson, monipuolinen Adrian Kempe sekä kiekollisen osaamisensa jo hyvälle SHL-tasolle nostanut puolustaja Sebastian Aho ovat menneiltä talvilta tuttuja nimiä. Ruotsilla on hienosti leveyttä, ei sillä että sen kärkikään kalpenisi monelle.

Tre Kronorin johtotähti on William Nylander, jonka kehittymistä itsekkyyteen taipuvaisesta näpertelijästä kohti NHL-tähteyttä kiekkoileva maailma on seurannut jo pitkään. Tällä hetkellä Nylander nakuttaa viime vuottakin vakuuttavampia tehoja AHL:ssä, ja näissä MM-kisoissa toisen polven superhyökkääjä saattaa olla se kaikkein puhuttavin hahmo. Joukkueessa on toinenkin saman suvun vesa; 17-vuotias Alexander on ensi kesän todennäköisiä ensimmäisen kierroksen varauksia. Ei yllättäne, että viimeistelyleirillä kumpikin Nylander on saanut pyöritettäväksi oman ylivoimakentällisensä.

Nylanderit eivät toki jää kärjessä yksin, ja erityisesti laituri Dmitri Timashov on seuraamisen arvoinen pelaaja: viime vuonna Pohjois-Amerikkaan lähtenyt pikakiituri on kylvänyt Quebecin junioriliigassa tuhoa kirkkaasti yli pisteen ottelutahdilla. Myös Rasmus Asplund on keskeinen osa tulosyksikköä ja ylivoimapeliä.

Päävalmentajan kova ratkaisu

Ruotsin päävalmentaja Rikard Grönborg teki marras-joulukuun vaihteessa kovia valintoja karsiessaan pelaajia kisajoukkueeseen. Puhuttavin ratkaisu oli 18-vuotiaan Oliver Kylingtonin jättäminen kisakoneesta. Calgaryn toisen kierroksen puolustajavaraus on edustanut Ruotsin nuoria tällä kaudella kolmessa ottelussa tehoin 1+4, mutta joutuu tyytymään vuodenvaihteessa AHL-otteluihin. Hänen sijaansa joukkueeseen valittiin esimerkiksi oman pään luuta Adam Ollas Mattsson, lähes kaikki yllättänyt poiminta Djurgårdenista. Yhtä lailla kiistanalainen pudotus oli New York Rangersin varaama hyökkääjä Robin Kovacs, joka kuudessa harjoitusottelussa teki Tre Kronorille viisi maalia.

Selkeää ykkösmaalivahtia ruotsalaisilla ei kisojen alkaessa pitäisi olla. Todennäköisesti Felix Sandström ja Linus Söderström jakavat alkulohkopelit puoliksi, ja vahvempi pääsee aloittamaan pudotuspelit. Sandström on saanut vastuuta Brynäsin maalilla, Söderström taas on pelannut hyvin Allsvenskanissa.

Kaikean kaikkiaan Tre Kronorin ryhmässä on peräti 19 SHL-pelaajaa. Loput edustavat joko NHL-seuroja taikka pelaavat Pohjois-Amerikan yliopisto- ja juniorisarjoissa. Tämäkin kertoo jotain joukkueen tasosta sekä siitä rimasta, joka valittujen pelaajien piti ylittää. Lienee siis itsestäänselvää, että joukkue hakee Helsingistä kultamitalia.

Suosittelemme

Tuoreimmat