Hyppää sisältöön

Olympiavoittaja syyttää: FIS käyttää laskijoita törmäystestinukkeina

Matthias Mayer loukkaantui lauantaina kaaduttuaan syöksykisassa. Ted Ligetyn mukaan FIS kehuu airbag-selkäsuojaa turhaan.

Matthias Mayer kuljetettiin sairaalaan helikopterilla onnettomuuden jälkeen. Kuva: AFP / Lehtikuva

Val Gardenan syöksylaskukisassa loukkaantunut Matthias Mayer joutuu olemaan sivussa koko loppukauden. Vielä lauantaina Itävallan joukkue toivoi, että olympiavoittaja selviäisi noin kuukauden tauolla, mutta tilanne paljastui selkäleikkauksessa: Mayerilla oli kolme selkänikaman murtumaa yhden asemesta.

- Mayerin kausi on ohi odotettua aikaisemmin, Itävallan liitto tiedotti.

Lauantaisen onnettomuuden jälkeen Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) tekninen asiantuntija Günter Hujara puolusti Mayerin käyttämää airbag-selkäsuojaa. Hujaran mielestä suojus pelasti itävaltalaisen vakavammalta loukkantumiselta.

Kaksinkertainen olympiavoittaja ja viisinkertainen maailmanmestari Ted Ligety on asiasta eri mieltä ja syyttää liittoa siitä, että se käyttää laskijoita testinukkeina. Hänen mielestään airbag-suojus vain pahensi Mayerin selkävammaa.

- On todella valitettavaa, että laskijoita käytetään törmäystestinukkeina testaamattomille suojaliiveille. Tietääkseni tämä oli ensimmäinen todellinen kisassa tapahtunut onnettomuus airbagilla ja tuloksena oli pahin selkävamma yli vuosikymmeneen maailmancupissa, Ligety kirjoitti Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun).

Yhdysvaltalaisen mukaan he, jotka sanovat airbag-liivien tuovan suojaa, sanovat näin vapauttaakseen itsensä vastuusta.

- Uudet systeemit pitää todeta turvallisiksi tai ainakin vaarattomiksi. Useat FIS:n kehityksen tulokset eivät tunnu olevan kumpiakaan.

FIS:n lääketieteelliseen komiteaan kuuluva Inggard Lereim on eri linjoilla Ligetyn kanssa.

- Hän on suorapuheinen aktiivilaskija, joka ei ole vammojen asiantuntija. Niitä (selkäsuojia) ei olisi hyväksytty, jos emme olisi varmoja, että ne ehkäisevät vammoja. Me tiedämme, että niillä on vammoja ennaltaehkäisevä vaikutus, Lereim vakuutti NRK:lle (siirryt toiseen palveluun).

.
.