Suora

  • Rallin MM, mahtava rallikausi 2018
  • Urheilustudio
  • Cortina d'Ampezzo, naisten syöksylasku
  • Chaux-Neuve, yhdistetyn mäkiosuus
  • Yhdistetyn MC: Chaux-Neuve, mäkiosuus
  • Wengen, miesten syöksylasku
  • Alppihiihdon MC: Wengen, miesten syöksylasku
  • Otepää, sprintit
  • Ampumahiihdon MC: Naisten viesti, Ruhpolding
  • Ruhpolding, naisten viesti

Kohtaavatko kohutuimmat NHL-lupaukset Helsingissä? – "Melkein täydellinen pakkaus"

Nuorten MM-jääkiekkoturnauksessa nähdään kolme tulevan NHL-kesän puhutuinta pelaajaa.

urheilu
Auston Matthews
Auston MatthewsTomi Hänninen

Helsingissä pelattavat jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisat tuovat tusinoittain tulevia NHL-pelaajia Suomeen. Pääpaino on 19-vuotiaissa pelaajissa, mutta myös muutamat seuraavien ikäluokkien parhaista ovat jo mahtuneet mukaan.

Ensi kesän NHL-varaustilaisuutta ajatellen turnaus tarjoaa harvinaista herkkua.

- Seuraavan vuoden varausikäisiä on näissä kisoissa yleensä vähän, mutta nyt sattuu niin että aivan kärkinimistä kolme on mukana. On mielenkiintoista nähdä miten kaverit pelaavat, jos Suomi ja USA asettuvat vastakkain, kokenut NHL-kykyjenetsijä Göran Stubb sanoo Yle Urheilulle.

- He tulevat näyttämään, kuinka kovia kavereita he oikein ovat. On aika harvinaista, että kaksi alaikäistä on noin kovissa rooleissa.

Yhdysvaltalainen Auston Matthews pelaa Helsingissä jo toiset alle 20-vuotiaiden kisansa - vasta 18-vuotiaana. Viime talvena sentteri teki kolme pistettä viidessä ottelussa, ja tällä kertaa odotukset ovat vieläkin kovemmat. Matthewsia pidetään käytännössä yksimielisesti ensi kesän ykkösvarauksena.

Yllätyssiirto Sveitsiin

Isokokoinen amerikkalaislupaus yllätti kesällä päättäessään siirtyä Pohjois-Amerikasta Sveitsiin. Zürichiä valmentava Marc Crawford sai Matthewsin varausvuodeksi Eurooppaan, ja toistaiseksi huippujuniori on pelannut yli piste per peli -tahdissa Sveitsin pääsarjassa.

- Hän lähti sinne valmennuksen takia, Crawford sai Matthewsin ylipuhuttua. Se näyttää olleen kaikille osapuolille hyvä ratkaisu. Sveitsiläinen kaverini kehui häntä maasta taivaaseen.

- Hän on melko täydellinen pelaaja. Luistelee hyvin, erittäin hyvä peliäly, osaa tehdä maaleja ja rakentaa peliä. Hän on hyvin lähellä täydellistä pakkausta.

Suomen ja Ruotsin huippulupaukset

Kaksi muuta superlupausta löytyvätkin Suomen joukkueesta. Jesse Puljujärven ja Patrik Laineen välisestä kaksintaistelusta on puhuttu pitkin SM-liigakautta, mutta MM-turnauksessa taiturit pukeutuvat samaan paitaan.

- Olisin erittäin yllättynyt, elleivät Puljujärvi ja Laine molemmat olisi viiden ensimmäisen joukossa NHL:n varaustilaisuudessa, mikä olisi tietysti aika kova saavutus, Stubb sanoo.

Muista varaamattomista kisapelaajista Stubb nostaa esiin kaksi ruotsalaishyökkääjää. Rasmus Asplund on noussut tälle kaudelle Färjestadin SHL-ryhmään, Alexander Nylander puolestaan on ihastuttanut Pohois-Amerikassa.

- Nuorin Nylander, Williamin pikkuveli ja Michaelin toinen poika, on ehdottomasti seuraamisen arvoinen. Hän pelaa 17-vuotiaana erittäin hyvin kanadalaisessa juniorisarjassa.

Suosittelemme

Tuoreimmat