1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Mies väänsi suomalaisen huippu-urheilijan sormen katki pikkujouluissa – koko ura vaarassa – ”Harkitsen rikosilmoitusta”

- En tuntenut entuudestaan tätä miestä, kun hän voimiensa tunnossa halusi kokeilla, kuinka sormi katkeaa, Jarkko Jussila kertoo.

Kuva: Jarkko Jussilan kotialbumi.

VAASA. Vaasalainen potkunyrkkeilijä Jarkko Jussila koki kovia pikkujouluissa Vaasan ulkopuolella sijaitsevassa ravintolassa Pohjanmaalla joulukuun puolivälissä.

Jussila kertoo Ylelle, että yllättäen keski-ikäinen humalainen mies väänsi hänen sormensa katki ja poikki. Tämän vuoksi Jussila joutui nukutusleikkaukseen ja pitkälle kilpailutauolle.

- Sattumanvaraisesti miehelle juolahti tämä päähän, sillä taustalla ei ollut mitään negatiivista. En tuntenut entuudestaan tätä miestä, kun hän voimiensa tunnossa halusi kokeilla, kuinka sormi katkeaa.

”Hän otti äkkiä sormestani kiinni”

Jussila kertoo, että hän oli juttelemassa ison porukan kanssa, kun kutsuvieraana ollut mies tuli myös juttelemaan.

- Hän otti äkkiä sormestani kiinni, ja kuului hirveä paukahdus, jonka varmasti kuuli koko tilaisuuden väki. Vasemman käteni keskisormessa murtui sormenpohja rystysen alta.

Jussila toimi tuolloin yksityistilaisuuden järjestyksenvalvojana.

- Tapahtumaan ei liittynyt mitään sanaharkkaa tai poistamistilannetta, Jussila vakuuttaa toistamiseen.

Hän kertoo joutuneensa kiireelliseen leikkaukseen Vaasan keskussairaalaan.

- Pääsin samana päivänä pois sairaalasta kotiini, mutta nukutuksen ja kipujen vuoksi olin pari päivää pökerryksissä, Jussila kuvailee tuntojaan.

Jussilan mukaan hänen sormensa on lastassa tammikuun puoleenväliin asti, jolloin siitä otetaan uudet röntgenkuvat.

- Jossain vaiheessa keväällä joudun uudestaan nukutukseen, kun sormestani poistetaan ruuvit ja muut. Toistaiseksi en ole saanut lääkäriltä vahvistusta siitä, jääkö vammani mahdollisesti pysyväksi.

”Toinen osapuoli on saatava vastuuseen teostaan – koko urani on vaarassa”

Jussila kertoo, että hän harkitsee rikosilmoituksen tekemistä miehestä, joka kävi häneen käsiksi.

- Keskustelen asiasta asianajajani kanssa. Mikäli en pääse toisen osapuolen kanssa sopimukseen, harkitsen rikosilmoituksen tekemistä joulun jälkeen. Toinen osapuoli on saatava vastuuseen teostaan, sillä minulle tulee esimerkiksi ansiomenetyksiä ja sairaalakuluja. Kaiken kaikkiaan puhutaan kymmenistä tuhansista euroista. Summaan vaikuttaa se, pystynkö enää jatkamaan uraani. Nyt olisivat olleet edessä rahakkaimmat otteluni, joita varten olen tehnyt 22 vuotta työtä. Pieni lipsahdus voi tuhota koko pitkän työni.

Jussila sanoo, että pahimmassa tapauksessa hänen koko uransa on ohi.

- Kirurgin sanoin saattaa olla, että tällä kädellä en pysty lyömään enää koskaan, vaikka arkiset asiat sillä sujuisivatkin.

Jussila: Pian syntyvä poikani jatkaa uraani, jos minun urani on ohi

Jussila on kolmen painoluokan maailmanmestari, ja hänellä olisi ollut edessä tärkeitä otteluita jo tulevana keväänä. Kaksi vuotta sitten WAKO-Pro:n maailmanmestaruuden voittanut Jussila olisi otellut Australiassa Sydneyssä huhtikuussa 64,5 kilon sarjassa. Tammikuulle myös kaksi WKF:n maailmanmestaruutta voittaneelle miehelle oli kaavailtu 69,5 kilon titteliottelua Afrikkaan.

- Minulla olisi ollut edessä urani suurimmat ottelut, ja nyt olen joutunut perumaan ennalta sovittuja asioita ainakin pitkälle kevääseen asti, sillä minulle on ensin määrätty sairauslomaa helmikuun puoliväliin asti.

Jussila joutuu jättämään myös valmennustehtäviään väliin. Ammattinyrkkeilyssäkin otteleva mies on valmentanut esimerkiksi nuoria koululaisia, että Suomeen saataisiin uusia huippu-urheilijoita.

- Minun piti mennä myös tammikuussa Suomen ja Ruotsin väliseen biljardiotteluun urheilijavieraaksi, mutta yhdellä kädellä on vaikea pelata, Jussila harmittelee.

- Myös remontoitavan talomme työmaa seisoo nyt, ja perheeni oli tarkoitus muuttaa sinne keväällä, Jussila jatkaa.

Hänen elämässään tapahtuu lähiaikoina kuitenkin myös positiivisia asioita.

- Vaimoni odottaa ensimmäistä lastamme, joka on poika, ja hänen on ennustettu syntyvän huhtikuun alussa. Poika on tuleva mestari, joka jatkaa siitä mihin isä jäi, jos urani on ohi.