Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

”Pahasta pojasta” kasvoi vuodessa koko Suomen rakastama fiksu huippujääkiekkoilija

- Mielestäni aikaisempaan verrattuna isoin muutos on tapahtunut nuoren miehen henkisen puolen kehityksessä, Suomen alle 18-vuotiaiden jääkiekkonuorten entinen päävalmentaja Mika Marttila sanoo Patrik Laineesta, joka nousi kohuotsikoihin yli vuosi sitten.

urheilu
Patrik Laine lähikuvassa
Tomi Hänninen

Tapparan superlupaus Patrik Laine, 17, on kulkenut runsaassa vuodessa upean kasvutarinan jääkiekossa ja kaukaloiden ulkopuolella.

Nuorukainen tuli koko kansan tietoisuuteen runsas vuosi sitten elokuussa, kun hän Ivan Hlinkan muistoturnauksessa näytti Suomen alle 18-vuotiaiden silloiselle päävalmentajalle Mika Marttilalle keskisormea ja huuteli tappouhkauksia. Näiden vuoksi Laine lähetettiin kotiin kesken turnauksen.

- En miettinyt tappouhkausta vaan kävin keskustelun hänen kanssaan. Kun hän rikkoi joukkueen sääntöjä, kaikkien kannalta oli parempi, että hänen turnauksensa päättyi silloin siihen, Marttila sanoo ja korostaa myös episodin kasvattavaa merkitystä, sillä sen jälkeen Aleksandr Ovetškinia esikuvanaan pitävän nuorukaisen tulokset jäällä ja sen ulkopuolella ovat olleet erinomaisia.

Laine ei saanut pelata ylivoimapeliä, koska systeemistä oli sovittu etukäteen

Palataan vielä tuhon tapahtumaan, mistä Jesse Puljujärven tavoin ikäluokkansa lupaavimpiin pelaajiin kuuluva Laine tuli tunnetuksi.

Nuori mies hermostui Tshekki-tappion jälkeen, kun valmentaja ei peluuttanut häntä ottelun loppuhetkillä, jolloin Suomi yritti tasoitusmaalia kuudella kenttäpelaajalla ilman maalivahtia.

Marttila kertoo, että Laine ei tuolloin ollut testileirillä eikä kesälukion ykkös- ja kakkosjaksolla loukkaantumisensa vuoksi.

- Kävimme leireillä ja jaksoilla läpi ylivoimapelejä ja sovimme, ketkä pelaavat silloin, jos sellaisia tulee. Patrik myös tuli vasta viime hetkellä Ivan Hlinkan -ryhmään, Marttila perustelee, miksi Laine ei saanut pelata tärkeää ylivoimapeliä.

Valmennusjohto ei huomannut nuorukaisen purkausta, sillä se sai tietää siitä muilta pelaajilta vasta vuorokautta myöhemmin USA-ottelun jälkeen.

”En enää tunnista itseäni noista puheista”

Ihmiset tekevät elämässä joskus virheitä, mutta niistä voi aina oppia. Niistä voi kasvaa entistä paremmaksi ihmiseksi. Näin on tehnyt myös Laine.

Hän kertoi tämän vuoden syyskuussa Yle Urheilulle, että hänen puheensa valmentajalle kuulostavat nyt ”vähän tyhmältä”.

- En enää tunnista itseäni noista puheista, sillä olen kasvanut yli tuollaisista touhuista. En ole paha poika, vaan mukava kaveri todennäköisesti. Kai kusipäisyyspuheet tulevat siitä, että olen nuorempana tehnyt vähän tyhmempiä juttuja.

”Ennen kaikkea hän on kasvanut henkisesti”

Mika Marttila on seurannut positiivisesti Laineen otteita episodin jälkeen. Hän on iloinen siitä, että nuorukainen on mennyt elämässään eteenpäin.

- Mielestäni aikaisempaan verrattuna isoin muutos on tapahtunut nuoren miehen henkisen puolen kehityksessä, Marttila iloitsee.

Hän kertoo huomanneensa jo kesällä, että Laineesta on kuoriutumassa tärkeä pelaaja Suomen alle 20-vuotiaiden MM-kotikisajoukkueeseen. Marttila toteaa tyytyväisenä, että Laine on esiintynyt nälkäisenä Jukka Jalosen vetämissä harjoituksissa ja peleissä sekä myös Tapparan liigapeleissä.

- Hän on Suomen johtavia pelaajia, jonka luistelu on mennyt eteenpäin. Patrik on myös saanut lisättyä fysiikkaansa, mikä on iso edellytys turnauspelaamisessa. Hänellä on lisäksi hyvä laukaus, ja Patrik pystyy myös peittämään ja syöttämään oikeaan suuntaan. Ennen kaikkea hän on kasvanut henkisesti, nykyään Jokereiden A-nuorten päävalmentajana toimiva Marttila kertoo.

”Patrik ymmärsi, mikä oli tilanne”

Yli vuosi sitten sattuneet tapahtumat eivät enää ole rasitteena Laineen upealla uralla.

- Käsittelimme tapauksen heti turnauksen jälkeen ja paiskasimme kättä, Marttila sanoo nyt.

Hän keskusteli asiasta Laineen kanssa myös vielä ennen viime kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoja.

- Aloitimme puhtaalta pöydältä.

Suomen nuorten maajoukkue halusi auttaa nuorukaista, ja Laine halusi auttaa Suomen maajoukkuetta.

- Patrik ymmärsi, mikä oli tilanne, mutta nuorilla miehillä joskus roiskuu yli. Tärkeintä oli kuitenkin se, että hän itse ymmärsi, mitä oli tehnyt ja mihin oli menossa. Nyt ne asiat kannattaa unohtaa ja kääntää elämässä uusi sivu.

Laine nousikin Suomen sankariksi viime huhtikuun MM-kisoissa Sveitsissä, jossa Suomi voitti alle 18-vuotiaiden hopeaa.

Isokokoinen Laine kohosi Suomen parhaimmaksi pistemieheksi, joka jakoi turnauksen maalipörssin voiton Yhdysvaltain Auston Matthewsin kanssa.

Laine oli myös kasvanut herrasmiespelaajaksi.

- Joukkueessa oli avoin ilmapiiri, ja kaikki kunnioittivat tosiaan, jälleen ensi kaudella nuorten maajoukkuevalmentajaksi palaava Marttila kehuu.

Laine tuli hiljaisena poikana Tapparaan

Tapparan SM-liigajoukkueen maalivahtivalmentaja ja joukkueenjohtaja Petri Tuononen muistaa hyvin sen hiljaisen Laineen, joka tuli viime kaudella tamperelaisjoukkueeseen.

Hän kiekkoili lähes koko kauden Mestiksessä pelanneessa Lempäälän Kisassa, mutta nuorukainen sai vähän peliaikaa myös liigajoukkueessa.

- Hän pääsi harjoittelemaan joukkueen kanssa, mikä teki hänen henkiselle kasvulleen todella hyvää, sillä hän on itsekriittinen kaveri, joka haluaa onnistumisia, Tuononen sanoo.

Hän on Marttilan ja Laineen tavoin iloinen siitä, että maajoukkueselkkaus on jo ollutta ja mennyttä.

- Epäonnistumisia tulee joskus, mutta me reagoimme niihin. Vanhemmat pelaajamme tukivat ja auttoivat hienosti Patrikia, että hän pääsi henkisesti eteenpäin, mutta tapaus oli vähän liikaa esillä.

Tuononen tarkoittaa, että tunnekuohuissa nuoret pelaajat laukovat joskus suustaan asioita, joita eivät välttämättä oikeasti tarkoita.

- Kukaan ei pelaa virheettömästi.

Elämä on kuitenkin oppimista varten, ja Tuonosen mukaan vuodessa Laine onkin kasvanut selkeästi etenkin henkisesti.

- Hän on vieläkin vasta 17-vuotias, mutta aikuistumista on tapahtunut niin, että hän uskaltaa jo keskustella muun joukkueen kanssa viime kautta enemmän. Hänellä on myös aina hyvä pilke silmäkulmassaan, kun hän tuo omia mielipiteitään julki.

Tukea urheilupsykologilta koko joukkueelle

Tuononen sanoo, että Laineen henkinen kasvutarina näkyy myös harjoituksissa ja peleissä loistavina suorituksina. Laine myös haluaa koko ajan kehittää itseään.

- Sekin kasvattaa häntä, että hän saa nuorena pelaajana kerätä kiekkoja harjoitusten jälkeen tai silloin, jos hän on hävinnyt jonkin ylimääräisen kilpailun. Mutta olen iloinen ennen kaikkea siitä, että Patrik hoitaa oman hommansa edustustehtävissä hienosti.

Niiden hoitamiseen hän ja koko Tapparan joukkue on saanut tukea Kihun (kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) ja A-maajoukkueen urheilupsykologilta Niilo Konttiselta.

- Hän keskustelee viikoittain kaikkien pelaajien ja valmentajien kanssa jääkiekosta ja ennen kaikkea jääkiekon ulkopuolisista asioista. Hän on omalla panoksellaan auttanut Patrikia ja muita henkisessä kasvussa kodin antaman tuen lisäksi. Nyt Patrik on ikäisiään henkisesti kypsempi, Tuononen toteaa iloisena.

Hän sanookin, että Laine on vuodessa ottanut ison loikan eteenpäin henkisen kasvun lisäksi pelillisissä asioissa. Nyt hänestä on tullut koko Suomen rakastama fiksu huippujääkiekkoilija, joka osaa näyttää tunteensa ja joka haluaa yhä paremmaksi. Laine haluaa NHL:ään.

- Toivottavasti mahdollisimman nopeasti pääsisin sinne pelaamaan, mutta mitään ei kannata kiirehtiä. Mutta jos on mahdollisuus lähteä, niin eiköhän meikäläinen silloin lähde, Laine sanoi syyskuussa Yle Urheilun haastattelussa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat