Hyppää sisältöön

Jääkiekkoon erikoistunut urheilupsykologi: ”Tämä on iso asia, jossa moni jääkiekkoilija tarvitsee tukea”

Koulu-, työ- ja seurusteluasiat mietityttävät nuoria jääkiekkoilijoita, samoin kovat ulkopuoliset odotukset.

Kuva: YLE

Suomen jääkiekkonuorten superlupaus Patrik Laine on saanut henkistä valmennusta koko muun Tappara-joukkueen kanssa.  Valmennusta on antanut Kihun (kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus) ja A-maajoukkueen urheilupsykologi Niilo Konttinen.

Reilu vuosi sitten Laine näytti Pikkuleijonien päävalmentajalle Mika Marttilalle keskisormea ja huuteli tappouhkauksia, mutta nyt 17-vuotias suurlupaus kunnioittaa kaikkia ja pelaa suurella sydämellä alle 20-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa Helsingissä.

- Patrikilla ei ole pelkästään tapahtunut henkistä kasvua, vaan hän on mennyt eteenpäin kaikilla osa-alueilla, jotka tukevat toisiaan. Tarkoitan esimerkiksi fysiikkaa ja valmentautumista, mitkä ovat kokonaisvaltaisesti vieneet pelaajaa urheilijana ja ihmisenä eteenpäin, Konttinen iloitsee.

Hän sanoo, että Laine ja myös muut nuoret jääkiekkoilijat pystyvät oppimaan erilaisista asioista, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kannata tehdä, jotta kehittyminen on mahdollista.

- Yksi osa urheilijan henkistä kasvua on se, että hän oppii tekemistään asioista. Mielestäni nyt Helsingin kisoissa Suomen joukkueessa pelaakin fiksuja nuoria miehiä, joista näkee, että he ovat käyneet asioita läpi ja saaneet tukiverkostoa. He voivatkin henkisesti hyvin, sanoo Konttinen, joka on aikaisemmin toiminut myös 18- ja 20-vuotiaiden jääkiekkonuorten taustalla.

Koulu-, työ- ja seurusteluasiat mietityttävät nuoria jääkiekkoilijoita

Konttisen mukaan nuoret jääkiekkoilijat uskaltavat avautua hänelle, koska he tietävät, että kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia.

- Asiat eivät ole aina murheita, vaan niitä, jotka vaikuttavat urheiluun ja elämään arjessa.

Konttinen tarkoittaa esimerkiksi työ-, opiskelu- ja seurusteluasioita, jotka joskus mietityttävät myös niin sanottuja tavallisia ihmisiä.

- Koulun ja urheilun yhdistäminen puhuttaa usein nuoria jääkiekkoilijoita, samoin hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyvät asiat, sillä fyysinen kuormitus on kova jo Mestiksessä pelaavilla. Nuoret yleensä palautuvat hyvin, mutta käyn heidän kanssaan keskusteluja siitä, miten arki tukee urheilua ja siitä palautumista, että kehitys ei jää tästä kiinni.

Urheilupsykologi ohjaa masentuneet jääkiekkoilijat asiantuntijoiden luo

Urheilupsykologi sanoo, että nuorille on tärkeää löytää keinot tehdä oikeita asioita, että he voivat löytää oman paikkansa joukkueessa ja ottaa vahvuutensa käyttöön kentällä.

- Siviilipuolen asiat kulkeutuvat helposti kentälle ja jäälle, ja siksi ne on hyvä käydä läpi, että ne eivät haittaa suorituksia jäällä. Jos kyse on vakavammista asioista, kuten masennuksesta, pyrin ohjaamaan nuoria asiantuntijoiden luo.

Konttinen kertoo työstävänsä A-maajoukkueen kanssa samantyyppisiä asioita kuin nuorten pelaajien kanssa.

- Sisällöt ja painotukset vaihtelevat yksilöistä riippuen.

Urheilupsykologi: Nuoria on valmistettava tulevaa ammattia varten

Urheilupsykologin mielestä henkinen valmennus on tärkeää jääkiekossa nuorten kokonaisvaltaisen kehittymisen kannalta. Kun nuoren fysiikka ja taidolliset asiat ovat kunnossa, niillä on suora vaikutus hänen henkiseen puoleensa.

Konttinen pitääkin tärkeänä, että ammattilaisuralle tähtääviä lahjakkaita nuoria tuettaisiin riittävästi valmennuksessa.

- Heitä olisi valmistettava tulevaa ammattia varten, ja siinä on tärkeää opettaa, miten he voivat käsitellä erilaisia tilanteita, kun pelejä on paljon viikossa. Tärkeää on myös miettiä, miten nuori rakentaa arkeaan ammattilaisena eli harjoitukset, pelit, syömiset ja levot, Konttinen sanoo.

Hänen mielestään nuorten kanssa on hyvä käydä läpi myös julkisuuteen liittyviä asioita, koska jääkiekko on Suomessa suosittu ja seurattu laji.

- Nuoriin pelaajiin kohdistuu aiempaa enemmän ulkoisia odotuksia, kun yhä nuorempia on päässyt liigarinkeihin ja merkittäviin rooleihin. Ulkopuoliset odotukset eivät kuitenkaan läheskään aina huomioi sitä, että kyse on vasta kehitysvaiheessa olevista nuorista pelaajista. Siksi onkin tärkeää, että nuoret oppivat käsittelemään myös ulkopuolisia odotuksia omien odotusten lisäksi. Tämä on iso asia, jossa moni jääkiekkoilija tarvitsee tukea, Konttinen sanoo.

Hän korostaa myös nuorten pelaajien kotien tärkeää merkitystä heidän urallaan.

- Kaikkein tärkeintä olisi se, että kotona tehtäisiin kodin asioita, eikä nuoren valmentaminen enää jatkuisi kotona. Toki vanhemmat saavat olla kiinnostuneita lastensa urheilusta, mutta pääpaino pitäisi olla siinä, että kotona tehdään kodin asioita. Tällä tavoin koti ja vanhemmat voivat auttaa nuorta jääkiekkoilijaa arjen hallinnassa, joka tukee urheilua.

.
.