TOP3 - Urheiluvuoden 2015 nopeimmat

Yle Urheilun vuosikatsauksessa muistellaan urheiluhetkiä, joissa nopeus oli valttia.

Kuva: MV Photos

3

44 sekuntia ja kolme osumaa

Pelicansin puolustaja Juha Leimu teki historiaa joulukuussa SM-liigakierroksella JYPiä vastaan. Leimu laukoi kolme perättäistä maalia eli puhtaan hattutempun vain 44 sekunnissa toisen erän lopussa.

Edellinen ennätys oli SM-sarjan ajoilta vuodelta 1961, kun Tampereen TK-V:n Erkki Suokko laukoi kolme osumaa 50 sekunnissa. Näin rikkoutumattomaksi epäilty ja lähes 54 vuotta kestänyt ennätys siirtyi historiaan.

Pelicans pelasi kaikkien maalien aikana ylivoimalla, kun JYPin Anssi Löfman ja Nolan Yonkman ajettiin suihkuun lähes perätysten.

Pelicansin Juha Leimu Kuva: Tomi Hänninen

2

Nopeimmat kolme, neljä ja viisi maalia

Syyskuussa Bayern Münchenin Robert Lewandowski nosti hetkessä joukkueensa tappiolta selvään voittoon ottelussa Wolfsburgia vastaan Saksan Bundesliigassa. Kyseessä oli nopein hattutemppu, nopeimmat neljä ja viisi maalia sekä ensimmäinen kerta, kun vaihdosta kentälle tullut pelaaja upottaa viisi osumaa.

Wolfsburg johti vielä ensimmäisen puoliajan jälkeen 1-0, mutta vaihdosta kentälle tullut Lewandowski oli uskomattomissa liekeissä toisen puoliajan alussa. Hän iski maalit minuuteilla 51, 52, 55, 57 ja 60. Puolalaisen käsittämättömän tehohetken jälkeen Bayern johti 5-1.

Kuva: EPA

1

Kahdeksassa sekunnissa lajin supertähdeksi

Vapaaottelija Makwan Amirkhani yllätti tammikuussa kaikki, kun hän tyrmäsi suurorganisaatio UFC:n debyytissään Andy Oglen vain kahdeksassa sekunnissa. Tukholman Johanneshovin stadionilla nähty tyrmäys oli historian viidenneksi nopein UFC:n höyhensarjassa.

Amirkhani tienasi pikatyrmäyksestään UFC:n 50 000 dollarin bonuksen ja nousi pikavauhdilla koko vapaaottelumaailman tietoisuuteen.

Kesäkuussa Amirkhani jatkoi vauhdikkaita esityksiään, kun hän päätti uransa toisenkin UFC-ottelun avauserässä. Suomalaisottelija sai vastustajansa Masio Fullenin heti mattoon ja lopetti ottelun takakuristuksella vain minuutin ja 30 sekunnin jälkeen.

Kuva: MV Photos