Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • DreamHack Masters Spring 2020

Kommentti: Hallitus leikkaa, Nuoret Leijonat elvyttää

Yle Urheilun Kaj Kunnas hämmästelee Nuoria Leijonia ja pohtii, minkälainen hän itse oli 17-vuotiaana.

urheilu
Jesse Puljujärvi Patrik Laine naamarit
Tomi Hänninen

"Seuraava sukupolvi on aina parempi". Siinä koripallovalmentaja Henrik Dettmannin eräs usein käyttämä väittämä. Väittämä, joka moneen otteeseen putkahti minunkin mieleeni nuorten MM-kiekon aikana.

Pukukoppikäytävillä hiipiessäni tämän 10 päivän rupeaman kuluessa kohtasin iloisia, rentoja, itseluottamusta sopivasti uhkuvia nuoria miehiä. Poikia, jotka olivat avoimia, pelottomia, innokkaita, kiinnostuneita.

En voinut olla vertaamatta heitä itseeni vastaavassa iässä. Se sai tuon Dettmannin sloganin putkahtamaan kerta toisensa jälkeen mieleeni.

Olinko 17-vuotiaana yhtä rennon iloinen kuin Jesse Puljujärvi? Hyväksyinkö roolini yhtä hyvin kuin Emil Larmi? Hymyilinkö yhtä usein kuin Sebastian Aho?

Pystyinkö katsomaan peiliin yhtä rohkeasti kuin Kasperi Kapanen? Tai hyväksymään aikaisemmat väärät sanavalinnat niin suoraselkäisesti kuin Patrik Laine?

En. En todellakaan. En 17-, 18- tai 19-vuotiaana.

Kun sitten loppiaisen torijuhlan pakkaskireässä humussa seurailin sekä backstage, frontstage että onstage Nuoria Leijonia ja heidän nuoria kannattajiaan, Dettmannin viisaus oli taas läsnä.

Kukaan ei tullut nokilleen portaista. Kukaan ei ollut kaameassa kankkusessa. Kukaan ei nuuskalimat huulesta roikkuen örveltänyt teeveessä.

Kirosanat olivat vähissä. Kansalliskiihko ei mennyt överiksi. Fanien seassa näkyi uussuomalaisuuden monikulttuurillisuus ja sen uudet monennäköiset kasvot.

Tuli hyvä mieli. Tuli vahva olo. Tajusin että nuorissa on Suomen toivo. Ja tottakai tulevaisuus.

Nyökkäsin Henkka Dettmannin suuntaan, kun hän taas kuvitteellisesti sanoi minulle: "Seuraava sukupolvi on aina parempi".

Nyt kun kisojen päätösottelusta on viikko, alkaa iso kuva hahmottua. Mitä nuoret Leijonat Valko-Venäjä-pelistä alkaen tekivät.

Miten Jukka Jalosen miehistö Puljun johdolla luisteli ainakin puolen Suomen sydämiin. Mitä koin Katri-Helenaa haastatellessa. Finaaliottelun iltana. Torijuhlassa.

Sen tulkitsen näin.

Hallitus leikkaa. Nuoret Leijonat elvyttää.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat