Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheilua Yle Puheessa: Jääkiekkokierros
  • Urheiluruutu
  • Sykähdyttävin hetki 2017
  • Urheiluruutu

Norjalaiset pelkäävät suomalaisten käyttävän "Star Wars"-maskeja kilpailuissa - suoranaista estettä ei ole

Norjassa kohistaan jälleen suomalaisten käyttämästä hiihtomaskista.

urheilu
Kerttu Niskanen
Kerttu NiskanenTomi Hänninen

Norjassa nousi viime vuoden lokakuun lopussa valtaisa kohu suomalaishiihtäjien käyttämistä "Star Wars"-maskeista. Nyt maassa kohistaan jälleen. Vuonojen maassa pelätään, että suomalaiset tuovat maskinsa seuraavaksi myös kilpailuihin.

- Tässä mennään kehityksessä aivan väärään suuntaan. Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ylimääräinen hapensaanti parantaa suorituskykyä, kertoo väitöskirjassaan fyysistä suorituskykyä tutkinut norjalainen Hans Kristian Stadheim.

Hiihtomaski asetetaan nenän ja suun ympärille ja happisäiliö kiinnitetään puolestaan selkään.

- Miten suomalaiset huipputason hiihtäjät voivat hyväksyä tämän, jatkaa Stadheim ihmettelemistä.

Kansainvälisen hiihtoliiton mukaan happinaamarin käytölle ei ole suoranaista estettä säännöissä. Norjalainen televisiokanava NRK oli aikanaan mukana, kun suomalaiset testasivat hiihtomaskia Val Senalesin jäätiköllä.

NRK:n hiihtoasiantuntija Fredrik Aukland on jo ehtinyt tyrmäämään suoralta kädeltä hiihtomaskin käytön. Hänen mukaansa tämänkaltainen toiminta ei kuuluu urheiluun.

Suomalaiset ovat perustelleet maskien käyttöä sillä, että he voivat laitteen avulla hiihtää jäätiköllä samaa tahtia kuin merenpinnan tasolla. Hiihtomaskin avulla pystytään välttämään lihaksiin nopeasti kertyvää maitohappoa, joka on pakottanut hiihtäjät harjoittelemaan matalalla sykkeellä.

Ruotsalainen sanomalehti Expressen kirjoitti Tour de Skin aikana myös suomalaisten itse kyseenalaistaneen maskin käytön kilpailuolosuhteissa.

- Tiedämme tilanteesta. Suomi on ottanut yhteyttä meihin asiasta. Hapen käyttö ei ole kiellettyä, edes kilpailuissa, toteaa Kansainvälisen hiihtoliiton antidopingkoordinaattori Sarah Fussek.

Suosittelemme

Tuoreimmat