Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Tankotanssin tähti ei kaipaa olympiastatusta - "Menee siinä missä telinevoimistelukin"

Oona Kivelä on oman lajinsa ehdoton maailmanhuippu, mutta Vuoden urheilija -valintaa hän ei menestyksestään odota.

urheilu
Oona Kivelä haastattelussa
Katso Oona Kivelän haastattelu

Suomen Urheilugaalassa laitetaan tiistaina urheilijoita paremmuusjärjestykseen, eikä keskustelulta eri lajien arvostuksesta voi välttyä. Yksi Urheilugaalan monista mestareista on tankotanssin nelinkertainen maailmanmestari Oona Kivelä, joka myös esiintyy juhlassa, jota voi seurata suorana Yle Areenassa klo 18.15 alkaen.

- Jännittävää iltaa odotan. On aika jännittävää kävellä ensin rennosti sisään ruokapöytään ja mennäkin sitten suoraan bäkkärille lämmittelemään, Kivelä naurahtaa Kaj Kunnaksen punaisen maton haastattelussa.

Kivelä on oman lajinsa ehdoton maailmanhuippu, mutta Vuoden urheilija -valintaa hän ei menestyksestään odota. Mennyt urheiluvuosi oli menestyksellä mitattuna vaisuhko ja osa kriitikoista on sanonut, että menestys on tullut "väärissä lajeissa", ei valtalajeissa. Kivelä ei väitettä niele.

- Koskaan ei voi sanoa, että menestys olisi tullut väärissä lajeissa. Kaikki nämä ovat urheilua. Ongelma on se, että sitä on jääty vanhojen lajien pariin eikä olla kiinnostuneita muista lajeista. Pitäisi käydä katsomassa muitakin lajeja ja tutustua vaikka siihen, mitä tankotanssi oikein on, Kivelä vinkkaa.

Tankotanssi vaatii kovaa kuntoa ja Kivelä kertookin harjoittelun vievän ison osan ajasta. Harjoittelun määrä riippuu kisakalenterista.

- Sanotaan, että harjoittelen noin 30 minuutista neljään tuntiin per päivä. Kisojen jälkeen palaudun ihan reilusti, enkä koske tankoon, jotta lihakset saavat taukoa. Mutta silloinkin pääsee joogamaan ja tekemään muuta kivaa, Kivelä kertoo.

Entä nähdäänkö tankotanssi joskus olympialaisissa?

- Rioon ei ehditä, enkä sano että olympiastatus tekisi vielä mistään lajista sen enempää urheilua. Mutta menee tämä jo täysin siinä, missä vaikkapa telinevoimistelukin. Tankotanssin, telinevoimistelun ja vaikkapa taitoluistelun säännöt ovat hyvin lähellä toisiaan arvostelun osalta, Kivelä kuvailee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat