Suora

  • Urheiluruutu

WADA: Lamine Diack korruption takana

Kansainvälisen yleisurheiluliiton entinen puheenjohtaja Lamine Diack järjesti ja mahdollisti korruption.

urheilu
Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entinen puheenjohtaja Lamine Diack
Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entinen puheenjohtaja Lamine DiackAFP / Lehtikuva

Kansainvälisen yleisurheiluliiton entinen puheenjohtaja Lamine Diack järjesti ja mahdollisti korruption, jota harjoitettiin IAAF:ssä, kertoi WADA:n riippumaton tutkimuskomissio torstaisessa raportissaan. Ensimmäisessä raportissa syytettiin Venäjää järjestelmällisestä dopingin käytöstä. WADA:n työryhmä julkisti raporttinsa toisen osan torstaina.

Raportissa päätellään, että Diack muodosti liittoon laittomia sisäpiirejä. Mukana olivat Diackin pojat, pääasiassa Papa Massata Diack, josta annettiin tänään kansainvälinen pidätysmääräys. Tutkimusten perusteella näyttää myös siltä, että uskottua useampi IAAF:n henkilökunnasta tiesi järjestelyistä. Raportti syyttää IAAF:n hallintoa huonosta itsesäätelystä.

Raportti lisäsi paineita myös Sebastien Coeta kohtaan, josta tuli IAAF:n uusi puheenjohtaja viime elokuussa. Coe työskenteli Diackin aikana IAAF:n hallituksessa. Toisaalta WADA:n raporttia esitellyt Dick Pound totesi, että Coe on paras henkilö johtamaan liiton uudistusta.

Ranskan poliisi tutkii jo ennestään Diackin toimia. Hänen epäillään ottaneen lahjuksina miljoona euroa peitelläkseen venäläisten urheilujoiden dopingkäryjä.

"Kunniarahastonhoitaja" laajensi korruption mahdollisuuksia

Raportin mukaan myös se laajensi korruption mahdollisuuksia, että venäläinen Valentin Balahnitšov toimi samaan aikaan sekä Venäjän yleisurheiluliiton johtajana että IAAF:n rahastonhoitajana. Balahnitšov ilmoitti uutistoimisto R-Sportille, että hänen työssään IAAF:n tehtävissä ei esiintynyt korruptiota eikä siitä voi olla mitään epäilyksiä.

- Entisenä rahoitusjohtajana voin sanoa, että minun taloudenpidossani ei ollut mitään tuollaista, siis korruptiota. Sellaista ei voi epäillä. Siitä pitää vastata IAAF:n, Balahnitšov sanoi.

Balahnitšov kuvaili IAAF:n toimeaan ”kunniarahastonhoitajaksi”, joka vain kerran vuodessa vahvisti allekirjoituksellaan osastojen päälliköiden budjetit. IAAF asetti aiemmin tässä kuussa Balahnitšovin elinikäiseen toimintakieltoon.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, R-Sport

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat