1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. urheilu

Muita matkimalla ei saada suomalaista mäkihyppyä nostettua – "Mäkihyppy jos mikä on yksilöllinen laji"

Suomalaisen mäkihypyn alennustila huolestuttaa monia. Yle Urheilun asiantuntijat Tommi Nikusen ja Anssi Koivurannan mukaan laji tarvitsee taloudellisia resursseja, mutta myös yhteistyötä.

Mäkihyppytorni
Katso mäkihyppykeskustelu kuvaa klikkaamalla.

Suomalaisen mäkihypyn alennustila on jatkunut jo pitkään eikä helpotusta näy. Lentomäen MM-kisoissa kaikkien suomalaishyppääjien tie päättyi viimeistään jo ensimmäiselle kierrokselle eikä maailmancupissakaan ole pisteillä tuuleteltu.

- Olisi mukavampi katsoa, jos suomalaiset taisteleisivat pisteistä. Hankalalta vaikuttaa ja pystyn kuvittelemaan, miten ikävä fiilis jätkillä on, pohti entinen maajoukkueen mäkikotka ja Yle Urheilun asiantuntija Anssi Koivuranta Urheiluviikonlopussa.

Se on ikävä tilanne, kun pitää kaikilta muilta joukkueilta vakoilla, miten he tekevät puvut, millaisia varusteita heillä on ja välillä jopa miten hyppäävät. Siitä tulee sellainen harrastelijafiilis, ei koe itseään täysammattilaiseksi.

Anssi Koivuranta

Yksi suurimmista ongelmista suomalaisessa mäkihypyssä on ollut taloudellisten resurssien puute. Viime kauteen urheilijauransa päättänyt Koivuranta koki omakohtaisesti suomalaisen mäkihypyn aallonpohjat. Hän myöntää tehneensä kaiken mahdollisen, jotta lajille olisi saatu lisää sponsoreita ja rahaa.

- Se on ikävä tilanne, kun pitää kaikilta muilta joukkueilta vakoilla, miten he tekevät puvut, millaisia varusteita heillä on ja välillä jopa miten hyppäävät. Siitä tulee sellainen harrastelijafiilis, ei koe itseään täysammattilaiseksi, Koivuranta totesi.

- Itse jouduin laskemaan, kuinka monta pukua pystyin ostamaan, minkälaisia kankaita ja mitä pystyin tekemään puvuille. Sitten isoissa joukkueissa oli ammattimiehet suunnittelemassa ja ompelemassa urheilijoille puvut henkilökohtaisesti. Eikä muiden maiden hyppääjien tarvinnut raottaa lompakkoaan. Se oli ammattimaista toimintaa.

Koivuranta uskoo, että hyppääjien yliyrittäminen kertoo ennen kaikkea heikosta itseluottamuksesta ja siitä, ettei usko omien kykyjen riittävän riittävään suoritukseen.

- Hyppääjälle tulee helposti fiilis, että pitää tehdä jotain erikoista. Jos tietää, että joku puku tuo 10 metriä lisää mittaa, niin se helpottaa kisaa. Jos tuollaiset puuttuvat, niin kypärä alkaa helposti puristaa.

"Vaarallista matkia muita"

Mäkijoukkueen entinen päävalmentaja ja Yle Urheilun asiantuntija Tommi Nikunen myöntää, että raha on vaikuttanut lajiin laajalti. Mäkihyppy on vuosien aikana kehittynyt, mutta ei niinkään muuttunut. Suomi ei ole tässä kehityksessä pysynyt mukana, mutta sen sijaan mukaan on tullut enemmän maita, joissa lajiin panostetaan.

- Jotta pysytään vauhdissa mukana, se vaatisi taloudellista panostusta. Nyt on jouduttu tinkimään kaikesta, eikä silloin voida olla kärjessä. Pidämme apinoimalla kiinni, ettei huippu karkaisi, ja se on vaikea tapa toimia. Me olemme jääneet jälkeen, Nikunen totesi Urheiluviikonlopussa.

Jotta pysytään vauhdissa mukana, se vaatisi taloudellista panostusta. Nyt on jouduttu tinkimään kaikesta, eikä silloin voida olla kärjessä. Pidämme apinoimalla kiinni, ettei huippu karkaisi, ja se on vaikea tapa toimia. Me olemme jääneet jälkeen.

Tommi Nikunen

Maailmancupin kilpailut ovat mäkihyppääjille niitä kisoja, joissa he yrittävät tienata elantoaan. Kun suomalaiset hyppääjät ovat muutenkin taloudellisesti ahtaalla ja joutuvat hankkimaan varusteensa itse, ei Nikusen mukaan virheisiin ole varaa.

Nikusen mielestä suomalaisten ei kannata suoraan kopioida muiden maiden toimintaa. Hän uskoo kuitenkin, että suomalaisessa valmennuksessa tehdään tällä hetkellä virheitä.

- Vaikea lähteä arvioimaan, mitä valmennuksessa tehdään, mutta jotain varmasti tehdään varmasti väärin. Sanotaan, että suomalaiset hyppäävät väärällä tekniikalla. Osittain se pitää paikkansa, sen huomaa tuloksista. Mutta on vaarallista matkia muita. Mäkihyppy jos mikä on yksilöllinen laji. Jotain tietenkin voi hakea muilta, mutta olemme nyt ajautuneet siihen tilaan, missä muut olivat aikaisemmin.

Suomalaisessa mäkihypyssä yksi suurista ongelmista on myös kuppikuntaisuus. Tilannetta on yritetty ratkoa useaankin otteeseen, mutta yhä edelleen mäkikaupunkien välillä on ristiriitoja. Nikusen mukaan seuraava esimerkki kertoo paljon tilanteesta:

- Ensi vuonna Lahdessa on omat MM-kilpailut ja Lahden Hiihtoseura käytti lahtelaiseen mäkihyppyyn älyttömän paljon rahaa ja loi tiimin, joka valmistautuu kohti MM-kisoja. Ei mennyt kuin pari kuukautta siitä, kun tämä oli lähtenyt rullaamaan, niin lahtelainen lupaus Niko Kytösaho muutti Ounasvaaran Hiihtoseuraan. Se kertoo siitä, että ei luoteta siihen, mitä tehdään, vaan haetaan heti apua muualta, Nikunen harmitteli.