Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini

Jalosesta povataan seuraavaa eurooppalaista päävalmentajaa NHL:ään – ”Osaamisesta siirto ei jäisi kiinni”

Ensi kaudeksi Jokereiden päävalmentajaksi siirtyvän Jukka Jalosen nimi on noussut kuumaksi puheenaiheeksi.

urheilu
Antti Pennanen Jukka Jalonen
Tomi Hänninen

Nuoret Leijonat maailmanmestaruuteen luotsanneen Jukka Jalosen nimi on tällä hetkellä kovaa valuuttaa maailmalla. Suomalaisen nimi nousi kiekkoilevan maailman tietoisuuteen rymisten juuri nuorten MM-kisojen jälkeen.

Samalla Jalonen nousi legendaarisen NHL-joukkue Toronto Maple Leafsin päävalmentajan Mike Babcockin rinnalle harvinaisessa tilastossa. Jalonen ja Babcock ovat maailmassa nyt ainoita päävalmentajia, jotka ovat johtaneet maansa maailmanmestaruuteen niin nuorten kuin aikuistenkin tasolla.

Menestyksen myötä Jalosesta povataan jopa seuraavaa eurooppalaista päävalmentajaa kovatasoiseen NHL-liigaan.

- Mikään ei estä Jalosta olemasta seuraava eurooppalainen päävalmentaja. Jalonen on antanut myös itse signaalia siihen suuntaan, että olisi halukas valmentamaan NHL:ssa, joka on jo itsessään poikkeuksellista Suomessa. Jukka ei pidä tavallaan osaamistaan vakan alla, kertoo Jääkiekkoliiton koulutuspäällikkö ja liittovalmentaja Jukka Lamminaho.

Alpo Suhonen on viimeisin ja tähän mennessä ainoa suomalainen, joka on toiminut NHL-liigassa päävalmentajana. Suhosesta tuli aikanaan ensimmäinen eurooppalainen NHL-valmentaja taalajäillä, kun hän otti valmennusvastuun Chicago Blackhawksista.

- Osaamisesta Jalosen siirto ei varmasti jäisi kiinni. Tämä vaatii kuitenkin Pohjois-Amerikan suunnalta rohkeutta palkata jälleen eurooppalainen päävalmentaja. USA:ssa ja Kanadassa ajatellaan, että NHL on heidän pelinsä. Jonkun pitää ikäänkuin koodin ulkopuolelta hypätä ja tehdä poikkeuksellinen ratkaisu, taustoittaa Lamminaho.

Suomen erinomainen menestyminen maajoukkuetasolla on lisännyt entisestään kiinnostusta myös maamme valmentajakoulutuksen opetusmetodeihin.

- Meidän valmennuskoulutusjärjestelmiä ja rakenteita halutaan kopioida, joka kertoo siitä, että me olemme luoneet sellaisia malleja, joita muiden käytössä ei ole. Esimerkiksi taitovalmennusmalli on poikkeuksellinen. Varsinkin Pohjois-Amerikassa ollaan hämmästyneitä Suomen luomista malleista ja metodeista, kuvailee Lamminaho Suomen saamaa arvostusta.

- Suomea arvostetaan maailmalla todella korkealle. Pieni ihmetyksen aihe on aina ollut, miten meiltä tulee niin paljon huippuyksilöitä ja miten menestymme maajoukkueena niin hyvin, päättää Lamminaho.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat