1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Päivä, joka muutti Laura Lepistön elämän

Huutomyrsky täyttää Helsingin Areenan hyvän tovin ennen ohjelman päättymistä. Kuin ennakoiden tulevaa. Laura Lepistö kruunataan pian Euroopan mestariksi. Kisojen alla olo on ollut hiukan flunssainen ja vapaaohjelmassa selkäänkin tulee joku vamma. Adrenaliinihumala täyttää Lepistön pään – vastaavaa tunnetta hän ei ole kokenut koskaan missään. Eikä tule kokemaan.

Lepistön päivä 24. tammikuuta 2009 on sujunut tuttujen rutiinien mukaan. Siitäkin huolimatta, että hän johtaa Euroopan mestaruuskisoja ennen vapaaohjelmaa. Edessä on aamujää ennen ratkaisevaa vapaaohjelmaa. Suomella on kotikisassa mukana kolme naista: Lepistö, Kiira Korpi ja Susanna Pöykiö. Kaikki ovat mitalikandidaatteja ja kolmoisvoitostakin on puhuttu.

- Halusin tehdä asiat aina samalla tavalla. Kun menin treeneihin, niin tunsin varmaan puolet vapaaehtoisista. Kaikki tsemppasivat. Jännitys oli koko ajan vatsan pohjassa.

- Liitosta tuli kaikkea ylimääräistä EM- kisoihin liittyen kauden aikana, Tommi Eviläkin kävi puhumassa meille mitalin voittamisesta kotikisoissa, Lepistö kertoo.

- Koin silti, että paineet eivät erityisesti kohdistuneet minuun. Oli paljon helpompaa, kun paineet jakaantuivat. Tiesin, että kaikki ollaan kovia. Joka tapauksessa Suomi saa kisoissa menestystä, se on joku meistä.

Laura keikkui 90- luvun alussa Espoossa Laaksolahdessa kaukalon laidalla ja ihasteli siskon luisteluharjoituksia. Lopulta, kun Laura oli hiukan alle neljä vuotta, vanhemmat heltyivät ja Laura pääsi luistelukouluun. Nopeasti Laura siirtyi valmentaja Virpi Horttanan ryhmään ja nyt Horttana valvoo Lepistön aamuharjoitusta ennen EM- kisojen vapaaohjelmaa.

- Jankkasin sitä tulppi-tulppia aika monta kertaa niissä harjoituksissa.

Kuva: Lehtikuva

Lepistö on EM-kisoissa yksi kuudesta luistelijasta, jolla on ohjelmissaan vaikea kolmois-kolmoisyhdistelmä. Lyhytohjelmassa se onnistui täydellisesti selostaja Tapio Suomisen selostuspisteen kohdalla.

- Kuulin, kun Tapsa huusi hypyn jälkeen, että ”loistavaa!” Suorituksen aikana näin ja kuulin kyllä kaiken, mutta en antanut sen häiritä millään tavalla.

Horttanan opissa Lepistö kehittyi nopeasti ja nousi liiton valmennusryhmiin. Harjoitusmäärien lisääntyminen ei haitannut Lauraa lainkaan, kavereitahan oli kiva nähdä treeneissä vain useammin. Maajoukkueen ovet avautuivat Lauralle poikkeuksellisen aikaisin, jo 13- 14-vuotiaana.

Totista luistelu ei silti ollut. Treenikaverit olivat tärkeitä Lauralle eikä hän halunnut tehdä mitään suuria uhrauksia vain luistelun ehdolla vielä ylä-asteella. Sen aika olisi myöhemmin.

Aamuharjoituksen jälkeen Lepistö suuntaa EM- areenalta takaisin hotellille. Hän asuu kisaviikon hotellissa Töölössä joukkueen kanssa, vaikka koti Espoossakin olisi lähellä.

- Minulla oli jotenkin vaikeaa olla kotona kisojen aikana. Jotenkin en saanut kisafiilistä siellä ihan maksimiin. Hotelli oli hyvä vaihtoehto.

Ajatukset pois suorituksesta, ruokaa, pieni kävely ja päiväunet. Siinä rutiinit harjoituksen ja kilpailun välissä. Ruokahalu ei ole paras mahdollinen, mutta Lepistö ei voi jättää syömättä. Energiatasot on saatava kuntoon, siinä ei voi antaa muille tasoitusta.

Takaisin hallille päästyään Lepistö aloittaa taas lämmittelyn. Kiira Korpi luistelee edellisessä ryhmässä ja lämmittelytilaan kuulee, kun täysi Areena huutaa Korven jäälle. Pian musiikki kuitenkin loppuu, kun Korpi kaatuu ja liukuu päin laitaa ohjelman alussa.

- Ihmettelin, että menikö se Kiiran ohjelma noin nopeasti. Vasta jälkeenpäin kuulin mitä oli tapahtunut. Myöhemmin tajusin, että kuinka huumaava jännitys oli päällä jo tuossa vaiheessa, kun en rekisteröinyt tapahtumaa lainkaan.

Halusin aina olla kopissa yksin ennen suoritusta.

Neljä vuotta aikaisemmin Laura pohti jopa luistelun lopettamista. Sitkeä rasitusperäinen lonkkavamma piti poissa harjoituksista neljä kuukautta ja samaan aikaan moni hyvistä treenikavereista lopetti luistelun siirtyessään lukioon. Se oli Lauralle vaikeaa. Motivaatio ja kunto olivat pohjalukemissa. Vanhempien kanssa Laura keskusteli lopettamisesta, mutta päätti kuitenkin jatkaa.

Nyt vanhemmat, sisko, poikaystävä Tommi ja parhaat luistelukaverit jännittävät katsomossa kuuman ryhmän suorituksia. Kolmantena lyhytohjelman jälkeen vaanii kaksi edellistä EM- kultaa voittanut Carolina Kostner. Samaan aikaan kun Kostner luistelee vapaaohjelmaansa, Lepistö on yksin pukuhuoneessa.

- Halusin aina olla kopissa yksin ennen suoritusta. Virpi meni katsomaan kisaa ja tuli hätyyttelemään minut kopista, kun oli oma vuoro. 

- Ennen suoritusta Virpi muistutti minua samoista jutuista: päämäärätietoisesti elementti kerrallaan, älä varmistele, täysillä joka elementtiin.

Yleisö pauhaa, tuhannet Suomen liput liehuvat Areenassa. Lepistö korjaa kaulaketjuaan, jossa roikkuu kultaiset luistimet. Hänet kuulutetaan jäälle, mutta Lauralla ei ole mikään hoppu alkuasentoon. Yleisö hiljenee odottavasti.

- Minulle oli aina tärkeätä millainen fiilis on kun menin siihen alkuasentoon. Halusin, että on sellainen fiilis, että nyt on kaikki hyvin ja täältä palaa. Kun musiikki lähtee, niin se olotila on mikä se on.  

Tätä hetkeä Lepistö on simuloinut mielikuvaharjoituksillaan kymmeniä, ellei satoja kertoja kauden alla. Psyykkisestä valmennuksesta Lauralla ei ole ollut aina vain mukavia kokemuksia. Välillä hänestä tuntui, että psyykkinen valmentaja kutsutaan apuun kun jotain menee pieleen. Jukka Katajasta Laura löysi kuitenkin arvokkaan tuen. Hänen kanssaan puhuttiin arkisista asioista, mutta työstettiin myös jännityksen tunteita mielikuvien kautta.

Laura on halunnut pitkän syksyn aikana välillä ajatukset pois luistelusta.  Opiskelut saisivat vielä odottaa, mutta esikouluavustajan työ piti sopivasti ajatukset toisaalla.

- Kyllä siitä puhuttiin, että kuinkahan paljon eskarissa erilaiset nuhaflunssat kiertävät. Ei ollut mitään pahempaa. Mutta muutama päivä ennen kisoja hain maajoukkueen lääkäriltä Petri Heleniukselta lääkettä flunssaiseen oloon. Kyseessä oli ilmeisesti joku stressiperäinen flunssa. Niitä oli itse asiassa tuolla kaudella aika paljon.

Minua ärsytti se lutz. Aina piti jännittää, onnistuuko se vai ei.

Katso video Laura Lepistön vapaaohjelmasta 2009 (Elävä Arkisto).

Kostner luistelee kärkipisteet, mutta ei täydellistä vapaaohjelmaa. Silti Lepistöltä vaaditaan uudet omat ennätyspisteet mestaruuteen. Mutta sitä hän ei itse vielä tiedä.  Ohjelman alku ei lupaa hyvää. Vaikea yhdistelmä on vapaaohjelmassa vain kolmois-kaksois ja seuraava lutzkin epäonnistuu.

- Minua ärsytti se lutz. Se oli sillä kaudella se hyppy, jota piti aina jännittää että onnistuuko vai ei. Sen jälkeen piti vetää ihan veitsi kurkulla sitä loppuohjelmaa. Tajusin, että kaiken muun pitää onnistua, jotta voin olla omaan suoritukseeni tyytyväinen.

Kaikki muu onnistuukin. Kolmoishypyt, piruetit, askelsarjat, kaikki. Yleisö repeää liitoksistaan jo ennen loppuasentoa eikä huudosta tule loppua.

- Ennen viimeistä hyppyä maitohappoja oli jo tosi paljon, mutta olin päättänyt että tämä hyppy vielä kiinni, minä teen tämän. Ja kun se melu alkoi sen askelsarjan jälkeen, niin…  Sen jälkeen missään tilanteessa en ole kokenut vastaavaa. Ihanaa huumetta se adrenaliini mikä siellä nousee.

Kuva: Lehtikuva

TV:ssä pyörivät hidastukset ja Ylen asiantuntija Anuliisa Uotila kertaa liikuttuneena tunnemyrskyssä Lauran ja Virpin yhteistä taivalta tähän hetkeen. Tapio Suominen arvioi pisteitä – tiukalle menee Kostnerin kanssa. Vapaaohjelmapisteet ovat yli 110 pistettä, selvästi Lauran uran parhaat toistaiseksi, mutta Kostner sai yli 114 pistettä. Parin sekunnin päästä yhteenlasku on valmis. Laura voittaa Kostnerin 1,9 pisteellä.

- Ensin iloitsin vain hyvistä pisteistä, mutta sitten tajusin, että menin ykköseksi.  Aloin miettiä, että kuka on jo luistellut ja kuinka monta vielä jäljellä.

Muista ei ole enää uhkaajiksi. Susanna Pöykiö tosin kruunaa ikimuistoisen päivän pronssimitalilla. Laura Lepistö voittaa EM- kultaa.

Seuraavat tunnit Lepistö viettää median haastateltavana eikä mestaruuden jälkeen ole enää paluuta entiseen.

- Julkisuus oli aika vaikeata itselle aluksi. En ollut tottunut siihen. Oli epämukavaa olla itsekseen julkisilla paikoilla ja se peilautui kyllä treeneihinkin. Olihan niitä kaiken maailman kekkereitä, mutta en viitsinyt joka paikkaan mennä. MM- kisat olivat kuitenkin tulossa.  

- Ai niin. Vapaaohjelman adrenaliinihöyryssä selkäkin venähti jotenkin. Siihen sattui jo loppunäytöksessä. Ensimmäisen taivutuspiruetin EM-kisojen jälkeen taisin tehdä vasta MM- kisoissa.

Los Angelesin MM- kisoissa Lepistö luistelee kuudenneksi. Mutta parempaa on tulossa. Seuraavalla kaudella Lepistö on taas EM-kisoissa mitaleilla, yltää Vancouverin olympialaisissa elämänsä parhaalla vapaaohjelmalla kuudenneksi ja voittaa MM- kisoissa ensimmäisenä suomalaisena yksinluistelijana pronssia. Siitä tuli kausi, jollaista ei suomalaisessa taitoluistelussa nähdä kenties koskaan.  

Kuva: Lehtikuva