Suora

  • Huuhkajaviisut
  • Uupumus oli tuhota Nooralotta Nezirin uran - romahdus opetti hyvinvoinnin merkityksen
  • Urheiluruutu

Väkivaltaa, aivovamma, pojan kuolema - entisen olympiavoittajan traaginen elämä päättyi vain 55-vuotiaana

Syöskylaskussa olympiakultaa vuonna 1984 voittanut Bill Johnson on kuollut vain 55-vuotiaana. Johnson oli ensimmäinen yhdysvaltalainen, joka voitti alppihiihdossa olympiakultaa.

urheilu
YLE

Entinen alppihiihtäjä Bill Johnson on menehtynyt pitkän sairauden jälkeen vain 55-vuotiaana. Johnsonin terveys oli heikentynyt jo vuosien ajan, sillä hän oli saanut useita halvauskohtauksia ja hänen sisäelimiään runteli kova tulehdus. Marraskuussa hän ei ollut enää pystynyt puhumaan ja liikuttamaan käsiään ja jalkojaan.

Johnson muistettiin Yhdysvalloissa sekä vuonna 1984 saavutetusta olympiakultamitalista, mutta myös traagisesta elämästään. Loukkaantumiset päättivät olympiakullan jälkeen Johnsonin uran. Vuonna 1992 hänen poikansa hukkui ja aviolitto päättyi eroon seitsemän vuotta myöhemmin.

Mies yritti tehdä paluuta alppihiihdon pariin vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympialaisiin. Paluuhaaveet kuitenkin kariutuivat kun 40-vuotias Johnson ajoi ulos syöksylaskuharjoituksissa ja loukkaantui vakavasti. Johnson sai ulosajon seurauksena aivovamman, joka pyyhki hänen muistinsa liki vuosikymmenen ajalta. Hänen piti myös opetella uudestaan kävelemään, puhumaan ja syömään.

Kovatahtoisena tunnettu entinen urheilija kykeni toipumaan tasaisesti ja palasi jopa rinteeseen. Halvauskohtaukset olivat kuitenkin liikaa ja Johnson joutui hoitokotiin viimeisiksi vuosiksi.

Varasteleva teini ja väkivaltaista käytöstä

Johnson nousi otsikoihin vuonna 2005 kun hän vastusti pidätystä ja löi poliisiviranomaista kasvoihin. Entisen alppihiihtotähden kerrotaan esitelleen häntä lähestyneille poliiseille Sarajevon olympiakultamitaliaan ja sanoneen "teillä ei ole tällaista".

- Se on todella surullista. Hänellä oli muutama vaikea vuosi ja on ollut surkeaa katsoa hänen vajoamistaan. Mutta kun olet tuollaisessa tilassa, niin joskus se (kuolema) on siunaus. Hän oli uskomaton legenda ja toivon, että hän saa levätä rauhassa, kommentoi olympiavoittaja Lindsey Vonn.

- Bill oli uskomaton taistelija vammojensa kanssa. Hän kärsi paljon, mutta Sarajevon voitollaan hän toi alppihiihdon pinnalle Yhdysvalloissa. Hän oli uranuurtaja meille kaikille, kertoi puolestaan super G:n olympiahopeaa voittanut Andrew Weibrecht.

Johnson varasteli teini-ikäisenä autoja, ja päätyi lopulta alppihiihdon pariin erikoista kautta. Kiinni jäätyään tuomari antoi hänelle kaksi vaihtoehtoa, hiihtokoulu tai vankila. Johnson valitsi hiihtokoulun ja valmistui akatemiasta lahjakkuutena.

Lähteet: NBC.sport, Fox News, AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat