Suora

  • Hiihdon Suomen cup
  • Hiihdon Suomen cup
  • Pikaluistelun MC: Stavanger
  • Mäkihypyn SM
  • Urheilua Yle Puheessa: Jääkiekkokierros
  • MotorSport

Jaana Sundberg kiipeää vaikka seinälle Rioon päästäkseen

Judoka Jaana Sundberg aikoo kasvattaa suomalaisnaisten panosta olympiakisojen kamppailulajeissa. Monipuolinen harjoitelija on jäänyt Lontoon jälkeen suomalasjudon kiistattomaksi keulakuvaksi.

urheilu
Jaana Sundberg
Jaana Sundberg.Suomen Judoliitto / Aliisa Piirla

Toistaiseksi painija Petra Olli ja taekwondoka Suvi Mikkonen ovat hankkineet Rion kisapaikan.

- Antaa kyllä buustia, olen seurannut hyvillä mielin. On hienoa, että kaksi kamappailujajien naista on jo lunastanut paikkansa, iloitsee Jaana Sundberg

Judon olympiakarsinnat ovat kestäneet jo puolitoista vuotta ja jatkuvat vielä toukokuun loppuun.

- Pitäisi päästä 16 kärkeen, nyt olen sijoilla 17-18, päivittää Sundberg tilannettaan.

Edessä ovat ainakin Bulgarian, Pariisin ja Saksan turnaukset. Huhtikuussa myös pari viikonloppua ja ennen määräajan umpeutumista vielä EM-kilpailutkin.

Seinäkiipeilystä judokaotevoimaa

Jaana Sundberg tunnetaan monipuolisena urheilijana. Lajitreenien ja voimaharjoittelun lisäksi hektisimmän kilpailukauden ulkopuolella Lahdessa asuva riihimäkeläinen meloo, pyöräilee, juoksee ja harrastaa seinäkiipeilyä.

- Seinäkiipeily kasvattaa judokaotevoimaa. Myös jooga ja pilates kuuluvat ohjelmaani palauttavina harjoitteina.

Lontoon jälkeen suomalaisedustajat Johanna Ylinen ja Valtteri Jokinen lopettivat judouransa. Jokisella on kuitenkin edelleen suuri rooli Sundbergin harjoitusvastustajana.

Vaikka nuoremmatkin suomalaiset yrittävät yhä Rioon, niin silti Sundberg on vahvin valtti ja kiertääkin usein kisoissa maailmalla ainoana urheilijana henkilökohtaisen valmennustiiminsä kanssa.

- Välillä tympii yksinolo, varsinkin jos ei meinaa saada tulosta. Mutta kyllä tästä sitten myös saa paljon, puntaroi Sundberg asemaansa lajin suomalaistähtenä.

Uran parasta on Rio jo tarjonnut

Jaana Sundbergin tavoitteet ovat nyt siis kevään karsintakisoissa ja Rion olympialipun lunastamisessa. Rio tuli tutuksi jo 2013, kun hän nappasi uransa parhaan sijoituksen, oltuaan viides MM-kisoissa.

- Olen käynyt siellä usein, se on tuttu paikka. Osaan kyllä sopeutua kaikkialle, olivatpa sitten kisat Riossa tai vaikkapa Lahdessa, naureskelee maailmanmatkaaja.

- Nyt olympiamenestystä on vielä turha ajatella. Ensin pitää lunastaa paikka. Karsinnoissa on voitettava kovia kilpailijoita ja se olisi merkki, että elokuussakin voisi pärjätä, tuumailee Sundberg.

Lisää Jaana Sundbergista Yle Puheen Olympiaradiossa maanantaina klo 18.03 ja uusinta sunnuntaina 31.1.-16 klo 17.30

Suosittelemme

Tuoreimmat