1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Suomalainen lumilautailija menetti muistinsa viikko sitten – "En enää tiennyt, missä maassa olin"

Olkapäävammasta toipuva lumilautailija tavoittelee menestystä kauden päätapahtumassa X Gamesissa Aspenissa.

Kuva: EPA

Anton Lindfors, 24, suhtautuu elämään ja urheiluun esimerkillisen positiivisesti, vaikka taivaalta sataisi jääkylmää vettä niskaan tai hän loukkaantuisi.

Vain viikko sitten torstaina lumilautailija kaatui maailmancupin harjoituksissa Saksan Feldbergissä kohtalokkain seurauksin. Se tuntui hänen kropassaan. Se teki kipeää.

Kaiken kukkuraksi hän menetti muistinsa jopa noin puoleksi tunniksi.

Hänelle kävi siis lähes yhtä hullusti kuin Uuno Turhapurolle, joka törmäsi päin Sörsselsöniä, eikä enää muistanut mitään.

- Löin pääni ja en tahtonut enää muistaa rataa.

Tämän vuoksi Lindfors joutui jättämään päivän harjoituksen kesken, koska laskeminen olisi ollut liian vaarallista.

Se söi miestä. Se oli takaisku. Eikä siinä ollut vielä kaikki.

- Olisin halunnut laskea, mutta lähdin lepäämään voitelijani pyytämänä. En enää tiennyt, missä maassa olin.

Tavoitteet korkealla X Gamesissa

Lopulta Lindfors taas tiesi, että hän on edelleen Saksassa. Laskeminen crossin maailmancupissa oli kuitenkin epävarmaa, sillä suomalainen sai kaatumisensa seurauksena vielä olkapäävammankin.

Saksan ensimmäisessä kisassa hänen olkapäänsä olikin vielä niin romuna, että miehen lähtö oli luvalla sanoen kehno, ja lopulta hän hyppäsi liian pitkälle, mikä vei jatkopaikan.

Lindfors jäi myös toisessa Saksan kilpailussa finaalin ensimmäiseen ryhmään.

Sisukkaana urheilijana tunnettu mies ei kuitenkaan laittanut päätänsä pensaaseen, sillä nyt hänen sisällään roihuaa jälleen suuri toivonliekki. Lindfors toivoo saavansa kroppansa parempaan kuntoon, kun viikonloppuna kisataan kauden päätapahtuma X Games Aspenissa Yhdysvalloissa.

- Kroppani on vielä hieman pa**ana, mutta olkapääni alkaa koko ajan tuntua paremmalta, Yhdysvalloista tavoitettu hyväntuulinen Lindfors sanoi alkuviikolla.

"Aion laskea kuin viimeistä päivää"

Lindforsilla on aikaa kuntoutua, sillä perjantaina on vuorossa karsinta ja vasta sunnuntaina finaali.

- Isoa finaalia haluaisin laskea, ja silloin kaikki olisi mahdollista. Minulla on ainakin todella kova luotto, sillä minulla on huippuvoitelija tätä kilpailua varten. Toivottavasti taistelenkin mitaleista, sillä aion laskea sata lasissa ja kuin viimeistä päivää. Mutta kun lajina on crossi, kaikki on mahdollista.

Tätä hurjaa taistelua suomalaiset pääsevät jännittämään, sillä Yle esittää X Games-tapahtuman kaikki kisat suorina lähetyksinä Yle Areenassa ja valituilta osin Yle TV2:ssa. Lindfors on tästä iloinen, sillä se lisää entisestään lumilautailun arvostusta Suomessa.

- Mahtava homma, sillä X Games on lumilautailun isoin kisa. Kun se on kutsukilpailu, täällä ovat varmasti maailman parhaimmat laskijat. Onkin tosi hienoa, että ihmiset näkevät Suomessa tätä lajia ja sen, mikä täällä on meininki. Ja kun tiedän, että kaverini ja kotiväkeni katsovat laskujani, se tuo minulle lisätsemppiä. Toki muutenkin laskisin kovaa, Lindfors sanoo.

X Gamesin jälkeen hän keskittyy maailmancupiin, jossa kisataan esimerkiksi vuoden 2018 talviolympiamaassa Etelä-Koreassa.

- Se on tärkeä kisa, kun pääsen tutustumaan siihen paikkaan, sillä haluan laskea olympialaisissa (Pyeongchangissa). Loppukaudella haluan myös taistella hyvistä sijoituksista yksittäisissä kilpailuissa ja kehittää hommaani olympialaisia varten.

Lindfors suunnittelee kilpailun ennen lähtöä

Lindfors vakuuttaa, että häntä ei pelota ennen laskuja. Hän sanookin odottavansa lähtöjä ”aika rauhallisena”.

- Minulla on silloin samanlaisia tuntemuksia kuin keihäänheittäjällä ennen heittoa, sillä kyse on kisasuorituksesta. Toki vaarat ovat aina läsnä, mutta ne pitää sulkea pois ja keskittyä itse suoritukseen.

Lindforsin keskittyminen tarkoittaa suomeksi muun muassa sitä, että hän juttelee paljon ennen lähtöä voitelijansa kanssa.

- Heitän hänen kanssaan perusläppää, että mielialani pysyy hyvänä ja rentona. Välillä se voi olla aika rajuakin läppää ihan mistä tahansa asiasta – esimerkiksi siitä, jos edellisenä päivänä on sattunut jotain hauskaa. Se on tärkeää, sillä jos olisin hyvin aggressiivinen, löytäisin helposti pian itseni verkoista radan ulkopuolelta.

Mutta kun lähtöportti putoaa, millään ei ole enää mitään väliä.

- Menen ihan vaistojen varassa ja sen mukaan, mitä olen käynyt suoritustani etukäteen läpi.

Lindfors kertoo, että hän miettii ennen lähtöä erilaisia vaihtoehtoja, mitä kilpailussa voi tapahtua. Hän esimerkiksi suunnittelee mielikuvaharjoittelun avulla, miten löytää nopeimman linjan radalla. Hän miettii myös tärkeimmät ohituspaikat ja puntaroi sitäkin, miten muut kilpailijat laskevat.

- Periaatteessa jo ennen lähtöä tiedän, mitä käytännössä tulee tapahtumaan. Itse pyrin aina olemaan mahdollisimman nopea ja kärkikahinoissa jo heti lähdössä. Minulla on kuitenkin suunnitelma myös sen varalle, jos olen viimeisenä ja miten lähden sieltä hakemaan vauhtia ja ohituksia.

Lindfors painottaa, että ohituksia ei voi tehdä hetken mielijohteesta, vaan laskua pitää rakentaa niin, että ohituksia voi tehdä monta peräkkäin. Siksi ohituspaikat pitää miettiä tarkasti etukäteen, että ohitukset tulevat selkärangasta ja hyvä rytmi säilyy koko laskun.

- Crossissa voi tapahtua mitä tahansa, mutta suunnitelma pitää olla kaiken varalle.

X-Gamesin lumilautailua Yle kanavilla:

**Perjantai 29.1. **
Klo 18.55 Slopestyle, naisten finaali Yle Areena
Klo 3.25 (pe-la yönä) Big air finaali Yle Areena

**Lauantai 30.1. **
Klo 11.45 Slopestyle (naisten finaali), Big air (miesten finaali), TV2
Klo 20.55 Slopestyle (miesten finaali) Yle Areena
Klo 23.55 Slopestyle (miesten finaali) TV2
Klo 3.10 (la-su yönä) Superpipe (miesten finaali) Yle Areena

Sunnuntai 31.1.
Klo 10.05 Superpipe (miesten finaali) TV2
Klo 18.55 Paralumilautakrossi (välierät ja finaali), lumilautakrossi (karsinnat, välierät ja finaalit), superpipe (naisten finaali) Yle Areena
Klo 23.00 Paralumilautakrossi ja lumilautakrossi TV2

Maanantai 1.2.
Klo 16.00 Superpipe (naisten finaali) TV2