Saako Poutala matkaseuraa MM-kisoihin? - Koskela ja Risku kiinni edustuspaikassa

Stavangerin maailmancup on ainoa kilpailu, jossa vielä maapaikkoja sprinttereiden MM-kisoihin voi lunastaa.

urheilu
Pekka Koskela
Pekka Koskela. Tomi Hänninen

*STAVANGER. *Maailman pikaluistelijoiden kärkikaarti karsii vielä jaossa olevista maapaikoista sprinttereiden MM-kisoihin viikonvaihteessa Norjan Stavangerissa luisteltavan maailmancupin osakilpailun yhteydessä. Sprinttereiden MM-kisoihin saa edustusoikeuden 32 nais- ja 32 miesluistelijaa. Maankiintiö on kolme nais- ja kolme miesluistelijaa. Viime vuoden sprinttin MM-kisojen tulosten perusteella maapaikkoja on jo jaettu 16. Mika Poutala oli viime vuoden MM-kisoissa seitsemäs ja lunasti sijoituksellaan Suomelle yhden maapaikan.

Pikaluistelun suurmaista miesten kolme paikan kiintiön ovat jo käytännössä varmistaneet Hollanti, Venäjä, USA, ja Korea. Useilla mailla on varmistettuna kaksi maapaikkaa, mutta toki nekin hamuavat täyden miehityksen saamista MM-kisoihin. Tällä hetkellä karkea arvio on, että 22 maapaikkaa on täytetty eli jaossa on vielä paikkoja kymmenen.

Stavangerin maailmancup on ainoa kilpailu, jossa vielä maapaikkoja sprinttereiden MM-kisoihin voi lunastaa.

Taistelu jäljellä olevista maapaikoista on tiukkaa. Miesten puolella Pekka Koskela on ennen sunnuntain viimeistä kilpailupäivää rankinglistalla sijalla 27, mutta hänen pääsynsä MM-kisoihin ei suinkaan ole vielä varmaa. Ennen viimeistä kisapäivää käytännössä kymmenen paikan kohtalo on täysin avoimena. Koskelan kanssa samassa ryppäässä on kymmenen luistelijaa yhteisajassa 0,55 sekunnin sisällä. Sunnuntaina Stavangerissa luistellaan vielä sekä 500 että 1000 metriä, joten asetelmat voivat vielä muuttua radikaalisti. Luistelijan karsintatulokseen lasketaan viikonlopun kilpailuista yhteen parhaan 500 metrin ja parhaan 1000 metrin aika. Yhteisajan perusteella maakiintiöt huomioiden luistelija lunastaa kisapaikan. Koskelan osalta tämä merkitsee sitä, että hänen on sunnuntaina kohennettava selvästi perjantaista 500 metrin aikaansa, sillä se on suhteessa heikompi kuin hänen lauantaina luistelemansa 1000 metrin aikansa. Toki pahitteeksi ei ole parantaa myös 1000 metrin aikaa, sekin helpottaisi tilannetta.

Elina Riskun tilanne on Koskelaa kireämpi. Suomen ennätyksiä tuhkatiheään tällä kaudella kohennellut toisen polven pikaluistelija tarvitsee sunnuntaina 1000 metrillä täydellisen onnistumisen. Risku on tällä hetkellä MM-paikkarangingissä sijalla 30. Maapaikan varmistamiseksi Riskun on luisteltava kauden paras tuhannen metrin kilpailunsa. Venymistä tarvitaan, sillä loppuajan on oltava 1.20 tai mieluummin jopa alle sen, jotta matkalippu helmikuun lopussa Etelä-Korean Souliin varmistuisi.

*Lähetys Stavangerista alkaa Yle Areenassa klo 15.25 ja TV2:ssa klo 17.35. *

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat