Suora

 • Sportmagasinet

Edes Jauhojärven poissaolo ei hidastanut – Vuokatti Ski Team ylivoimaiseen voittoon

Sami Jauhojärvi on ollut Vuokatti Ski Team Kainuulle onnenamuletti, mutta ei pystynyt hiihtämään Imatran SM-viestissä. Jauhojärven poissaolo ei kuitenkaan hidastanut kainuulaisia.

urheilu
Vuokatti Ski Teamin kultajoukkue Iivo Niskanen (vas.), Mikko Koutaniemi, Teemu Härkönen ja Martti Jylhä.
Vuokatti Ski Teamin kultajoukkue Iivo Niskanen (vas.), Mikko Koutaniemi, Teemu Härkönen ja Martti Jylhä.Lehtikuva

Vuokatti Ski Team Kainuun miesten viestijoukkue on ollut 2000-luvun menestynein viestijoukkue. Vuokatti on voittanut vuodesta 2007 lähtien voittanut mestaruuden joka vuosi, paitsi vuonna 2012, jolloin Sami Jauhojärvi ei ollut joukkueessa mukana. Tuolloin Vuokatti sijoittui pronssille Vantaan Hiihtoseuran juhliessa mestaruutta. Tämän vuoden Imatran SM-viestiin Vuokatti joutui lähtemään ilman onnenamulettiaan Jauhojärveä, joka on kärsinyt viime päivät vatsataudista. Se ei kuitenkaan Vuokattia hidastanut.

Miesten viestiin starttasi 46 joukkuetta, ja avausosuudella 12 joukkuetta erottautui muista. IF Minkenin Toni Ketelä teki töitä tehokkaasti kärjessä ja oli osuuden nopein. Hän sai kasvatettua eroa 8,1 sekuntia Vihdin Viestiin ja 12,2 sekuntia Raision Kuulaan. Ennakkosuosikki Vuokatti Ski Team Kainuu oli viestissä uuden tilanteen edessä, sillä osuudella ei hiihtänytkään sairastunut Sami Jauhojärvi, vaan Mikko Koutaniemi, joka oli vaihdossa 9:ntenä 23,6 sekuntia Minkeniä perässä. Suomen mestaruudesta haaveilleen Vantaan Hiihtoseuran kultajahti romuttui jo ensimmäiselle osuudelle, sillä Janne Stenbäck aloitti aivan liian kovaa ja hyytyi pahoin, kun matkaa oli vielä neljä kilometriä jäljellä. Vantaa tuli vaihtoon vasta 34:ntenä 2.35,7 kärkeä perässä.

- Tämä on viestin dramatiikkaa. Joka vuosi on käynyt niin, että jonkun kärkijoukkueen mitalijahti ratkeaa ensimmäisellä osuudella. Avausosuudella usein paine kasvaa ja se lähtee lapasesta, maajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä totesi Yle Puheella.

Heikkinen nosti Vantaan takaisin mitalitaistoon

Toisella osuudella saatiin kärkitaistoon vauhtia, sillä henkilökohtaiset kisat väliin jättänyt Vuokatti Ski Teamin Iivo Niskanen otti Minkenin Christofer Lindvallin nopeasti kiinni. Jämin Jänteen Ristomatti Hakola hiihti kuitenkin kovempaa kuin Niskanen ja kaksikon ero vaihdossa oli vain 4,1 sekuntia.

Kolmannella osuudella Jämin Antti Ojansivu otti Vuokatin Teemu Härkösen kiinni nopeasti ja parivaljakko teki yhteistyötä, sillä Kouvolan Hiihtoseuran Juha Lallukka yritti saada kaksikkoa kiinni. Ojansivu ja Härkönen saapuivat viimeiseen vaihtoon yhtä aikaa, Lallukka oli jäänyt heistä 38,5 sekuntia.

Vuokatin Martti Jylhä ei antanut Jämin Henri Koivistolle mahdollisuuksia ankkuriosuudella, vaan repäisi heti suuren eron. Kouvolan Hiihtoseuran Kari Varis nosti joukkueensa toiseksi ensimmäisten kilometrien aikana. Jylhä toi Vuokatin jo neljänteen perättäiseen Suomen mestaruuteen 45 sekunnin erolla Kouvolan Hiihtoseuraan. Sen sijaan pronssista käytiin tiukka taisto, jossa Matti Heikkinen ja Kusti Kittilä ottivat fyysistä kontaktiakin. Heikkinen kukisti loppusuoran kirissä Kittilän ja nosti Vantaan Hiihtoseuran pronssille. Oulun Hiihtoseura oli neljäs. Lari Lehtonen toi Imatran Urheilijat viidenneksi.

4 X 10 KM, MIEHET

 1. Vuokatti Ski Team Kainuu 1.26.45,5
  (Mikko Koutaniemi, Iivo Niskanen, Teemu Härkönen, Martti Jylhä)

 1. Kouvolan Hiihtoseura + 45,0
  (Lauri Vuorinen, Lauri Lepistö, Juha Lallukka, Kari Varis)

 1. Vantaan Hiihtoseura + 1.18,3
  (Janne Stenbäck, Anssi Pentsinen, Waltteri Vinkanharju, Matti Heikkinen)

 1. Oulun Hiihtoseura + 1.19,7
 2. Imatran Urheilijat + 1.23,7
 3. IF Minken + 2.06,1
 4. Pyhäjärven Pohti + 2.08,3
 5. IF Femman + 3.02,0

Suosittelemme

Tuoreimmat