Koe uusi yle.fi

Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • He pelaavat rahasta
  • Välierä: Pauli Nevala - keihäänheittäjä
  • Elävä arkisto: Pesäpallo - Suomen kansallispeli

Heikkinen joukkueensa avausosuuden draamasta: Joskus oppia tulee kantapään kautta

Vantaan Hiihtoseura tavoitteli SM-hiihdoista miesten viestikultaa, mutta vantaalaisten suunnitelmat menivät uusiksi jo avausosuudella. Kouvolan Hiihtoseuran ankkuri Kari Varis ei suostunut häviämään toistamiseen Kusti Kittilälle ja Matti Heikkiselle.

urheilu
Vantaan Hiihtoseuran Anssi Pentsinen (vas.), Waltteri Vinkanharju, Janne Stenbäck ja Matti Heikkinen.
Vantaan Hiihtoseuran Anssi Pentsinen (vas.), Waltteri Vinkanharju, Janne Stenbäck ja Matti Heikkinen.Lehtikuva

Miesten viestihiihdon avausosuudella nähtiin draamaa, kun mestaruutta hamunneen Vantaan Hiihtoseuran Janne Stenbäck hyytyi pahoin ja pääsi vain vaivoin vaihtoon. Vantaa putosi saman tien kauas kärki- ja kultataistosta. Stenbäckiä hoivattiin pitkään vaihtoalueella ja hänen mukaansa ongelmat alkoivat jo ensimmäisten kilometrien jälkeen.

- Lääkärin mukaan joku astmakohtaus olisi tullut. Alku lähti tosi hyvin, homma tuntui olevan hallinnassa ja yllättäen olin kärjessä. Mietin, mitä tässä tapahtuu. Toisen jyrkän nousun jälkeen tuli seinä vastaan, Stenbäck kertasi Yle Urheilun haastattelussa.

- Se alkoi nousta keuhkojen kautta päähän ja vaikuttaa tajuntaan, meni jalat aivan löysäksi. Loput kilometrit olivat taistelua, että pysyin pystyssä ja maaliin. Ensiaputeltassa minulle annettiin lisähappea.

Oppia kantapään kautta

Vantaan Hiihtoseuran muut hiihtäjät tiesivät, että seuraavien osuuksien taktiikka olisi selvä: kaikki peliin, sillä mitali ei ollut vielä menetetty. Ankkuriosuudella Matti Heikkinen nostikin joukkueen pronssille, tosin vasta tiukan taistelun jälkeen.

- Pääsin alussa hiihtämään hyvään peesiin ja saimme vielä kovemman veturin, kun Lari (Lehtonen) sai meidät kiinni. Tiesin, että Larin tasaisen tappavan vauhdin riittävän, Heikkinen kertoi.

Heikkinen iski stadionille tultaessa ja oli lähellä kolaroida Oulun Hiihtoseuran Kusti Kittilän kanssa.

- Kusti peitti ohitukseni ja onneksi pikkuisen annoin periksi. Siinä oli aika iso riski, että olisi saattanut kolahtaa kunnolla ja Lari olisi tullut ja ottanut pronssit, Heikkinen sanoi ja kommentoi joukkueen valintaa diplomaattisesti:

- Joskus olen lehdestä lukenut että yritysfuusioihin liittyy haasteita, ja niin meilläkin. Joskus sitä oppia tulee kantapään kautta. Tänään sitä tuli Jannelle. Joukkue paikkasi muuten ja mitalitavoite täyttyi.

"En pilannut joukkueen suoritusta"

Hopeaa hiihtänyt Kouvolan Hiihtoseura oli koko viestin ajan kärkikahinoissa mukana, mutta sekään ei pystynyt pysäyttämään Vuokatti Ski Teamin kultajunaa. Nuorten maajoukkueen hiihtäjät Lauri Vuorinen ja Lauri Lepistö pohjustivat perinteisen osuudella tilanteen hyväksi konkarihiihtäjille ja Juha Lallukka sekä ankkuri Kari Varis pitivät asetelmat.

- Ihan mukavalta viesti tuntui. Pystyin hoitamaan oman osuuteni enkä pilannut joukkueen suoritusta, niin se oli hyvä. Nuorille miehille isot plussat, hoitivat hommansa todella hienosti, kilpaladuille palannut ja itseään kuntohiihtäjäksi kutsuva Lallukka kehui.

Variksen mukaan Kouvolan joukkueen hiihtäjät tekivät huippusuoritukset ja sen hopeamitali vaatikin.

- Pojat aloittivat hyvin ja Juha oli hyvä kolmannella osuudella. Oli sen verran hyvä etumatka, ettei tuota viitsinyt ryssiä, Varis sanoi, mutta soimasi omaa hiihtoaan:

- En hiihtänyt yhtään rennosti, niin pahasti olen ollut kipeänä, ja eilen oli huono hiihto. Lähdin täysiä hiihtämään ja loppuun asti tulin. Eilen tuli Kustilta (Kittilä) ja Matilta (Heikkinen) aika pahasti turpaan, joten en jäänyt poikia odottelemaan.

Suosittelemme

Tuoreimmat