Näkökulma: Puljujärven sivuuttamiseen löytyy selvä syy

Jääkiekon nuorten MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi arvostetun Jesse Puljujärven puuttuminen Leijonien A-maajoukkuelistalta herätti poikkeuksellisen paljon puhetta kansan syvissä riveissä, kirjoittaa Yle Urheilun Timo Uusitalo.

Kuva: Tomi Hänninen

Suomen nuorten maailmanmestarijoukkueen superhyökkäysketjusta mukaan kelpuutettiin Patrik Laine ja Sebastian Aho, mutta ei sen sijaan Puljujärveä. Miksi kävi näin?

Kuten median grillattavaksi joutunut vastuuvalmentaja Kari Jalonen selvitti asiaa mutkikkain sanankääntein, niin nuorten MM-kisojen pistepörssiykkösen puuttuminen EHT-miehistöstä johtui muutamasta eri seikasta, kuten siitä, että SM-liigaseurasta voi kerrallaan valita vain kaksi pelaajaa mukaan yhteen EHT-turnaukseen. Tällä kertaa Kärpistä maajoukkuesiivilän läpäisivät sentteri Mika Niemi ja Sebastian Aho.  

Ratkaiseva asia Puljujärven sivuuttamiseen johtui ennen muuta siitä, että kaksikolla Sebastian Aho - Patrik Laine löytyy takataskusta huippuerikoisosaamista - jopa aikuisten tasolle asti, kun taas tasaisen hyvältä Puljujärveltä ei ehkä niinkään tällä hetkellä. Tätä asiaa maajoukkuevalmennus ei vain halua sanoa ääneen.

Aho on monipuolinen pelaaja ja pystyy pelaamaan sekä sentterinä että laiturina. Lisäksi hänen pelikäsityksensä on jo nyt parhaimmillaan sillä tasolla, millä pärjää aikuisten MM-turnauksessa. Pitää huomioida, että Leijonilla on sentterivaje, koska Jarkko Immonen, Juha-Pekka Hytönen pitävät välivuodet maajoukkueesta ja Petri Kontiola kärsii loukkaantumisista. Uusia suomalaisia vastuunkantajia kaivataan keskushyökkääjäosastolla MM-kaukalossa. 

Laine on ollut puolestaan viime peleissä tehokkain pelaaja nuorten Leijonien huipputriosta ja nakuttanut MM-kullan jälkeisellä jaksolla yhdeksässä SM-liigapelissä komeat pisteet 5+6=11. Laineen laukaus- ja maalintekotaito ovat jo nyt häkellyttävällä tasolla ja näitä ominaisuuksia Leijonat kaipaa ihan joka kevät hyökkääjiltä.  

Jalosen valinnalla oli ihan selvä signaali; Aho ja Laine kamppailevat tällä hetkellä Leijonien MM-kisakomennuksesta, Puljujärvi ei niinkään. Kuten Jalonen totesi puheenvuorossaan, Puljujärvellä ei ole periaatteessa esteitä Venäjän kisojen valinnalle. Mikäli "Pulju" vetää maagisen kevään, on kaikki mahdollista. Tällä hetkellä asia ei ole kuitenkaan ajankohtainen.

17-vuotias Patrik Laine on nuorin suomalainen A-maajoukkuemies 67 vuoteen! Ennätysmies, Ilves-kasvatti Yrjö Hakala (siirryt toiseen palveluun) esiintyi Lainetta nuorempana Leijonissa ollessaan vain 16 vuoden ja yhdeksän kuukauden ikäinen. Ei ole ihan jokapäiväistä, että ilman NHL-varausta oleva pelaaja debytoi A-maajoukkueessa. Lainetta ennen tähän ovat pystyneet ainakin Mikko Rantanen, Rasmus Ristolainen ja Mikael Granlund. 

Puljujärveä saattaa kuitenkin harmittaa se, että hän olisi ollut nuorin pelaaja Suomen A-maajoukkueessa lähes 70 vuoteen, mikäli Kari Jalonen olisi ottanut hänetkin mukaan Ruotsi-otteluihin. Laine ja Puljujärvi voivat halutessaan edustaa Suomea vielä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa keväällä.

Jesse Puljujärven sivuuttamisesta on turha tehdä isoa numeroa, vaikka olisikin ollut hekumallista nähdä, mihin koko Suomen nuorten kultakolmikko olisi pystynyt EHT-tasolla. Pitää muistaa, että Jessellä on jo nyt paljon otteluita vyöllään ja paljon tulossa lisää kevättä kohti mentäessä. Oman liigaseuran 11:nneksi tehokkain pelaaja ja SM-liigan 89:nneksi paras pistenikkari kun ei yleensä saa MM-Leijoniin välttämättä edes näyttöpaikkaa.