Suora

  • Digital Racing eSM 2021
  • Urheiluruutu

Olympiajoukkueen lääkäri: Zikavirus tuskin uhka Rion urheilijoille

Latinalaisessa Amerikassa leviävää zikavirusta ei pidetä kovinkaan suurena vaarana niille urheilijoille, jotka eivät ole raskaana.

urheilu
Hyttynen ja olympialogo
EPA, Tapio Salminen Yle

Hyttysten levittämä zikavirus on levinnyt laajalti latinalaiseen Amerikkaan. Virusta kantavia hyttysiä esiintyy myös Riossa, joka isännöi elokuussa kesäolympiakisoja. Suomi lähettää lukuisia urheilijoita Rion kisoihin.

- Tällä hetkellä näyttäisi, ettei se ole kovinkaan suuri uhka meidän urheilijoillemme. Jos saa virustartunnan hyttysenpistosta, se aiheuttaa hyvin lievän oireen, kuten kuumeilua. Yleensä se on täysin oireeton, kertoo olympiajoukkueen vastuulääkäri Maarit Valtonen.

Samoilla linjoilla on viruksesta kansainvälisiä kanavia pitkin tietoa saava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

- Tällä hetkellä mitään matkustusrajoituksia ei ole tuolle alueelle. Ainoat kotimaassa annetut rajoitukset koskevat raskaana olevia. Ei-raskaana olevaa urheilijaa eivät mitkään rajoitukset tällä hetkellä koske, toteaa THL:n virusinfektiot-yksikön päällikkö Carita Savolainen-Kopra.

Suositukset koskevat myös muita, kuten turisteja. Zikaviruksen epäillään aiheuttavan ihmisen sikiölle vakavia kehityshäiriöitä.

- Raskaana oleville se voi olla vaarallinen. Yleensä urheilijat eivät kuitenkaan suunnittele raskautta olympialaisten alle, joten uhka ei suoraan kohdistu meidän urheilijoihimme, Maarit Valtonen painottaa.

Virus voi aiheuttaa lieviä oireita kaikille tartunnan saaneille, joten urheilijoita tullaan ohjeistamaan, kuinka suojautua virusta kantavien hyttysten varalta.

- Ne on ihan perinteisiä keinoja, kuten vaatteet ja hyttyskarkoitteet. Tätä puolta tiedotetaan ja painotetaan urheilijoille, Valtonen ohjeistaa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat