Valmentanut maailmantähtiä, kärynneitä ja istunut vankilassa - Suomen naispikajuoksun ykkösnimelle kohuvalmentaja

Hanna-Maari Latvala vaihtaa valmentajaa. Latvalan valmentajana on toiminut vuodesta 2006 lähtien Petteri Jouste.

Hanna-Maari Latvala Kuva: Tomi Hänninen

Pikajuoksija Hanna-Maari Latvala kertoi tammikuun loppupuolella jättävänsä hallikauden väliin ja muuttavansa Yhdysvaltoihin harjoittelemaan. Latvala harjoittelee Clermontissa, Floridassa Lance Braumanin valmennuksessa ja hän kertoi blogissaan lopettavansa menestyksekkään yhteistyönsä Petteri Jousteen kanssa.

Brauman on valmentanut ja valmentaa lukuisia huippujuoksijoita. Hän on aikoinaan valmentanut muun muassa Tyson Gayta ja Veronica Campbell-Brownia ja tällä hetkellä hänen valmennusryhmässään harjoittelevat Pekingin MM-kisojen 100 metrin pronssimitalisti Tori Bowie, Pekingin MM-kisojen 400 metrin hopeamitalisti Shaunae Miller ja Berliinin MM-kisojen 200 metrin hopeamitalisti Alonso Edward.

- Olen enemmän kuin innostunut ja odotan yhteistyötämme. Tämä on mahtava tilaisuus, mutta kuten olen sanonut, joskus täytyy olla tarpeeksi rohkea kokeillakseen jotain uutta ja päästäkseen uusiin korkeuksiin, Latvala kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

- Olen kiitollinen meidän pitkästä ja menestyksekkäästä yhteistyöstä Petteri Jousteen kanssa. Uskallan sanoa, että olemme molemmat kasvaneet yhteisellä matkallamme. Ammattilaisvalmentajana Petteri ymmärtää valintani ja on tukenut minua siinä.

Vaikka Brauman on arvostettu valmentaja, ei hänen toimintansa aina ole ollut sääntöjen mukaista. Vuonna 2006 Brauman sai kolmen muun valmentajan kanssa vankilatuomion petoksesta (siirryt toiseen palveluun). Brauman toimi tuolloin Arkansasin yliopiston valmentajana. Syyttäjän mukaan Brauman väärensi dokumentteja, joiden perusteella hänelle maksettiin yli 100 000 dollarin korvaukset työstä, jota ei oikeasti koskaan oltu edes tehty.

Gay jäi kiinni dopingin käytöstä kesällä 2013, jolloin Brauman oli hänen valmentajansa (siirryt toiseen palveluun). Valmentaja irtisanoutui täysin kielletyistä aineista.  Myös Campbell-Brown on antanut positiivisen dopingnäytteen, mutta Jamaikan yleisurheiluliitto antoi hänelle vain varoituksen ja Urheilun kansainvälinen vetoomustuomioistuin (Cas) vapautti hänet Kansainvälisen yleisurheiluliiton (Iaaf) antamasta kilpailukiellosta. Jamaikalainen ei kuitenkaan ollut Braumanin valmennuksessa, kun hän antoi positiivisen dopingnäytteen.

Latvalan valmentajavaihdoksesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.