1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Legenda, tuleva MVP ja huippupuolustajat - seuraa heitä Super Bowlissa

Kentälle astelee taas liuta huippukovia pelaajia, kun amerikkalaisen jalkapalloilun Super Bowl käydään sunnuntaina 7. helmikuuta. Yle Urheilu listasi muutamia Carolina Panthersin ja Denver Broncosin avainpelaajia mestaruusottelun kynnyksellä.

Jonathan Stewart (vas.) Kuva: EPA

Cam Newton, pelinrakentaja, Carolina Panthers

Newton on tämän hetken kuumin pelinrakentaja pelattuaan uskomattoman upean kauden. Jotain outoa saa tapahtua, mikäli Newtonia ei valita runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Hänestä tuli ensimmäinen NFL-historian ensimmäinen pelaaja, joka teki yli 35 syöttö-td:tä ja yli 10 juoks-td:tä samalla kaudella.

Eikä kaasujalka ole hellittänyt pudotuspeleissäkään. 196 cm pitkä Newton lukeutuu liigan atleettisimpiin pelinrakentajiin ja pystyy juoksemaan kovia jaardeja jos syöttötilaa ei löydy.

Cam Newton Kuva: EPA

Jonathan Stewart, keskushyökkääjä, Carolina Panthers

Jos ei Newtonin juoksu-uhka ole tarpeeksi vastustajalle, niin he joutuvat vielä keskittymään Stewartiin. Menossa jo kahdeksas kausi, mutta pystyy edelleen pitämään perusvarman tasonsa. 107-kiloinen keskushyökkääjä pelasi upean runkosarjan, vaikka joutui jättämään kolme viimeistä peliä väliin jalkavamman vuoksi.

Jaardeja tuli noin tuhat siitä huolimatta. Osoittanut olevansa jälleen täydessä iskussa muun muassa pudotuspelissä Seattle Seahawksia vastaan, jossa juoksi 106 jaardia ja kaksi touchdownia.

Jonathan Stewart (vas.) Kuva: EPA

Greg Olsen, sisempi laitahyökkääjä, Carolina Panthers

Moni pitää Olsenia liigan parhaana pelipaikallaan, vaikka päähuomion vie yleensä New Englandin Rob Gronkowski. Olsen on Carolinan paras vastaanottaja ja on noussut heittopelissä Newtonin tueksi ja turvaksi erityisesti sen jälkeen, kun ulompi laitahyökkääjä Kelvin Bejnamin loukkaantui ennen kauden alkua.

Tällä kaudella Olsen on tilastoinut 77 koppia, 1104 jaardia ja 7 touchdownia. Yksikään muu Carolinan pelaaja ei saavuttanut yli 44 koppia, mikä jo kertoo Olsenin panoksesta.

Greg Olsen Kuva: EPA

Josh Norman, kulmapuolustaja, Carolina Panthers

Supertähdeksi ja laitahyökkääjien kauhuksi noussut Norman on liigan tämän hetken paras kulmapuolustaja. Hänellä on uskomaton taito arvioida hyökkääjän juoksurata ja ennakoida heitot. On erittäin harvinaista, että Normania vastaan saa hankittua yli viisi jaardia kerralla.

Pelinrakentajat saivat liigan kaikki kulmapuolustajat mukaan luettuna Normanin suuntaan heitetyistä heitoista selvästi huonoimmat tilastot.

Josh Norman Kuva: EPA

Luke Kuechly, tukimies,Carolina Panthers

Carolinan ykköskierroksen varaus vuodelta 2012 on ehdottomasti liigan parhaita puolustajia ja kuulunut Carolinan puolustuksen tukipilareihin joka kaudella. Liikkuu laajemmalla säteellä kuin perinteinen tukimies.

Vaikka hän tilastoi jatkuvasti yli 100 taklausta kaudessa (tällä kaudella 118), on Kuechly kova uhka myös myös toiseen suuntaan. Hän on muun muassa tehnyt touchdownin syötönkatkosta molemmissa Carolinan pudotuspeleissä tällä kaudella.

Luke Kuechly Kuva: EPA

Peyton Manning, pelinrakentaja, Denver Broncos

Yksi kaikkien aikojen parhaista herättää edelleen pelkoa ja kunnioitusta vastustajissa, vaikka liike ja heitot eivät enää ole samalla tasolla kuin aiemmin. 39-vuotias Manning pelaa jo neljännessä Super Bowlissaan. Aiemmista hän on voittanut vuonna 2006 (Indianapolis) ja hävinnyt 2009 (Indianapolis) ja 2013 (Denver). Oli loukkantunut suuren osan kaudesta, mutta osoittanut pudotuspeleissä, ettei vielä ole kriitikoiden kuuluttama ikäloppu.

Pitkät heitot eivät enää ole vaarallinen ase, mutta lyhyissä Manning on vieläkin maailman eliittiä. Manningin nimissä on tukku NFL-ennätyksiä, muun muassa eniten touchdowneja (539) ja eniten syöttöjaardeja (71 940). Keväällä 40 vuotta täyttävä Manning ei vielä ole ilmoittanut jatkosuunnitelmistaan, mutta kaikki viittaa siihen, että sunnuntaina nähdään legendan joutsenlaulu.

Peyton Manning Kuva: EPA

Von Miller, tukimies, Denver Broncos

Vaikka joukkueessa pelaa legenda Manning, on Miller tällä hetkellä Borncosista se pelaaja, joka on suurimmassa roolissa. Miller on huippuluotettava tukimies, joka pelasi yhden uransa parhaista otteluista konferenssifinaalissa New England Patriotsia vastaan pitäen vastustajaa pilkkanaan (2,5 säkitystä).

Toki haaste on nyt kovempi, sillä Carolinalla on atleettisempi pelinrakentaja. Millerin läsnäolo tulee näkymään selkeästi Super Bowlissa. Into pelata on kova, sillä hän oli sivussa kaksi vuotta sitten mestaruusottelusta loukkaantumisen takia.

Von Miller Kuva: EPA

Owen Daniels, sisempi laitahyökkääjä, Denver Broncos

Alkukaudella Danielsin rooli vaikutti jäävän pieneksi, mutta se on korostunut, kun Manning (ja hänet loukkaantumisen aikana korvannut Brock Osweiler) ovat heittäneet entistä enemmän lyhyitä heittoja.

Danielsin vaikutus nähtiin muun muassa konferenssifinaalissa New Englandia vastaan, kun hän teki kaksi touchdownia.

Owen Daniels Kuva: EPA

Emmanuel Sanders, ulompi laitahyökkääjä, Denver Broncos

Noussut Denverin ykköslaitahyökkääjäksi ohi Demaryius Thomasin. Sanders on ollut perusvarma koko kauden ajan, runkosarjassa hän tilastoi 76 koppia, 1135 jaardia ja 6 touchdownia.

Thomasin hyydyttyä Sanders on käytännössä ollut pitkien heittojen kohde ja konferenssifinaalissa Denverin ainoa pitkä syöttö tavoittikin juuri Sandersin. Pelaa uransa toisessa Super Bowlissa. Hävisi Pittsburghin kanssa Green Bay Packersille kaudella 2010.

Emmanuel Sanders Kuva: EPA

DeMarcus Ware, tukimies, Denver Broncos

Tässä kohtaa voisi toki Waren sijaan mainita myös Danny Trevathanin tai Brandon Marshallin, sillä Ware ei enää pelaa samalla tasolla kuin aiemmin. Hän on kuitenkin kolmikon tukimiesten nimekkäin pelaaja. Liigan eliittiin vuosikausia lukeutunut 33-vuotias Ware siirtyi täksi kaudeksi Dallasista Denveriin ja hakee vimmalla uransa ensimmäistä Super Bowl-voittoa.

Koska Denverin tukimiesosasto on äärimmäisen kova, huilaa Ware ajoittain enemmän kuin haluaisi, mutta on osoittanut erityisesti tämän kauden pudotuspeleissä, että hän pystyy edelleen nousemaan suureen rooliin.

DeMarcus Ware Kuva: EPA