1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Super Bowl -näyttämönä hulppea stadion – applikaatio kertoo lyhimmän vessajonon

1,3 miljardia dollaria maksanut San Franciscon stadion on rakennettu nykypäivän vaatimuksien mukaisesti. Muun muassa hyvää nettiyhteyttä varten löytyy 640 kilometriä kuitukaapelia.

Levi's Stadium on 50. Super Bowlin näyttämö. Kuva: EPA

San Francisco 49ers lukeutuu maailman tunnetuimpiin urheilubrändeihin, eikä joukkueen tuore stadionkaan ole hassumpi. Seura jätti viime kauden päätteeksi 1970-luvun alusta sen kotina toimineen Candlestick Parkin ja siirtyi vuonna 2014 valmistuneelle uudelle areenalle. 7. helmikuuta huippumodernilla stadionilla pelataan NFL-liigan finaali, Super Bowl.

Stadion piti alun perin rakentaa Candlestickin tilalle, mutta se päätettiin sittenkin sijoittaa 60 kilometrin päähän piilaaksoon. Arkkitehdeilla oli kaksi päätavoitetta: tehdä huippumoderni stadion, jossa olisi erinomaiset tekniset edellytykset, mutta samalla säästää mahdollisimman paljon luontoa. Puolentoista vuoden käytön jälkeen tulokset ja ihmisten kokemukset ovat olleet valtaosin positiivisia.

49ersin kotipyhätössä saa palvelua muun muassa applikaation avulla. Ohjelma ohjaa katsojan parhaalle mahdolliselle parkkipaikalle, kertoo lyhimmän vessajonon, sitä kautta voi tilata ruokaa ja katsoa hidastuksia neljästä eri kuvakulmasta.

Stadionilla on myös varauduttu siihen, että yli 70 000 ihmistä käyttää mobiililaitteita. Kuitukaapelia on kolme kertaa enemmän kuin millään muulla NFL-stadionilla, jotta langaton verkko ja hd-videotaulut toimisivat moitteetta.

Kyseessä on myös ensimmäinen stadion, joka on saanut maininnan ympäristöystävällisyydestään. Stadionilla on lähes 2 000 neliömetriä aurinkopaneeleita, 2 500 neliömetrin kasvialusta aitioiden yläpuolella, 80 prosenttia vedestä on kierrätettyä ja sähkönkulutus on stadionille erittäin vähäistä.

Suurin ongelma on ollut pelikentän heikko kunto. 49ersilla oli alkukaudella paljon ongelmia, kun pelaajat liukastelivat ja suuria paloja saattoi irrota nurmesta. Kentän alustaan on kuitenkin tehty muutoksia, joten sen pitäisi olla hyvä Super Bowlissa.