1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

13 vuoden ikäero, tappiolliset finaalisaldot - katso Super Bowlin tilastokummajaiset

Ensi sunnuntain Super Bowlissa nähdään pelinrakentajina elävä legenda Peyton Manning ja tuore supertähti Cam Newton. Heidän ikäeronsa on peräti 13 vuotta ja 48 päivää. Yle Urheilu listasi myös muita Super Bowlin tilastofaktoja.

Onko Carolina Panthersin hyökkäys tehokas Super Bowlissakin? Kuva: EPA

Hyökkäys vastaan puolustus

Carolina Panthersin kivijalka on jo pitkään ollut vahva puolustus, mutta tällä kaudella joukkue on tehnyt tuhoisaa jälkeä myös hyökkäyspäässä. Carolina on liigan kärkijoukkue pisteissä, tehden 31,3 pistettä per ottelu. Denver Broncosilla sen sijaan on liigan paras puolustus. Joukkue on antanut vastustajilleen ainoastaan 283,1 jaardia per ottelu.

Edellisen ja ainoan kerran, kun Super Bowlissa kohtasivat liigan ykköspuolustus ja paras hyökkäys, päättyi kamppailu puolustusjoukkueen voittoon rumin lukemin. Tämän muistaa myös Denverin pelinrakentaja Manning, joka poistui ottelusta 8-43-tappion jälkeen. Ottelu pelattiin kaksi vuotta sitten ja vastassa Seattle Seahawks.

Peyton vastaan Cam

Kuten lajiin kuuluu, suurimman huomion kohteina ovat pelinrakentajat. Carolinan Cam Newtonia ja Denverin Manningia yhdistää se, että molemmat ovat entisiä ykkösvarauksia, mutta muuten lähtökohdat ovat täysin erilaiset. Outoa kyllä, tämä on vasta ensimmäinen kerta Super Bowl-historiassa, kun kaksi ykkösvarattua pelinrakentajaa aloittaa vastakkain.

39-vuotiaalle Manningille ottelu on todennäköisesti uran viimeinen. Hän on voittanut Super Bowlin kerran (kaudella 2006 Indianapolis) ja ollut häviävänä osapuolen kahdesti (2009 Indianapolis ja 2013 Denver). Newton sen sijaan on pelannut liigassa vasta vuodesta 2011, joten hänellä on pelivuosia vielä jäljellä, mutta tuleeko uutta mahdollisuutta mestaruuteen, se jää nähtäväksi.

Newtonin juoksuvoima vastaan Denverin maalilinjamuuri

Carolinaa vastaan on äärimmäisen kettumaista puolustaa oman maalin läheisyydessä, sillä Newton pystyy isona, mutta nopeana pelaajan juoksemaan itse maalialueelle, mikäli syöttötilaa ei löydy. Newton onkin tehnyt urallaan peräti 43 touchdownia-juosten. Helppoa se ei kuitenkaan tule tällä kertaa olemaan, sillä Denver ei ole päästänyt tällä kaudella ainuttakaan juoksu-td:tä pelinrakentajille – ei runkosarjassa eikä pudotuspeleissä.

200:s voitto haussa

Denver Broncosin pelinrakentaja Peyton Manning Kuva: EPA

Manning on rikkonut urallaan kymmenittäin ennätyksiä ja ylittänyt sitäkin enemmän rajapyykkejä. Vielä on kuitenkin mahdollisuus parantaa tilastoja, sillä hän voi nousta - todennäköisesti uransa viimeisessä ottelussa – ensimmäisenä pelinrakentajana kahteensataan voittoon, kun sekä runkosarja että pudotuspelit lasketaan mukaan. Tällä hetkellä hän on Brett Favren kanssa tasoissa 199 voitossa.

Pelaajista valmentajiksi

Carolinan valmentaja Ron Rivera on jo päässyt juhlimaan Super Bowlia – nimittäin pelaajana. Tukimiehenä uurastanut Rivera voitti Super Bowlin Chicago Bearsin kanssa 1985. Mikäli Rivera voittaa sunnuntaina, tulee hänestä vasta neljäs henkilö, joka on voittanut sekä pelaajana että valmentajana. Muut ovat Mike Ditka, Tom Flores ja Tony Dungy.

Varapelinrakentajana ollut Gary Kubiak pääsi pelaajana kolmeen Super Bowliin Denverin kanssa, mutta hävisi ne kaikki. Hän on toki voittanut kolme mestaruutta apulaisvalmentajana San Franciscossa ja Denverissä.

Mielenkiintoinen fakta on myös se, että molemmat valmentajat ovat korvanneet nykyisessä tehtävässään saman miehen – tänä päivänä Chicago Bearsia valmentavan John Foxin.

13 vuotta 48 päivää

Devin Funchess (vas.) ja Cam Newton juhlivat touchdownia. Kuva: EPA

Denverin pelinrakentaja Manning on yli 13 vuotta vanhempi kuin vastustajan Newton. Ero on kaikkien aikojen suurin pelinrakentajien välillä Super Bowlissa.

Mutta eipä tuo ikäero ole suuri, kun muistaa, että Manning pelasi ensimmäisen yliopistopelinsä Carolinan Devin Funchessin ollessa nelikuukautinen vauva.

Murskajaiset vai tiukka vääntö?

Runkosarjassa 15 voittoa ottanut ja 1 tappion kärsinyt Carolina tottui suuriinkiin voittoihin. Muutamassa ottelussa nähtiin kunnon murskajaiset ja ylipäätään Panthers vei suuriman osan otteluistaan yli 10 pisteen voiton.

Denverin saldo runkosarjassa oli 12-4 ja iso osa olivat tiukkoja pelejä. Yhteensä 11 ottelua päättyi alle seitsemän pisteen erolla.

Tappiolliset finaalisaldot

Denverillä on seurana rutkasti enemmän kokemusta Super Bowleista. Broncos on pelannut mestaruudesta aiemmin seitsemän kertaa ja nousee nyt Dallasin, New Englandin ja Pittsburghin rinnalle kahdeksannellaan. Mutta Denver on myös ainoa näistä neljästä, joka on hävinnyt enemmän Super Bowleja kuin voittanut. Seuran saldo on kaksi voittoa ja viisi tappiota.

Carolinan ainoa aiempi esiintyminen Super Bowlissa nähtiin kaudella 2003. Silloin joukkue taipui loppumetreillä New England Patriotsille 29-32 Adam Vinatierin viime sekuntien potkumaalilla.

Amerikkalaisessa jalkapalloilussa ollaan myös äärimmäisen taikauskoisia. Denverillä on ollut neljässä Super Bowl-tappiossaan oranssit paidat, mutta tällä kertaa he pelaavat valkoisissa. Carolinalla oli sen sijaan valkoiset pelipaidat kauden 2003 tappiossa, nyt he pelaavat mustissa. 10 edellisestä 11 voittajasta on pelannut valkoisissa.