Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n välierät

Saanko luvan? Suomen huippuparia odottaa EM-kisoissa 40 tanssin koettelemus

Kilpatanssijat Taina Savikurki ja Jaak Vainomaa puolustavat 10-tanssin EM-hopeaa Kööpenhaminassa lauantai-iltana. Parilla on edessään hien ja meikin tuoksuinen 12 tunnin urakka.

urheilu
Kilpatanssijat Taina Savikurki ja Jaak Vainomaa kuvattuna Raisiossa 30.1.2016. Latinlaistannsit.
Taina Savikurki ja Jaak Vainomaa ovat tanssineet yhdessä kahdeksan vuotta. Salopino

Savikurki ja Tallinnassa syntynyt Vainomaa ovat 10-tanssin eliittiä. Pari on voittanut useita EM- ja MM-mitaleita, muun muassa EM-kultaa 2014.

- Tuloksellisesti kultamitali on tavoite, mutta tärkeintä on saada nostettua omaa suoritustasoa, Savikurki sanoo kisan alla.

10- tanssin EM-kisapäivä on aikamoinen rutistus. Ensimmäinen kisakierros tanssitaan puolen päivän jälkeen, finaali vasta lähempänä puolta yötä. Nimensä mukaisesti lajissa tanssitaan yhteensä kymmenen vakio- ja latinalaistanssia. Kisakierroksia on neljä eli se tarkoittaa yhteensä 40 tanssia. Kukin tanssi kestää noin kaksi minuuttia, joten tanssittavaa tulee finalisteille lähes puolitoista tuntia. Syke liikkuu tanssijoilla normaalisti 150 ja 200 välissä.

- On se raskasta fyysisesti, muuta luulen että se on henkisesti vielä raskaampaa. Pitää vaihtaa lajista toiseen ja siihen fyysinen rasitus päälle. Se on aikamoinen koettelemus, Savikurki pohtii.

- Fysiikan osalta itsensä voi treenata kuntoon. Mutta mielen vaihtaminen vakioiden ja lattareiden välillä on vaikeampaa, Vainomaa täydentää.

Kisakierrosten välissä Savikurki kiiruhtaa hiuskoristeiden ja pukujen vaihtoon. Mukana on yhteensä neljä erilaista kisa-asua. Suomalaisten erityinen vahvuus on tasaisuus. Sekä vakio- että latinalaistanssit ovat yhtä korkealla tasolla, mikä on harvinaista.

Harjoitustunteja parille kertyy ilman kisaviikkoa 20- 30. Lajiharjoittelun lisäksi mukana on lihaskuntoa, kestävyyttä, balettia, ja mm. joogatyyppisiä harjoitteita.

- Laji on muuttunut hirveästi lyhyenkin ajan sisällä. Tuntuu että mennään fyysisempään ja monimutkaisempaan suuntaan koko ajan, puhaltaa Savikurki.

- Kaikki parit yrittävät tuoda lajiin jotain uutta. Aina ne eivät ole hyviä juttuja, mutta laji kuitenkin kehittyy, Vainomaa lisää.

Savikurki ja Vainomaa ovat 10-tanssin maailmanrankingissa toisena. Vastaava asema kansainvälisesti on missä tahansa lajissa suomalaisurheilijoille nykyään harvinaista.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat