Suora

  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Maastohiihto ongelmien sumpussa – ratkaisuja ensi keväänä

Vapaa hiihtotapa uhkasi viime syksynä jäädä ainoaksi hiihtomuodoksi, kun Kansainvälisessä hiihtoliitossa pohdittiin vakavasti perinteisestä hiihtotavasta luopumista maailmancupeissa.

urheilu
Hiihto yleiskuva
Tomi Hänninen

*LAHTI. *Keskustelu perinteisen hiihtotavan tulevaisuudesta ei ole vieläkään laantunut, mutta sen sävy on muuttunut. Kansainvälisessä hiihtoliitossa on kuitenkin keskusteltu laajasti muun muassa siitä, että perinteisen hiihtotavan kisoista luovutaan maailmancupissa.

- Onneksi se idea ammuttiin aika lailla nopeasti alas. Keskustelua käydään edelleen, mutta onneksi ei enää huolestuttavissa määrin, huokaisee Juha Kolu, Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n maastohiihtokomitean jäsen.

Tasatyönnön uhkakuvat

Maastohiihdossa on syviä ongelmia, joita Kansainvälisessä hiihtoliitossa täytyy ratkaista. Tasatyöntö vapaan hiihtotavan välineillä on uhannut perinteisen kilpailuja maailmancupeissa. Tylsän näköinen ja yksipuolinen perinteisen hiihtotavan osa-alue on herättänyt maastohiihdon piireissä laajaa keskustelua, se oli pääsyy, joka sai FIS:ssä jotkut jäsenet vaatimaan hiihtotavan lopettamista maailmancupissa.

Lahtelainen Juha Kolu kuuluu FIS:n maastohiihtokomitean sääntövaliokuntaan ja tuntee maastohiihdon haasteet.

- Ratojen profiilit ovat ihan keskeinen kysymys. Niihin pitää kiinnittää huomiota, ja ratojen vaikeutta lisätä. Esimerkiksi täällä Lahdessa perinteisen sprintissä tuskin kukaan jaksaisi hiihtää intiaanikukkulalle neljä kertaa tasatyönnöllä.

- Säännöillä voidaan jonkin verran auttaa asiaa, jos esimerkiksi sauvojen maksimipituutta lyhennetään nykyisestä, niin se vie pois tasatyönnön hyötyä.

Norjalaisongelma maailmancupissa

Maailmancupilla ei ole pienissä hiihtomaissa enää imua, yksi syy on kalliit kustannukset. Cupin järjestäjät kustantavat maailmancupin 30 parasta urheilijaa kisoihin, heistä iso osa on norjalaisia, sitten tulevat Suomi ja Ruotsi. Esimerkiksi Lillehammerissa naisten maailmancupin viestiin osallistui ainoastaan kahdeksan maata, poissa olivat muun muassa Tshekki ja Ranska.

- Se nähdään erittäin huolestuttavana asiana. Toisaalta hyvin suurena ongelmana nähdään tämä norjalaisten erittäin kova panos. Nyt on mietitty välimuotoa, että kunkin maan maksimikiintiö pienenee. Käytännössä norjalaisia maksettaisiin vähemmän, vaikka heitä olisi kuumassa ryhmässä useita, niin maksettaisiin ainoastaan neljä parasta, miettii Juha Kolu FIS:n maastohiihtokomiteasta.

Maastohiihto seisoo tällä hetkellä risteyksessä, jossa sen on valittava, mihin suuntaan se päättää lähteä. Ratkaisuja on odotettavissa kesän alussa Kansainvälisen hiihtoliiton kongressissa Meksikossa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat