Hyppää sisältöön

Näin opetat lapsesi hiihtämään - viisi tärkeintä vinkkiä

- Yksi yleisimmistä virheistä on se, että lapsi viedään ensimmäisillä kerroilla mäkiseen maastoon, jossa ei ole käytännössä mahdollista onnistua hiihdon aloittamisessa, Suomen Ladun lastentoiminnan koordinaattori Tiia Eskelinen kertoo.

Etelä- ja Länsi-Suomen vähälumisista talvista huolimatta hiihto pitää yhä pintansa suomalaisten sydämissä, mutta enää ei hiihdetä niin paljon kuin ennen.

Hiihtotrendi on kuitenkin nousussa, sillä nuoret vanhemmat hiihtävät ja samalla vievät lapsiaan hiihtämään. Maastohiihtohan on loistava taito- ja kuntotekijöiden kehittäjä. Fyysisen kunnon lisäksi se kehittää muun muassa kestävyyttä ja lihasvoimaa sekä tasapainoa ja reaktiokykyä. Maastohiihto on myös erittäin hyvä perheliikuntalaji.

- Se sopii lähes kaikenikäisille, sillä kävelyä pystyy kokeilemaan sukset jalassa heti sen jälkeen, kun oppii kävelemään, Suomen Ladun lastentoiminnan koordinaattori Tiia Eskelinen sanoo.

Osa lapsista ei kuitenkaan välttämättä osaa hiihtää oikeaoppisesti tai heidän välineensä ovat väärät.

Eskelinen sanoo, että tärkeintä lasten hiihtoharrastuksessa ovat hyvät ja sopivan kokoiset varusteet, jotta hiihtäminen voi olla mukava kokemus.

Aloittelijoilla eli pienillä lapsilla sukset saavat olla minimissään lapsen mittaiset tai korkeintaan kymmenen senttiä pidemmät.

- Siteinä pitäisi olla mahdollisimman alusta asti kunnon siteet, ei remmisiteitä, joita aloittelijapakkauksissa saattaa saada edullisesti.

Kunnon siteillä Eskelinen tarkoittaa kärkisiteitä, jotka mahdollistavat sen, että monot eivät irtoa tai käänny sivuille.

Sauvat on otettava mukaan jossain vaiheessa, mutta aluksi lapsi ei niitä juurikaan tarvitse.

- Tasapainon oppii hyvin ilman sauvoja. Mutta kun sauvat hankitaan, niiden on ulotuttava lapsen kainaloihin saakka.

Aikuisen pitää näyttää esimerkkiä ja innostaa lasta

Kun lapsi opettelee hiihtämään, on tärkeää, että myös aikuinen on samaan aikaan suksilla näyttämässä esimerkkiä ja innostamassa häntä.

- Hänen on pidettävä huolta siitä, että lapselle tulee ensimmäisistä hiihtokerroista iloinen ja hauska tunnelma.

Eskelinen painottaa, että lapselle pitää saada tunne siitä, että hän osaa hiihtää ja innostuu hiihtämään.

- Missään nimessä lapselta ei saa vaatia yhtään liikaa, mihin lapsen taso riittää. Lasta onkin kehuttava niin paljon kuin suinkin on mahdollista. Silloin lapsi innostuu ja haluaa toisenkin kerran hiihtämään.

Lapsia viedään virheellisesti mäkiseen maastoon

Lasten hiihto-opetuksessa on valittava oikea maasto.

Jos lapsi viedään heti mäkiseen maastoon, hiihdossa tarvittavat tasapainomallit eivät ole vielä kehittyneet niin, että hän pystyisi kiipeämään mäkeä ylös ja laskemaan kaatumatta alas.

Tiia Eskelinen

- Yksi yleisimmistä virheistä on se, että lapsi viedään ensimmäisillä kerroilla mäkiseen maastoon, jossa ei ole käytännössä mahdollista onnistua hiihdon aloittamisessa, Eskelinen sanoo.

Tämä johtuu siitä, että hiihto aloitetaan tasaisella maalla.

- Jos lapsi viedään heti mäkiseen maastoon, hiihdossa tarvittavat tasapainomallit eivät ole vielä kehittyneet niin, että hän pystyisi kiipeämään mäkeä ylös ja laskemaan kaatumatta alas.

Osa lapsista konttaakin mäkiä ylös sukset jalassa, ja he tulevat ”pyllyliukua” alas.

- Tällöin tulee helposti pettymyksiä, jotka johtavat siihen, että hiihtäminen ei kiinnosta uudestaan enää niin paljon.

Aluksi hiihtäminen on sauvoitta kävelyä sukset jalassa

Eskelinen neuvoo aloittamaan hiihtoharjoittelun tasaisen maan tekniikoilla ja vuorohiihdolla. Hän sanoo, että aluksi hiihtäminen on sauvoitta kävelyä sukset jalassa.

- Tällöin haetaan ensin kahden jalan tasapainoa pikku askelilla kävellen.

Kun lapsen tasapaino kehittyy, siihen lähdetään tuomaan pikku hiljaa potkua ja haetaan myös tasapainoa yhdelle sukselle.

Eskelinen tähdentää, että pääsääntöisesti lapsi on motorisesti valmis luisteluhiihtoon vasta kouluiän kynnyksellä, kun perinteisen hiihtotyylin taidot ovat jo kehittyneet.

- Se kuitenkin riippuu pitkälti lapsen synnynnäisistä motorisista taidoista ja harjoittelun määrästä. Olen kuullut, että joillakin lapsilla on loksahtanut luisteluhiihto alusta asti, kun he ovat paljon luistelleet.

Vanhempien pitää mennä lasten ehdoilla

Viidentenä vinkkinä Eskelinen nostaa sen, että lapsille pitää antaa aikaa.

- Vanhempien pitää muistaa mennä lapsen ehdoilla ja lapsilähtöisesti.

Kun perustaidot ovat kunnossa, vasta sitten voi siirtyä seuraavalle askelmalle.

- Lasten kanssa pitääkin mennä rauhallisesti ajan kanssa ja nautiskellen.

Pienestä Matista tai Liisasta ei saakaan heti tehdä olympiavoittajaa.

- Jos sillä asenteella lähtee, luulen, että suurimmassa osassa tapauksissa hiihtoinnon saa sammutettua heti alkuunsa.

Valitettavasti tällaisiakin vanhempia löytyy Suomesta.

- Sekin on totta.

.
.